Eiler Hundevart

av Regine Normann

[4]

39Nils Sjurssøn og kjæringen hans laa og kvilte middag paa stuen, da Eiler Hundevart støl og urven av slitet og vaakenatten kom ruslende ned loftstigen til kjøkkenet.

Fremdøren stod oppe, og to jentunger sat og lekte kvanskjælspil paa trappehellen; en tredje laa paa maven, skorte haken i hænderne og saa paa spillet. Hun kunde vel være i konfirmationsalderen, var tynd og slaapen med sort, stridt haar og gulblek i ansigtshuden.

Hun sendte ham et rapt, gnistrende øiekast og gneldret vørdsløst.

«Et, vil dokker ha, der staar mat paa bordet!»

Gnelderstemmen skar i øret som rip av spiker mot stentavle, og arg tænkte han, at finneblodet fornegtet sig ikke. Hun var bra lik far sin, der hun laa, baade i stemme og ansigt.

Han tok en krakk og satte sig bortaat bordet; der stod rømmekolle, flatbrød og nogen 40beter stegt haakjærringrekling; men maten smakte bare saa som saa, og mellem tuggerne sat han lange stunder og glante paa ungerne. De hadde hver sin skindpose fyldt med kvanskjæl, de hadde sanket av torskehoderne, moren kokte til krøtturne i vinter og vaar.

Ene jentungen puttet næven i pose, fyldte haanden og la den knyttet paa stenhellen og sa kjapt:

«Rider op for en port.»

«Luk den op,» svarte andre jentungen.

«Mange mand inde?» spurte hun med knytnæven. Motparten gjettet paa slump, traf hun tallet, fik hun de skjæl, som i haanden var og utspillet attaat; gjettet hun over eller under, maatte hun ut med differensen. Og spillet varte til en av poserne var tømt.

Over barnehoderne saa han litt av det græsgrodde tun spettet av slitt graastensknubb og med svarte furer efter nattens traakk.

Der tunet endte, skraanet volden og gled over i smal, dyrket myr. Andre siden den var spraglet lyngmo med nogen torvsaater og blink av smaa kjønn med bredderne kriddende hvite av myrdun. Saa kom kratgrodd haug, saa et grønt jorde, hvor en svær, rødmalt laave ruvde mot himlen. Til venstre for laaven var brat skogklædt aas, tilhøire, og 41langt, langt borte blaat fjeld med sne i et skar.

Solen saa han ikke fra der han sat, bare glansen og skyggen av sky, som drev over dens luende øie.

En hane gol, basket med vingerne og gol igjen høit og skingert. Eiler slængte hornskeen, han sat med i haanden, tørket stekefettet av tollekniven og stak den i sliren, knep en flatbrødbete og gik fort ut bislagdøren.

Hos Anders, naboen til Nils, røk det av pipen, men døren var atte og levende ikke at se, uten hønsene som trippet i næpehagen og kaklet og sparket og plukket.

Eiler mønstret dem nøie; men enten var de spraglete eller saa var de gulhvite og dugde ikke for hans behov.

Under laavebroen vagget kyllinghønen fulgt av ungeflokken, som pistret og trippet og kom straks moren kaldte. Eiler Hundevart nidstirret. Saa han møst, eller var den virkelig kol-bekkande svart.

Langsomt og vart gik han nærmere, smuldret flatbrødbeten og tippet og lokket rent myk i mælet. For han maatte ha tak i den og med egne øine forvisse sig om, at der ikke etsteds paa kroppen sat bortgjemt en dust 42hvit fjærbust, som kunde ødelægge hele resultatet for ham.

Men hønen var skvætten og smatt skrikende unda grepet hans og flygtet med ungeflokken spredt til ymse kant.

Hønsene i næpehagen kaklet med i stort kor og varslet fare, et søvniggrætten gammelmandsfjæs kek bak ruten hos Anders, og fra ene stueknuten hos Nils gneldret den slaapne jenten kvinende kvast:

«E dokker besætt! Vil dokker hut dokker til aa la hønsan vores i fred.»

Eiler less ikke høre gneldret, men slentret kaut med hænderne i klaffelommerne skoglien langs med stranden.

Ungerne smatt efter, lurte fra bjørkestamme til bjørkestamme, for at se, hvor fremmedkaren eslet sig hen. Men da han valgte stien til skaret, snudde de og sprang hjem, for skaret var desværre skogbart.

Eiler naadde øverste heldingen, der krøkte han fra alfarveien og la over uren ind mellem bergnufserne. Skimtet han en revne i fjeldet eller en litt rummelig halder, kløv han bort til og tok sindig øiemaal; men ingen høvde til det han hadde fore.

Han kløv videre ind i et tverskar; det skraanet mot sør og hadde lyvd av fjeldet for 43nordenblaast. Solen bakte stekende hett paa de bratte bergsider, i de græsgrodde skorer vokste slanke løvbusker, baade rogn, osp og heggebærtræ. Bergfruen hang hvit og fager i bergsprækkerne, teiebær rødnet over gruset, og mosebunden var isprengt faaeine blad og skjære smaa blommer.

Her var det fredelig og vakkert som i en ørliten verden for sig selv, hvor ingen anden end han hørte hjemme. Og makelig slentret Eiler indved fjeldvæggen i værste solsteken og hadde nær gaat hodestups i et svært hul, som gapte ovenom nogen stener, som var raknet fra fjeldet.

Han trak trøien av, la den paa en enerklonger og kasjetten ovenpaa der, og klatret ned. – Endelig hadde han fundet det han søkte!

Hullet førte til en bra rummelig hule i fjeldet. Bunden var strødd med stener, baade smaa og store, men taket lot til at være glat, ialfald saa langt han kunde se ved lyset fra aapningen. Han gik opreist mellem stenene og strakte armen for at maale høiden under taket, men naadde ikke op, og høiere blev det, deslænger ind han kom.

Da han hadde gaat en stund, satte han sig med ansigtet mot indgangen. Dagslyset var 44hvitt der, med skimr av sølv; men der han sat, var det skumt som kveld, og bak ham fortsatte hulen i beksvart mørke. Stedet var som skapt for ham, med rimelig adkomst og passe skjult, og her kunde han trygt gjøre op ild og steke hønen, uten at en kjæft visste om det.

Og det som bedre var – her kunde han trygt lægge fra sig Svarteboken. Det blev plagsomt i længden at gaa med den paa barmen og andetsteds aatte han ikke at skjule den.

Han stod op og gik længer ind og famlet usikker i det minkende dagskjær efter et tørt sted at lægge den paa. Fandt det i en haug fint grus bak en trang revne han bare saavidt fik klemt sig igjennem.

Om det var begyndelsen til en sidegang, han nu stod i, kunde han umulig avgjøre. Gjennem sprækken skimtet han langt borte en stripe hvitt lys, selv var han i mørke. Han grov med hænderne et hul til venstre for revnen, løsnet boken og la den nedi; saa sopte han sandgruset over, famlet om sig efter etpar smaastener og la dem som merke ovenpaa gruset. Længe blev det ikke før han kom med hønen, og da vilde han nytte leiligheten at lære utenad nogen flere av opskrifterne.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Eiler Hundevart

Den historiske romanen Eiler Hundevart kom ut i 1913. Handlingen er lagt til Vesterålen.

Eiler Hundevart er den eneste romanen i Regine Normanns forfatterskap med mannlig hovedperson, den unge Eiler Hundevart.

Da kirken skal flyttes fra Malnes til Eidet finner Eiler en svartebok gjemt i den gamle kirken. Fristet av løfter om rikdom og lykke, tar han i bruk boken og selger sjelen sin til «han Tykje».

Se faksimiler av 1. utgave, 1913 (nb.no)

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.