Albertine

av Christian Krohg

V. Vaar.

93Næste Dag var det rent Vaar.

Albertine havde siddet længe og graadt – og nu sat hun og graat igjen. Mor Kristiansen havde spurgt mange Gange, men hun fik ikke vide noenting.

Hun vidste jo ikke selv, hvad hun graat for, men hun graat – og Øinene var røe og hovne og Ansigtet blegt og blankt af Taarer og sjollet nedover den hvide Kinden. Endelig var den kommet – hun havde følt Graaten i flere Dager stige op i sig, men hun vilde ikke, for saa skulde Gamla bare grave og spørge paa kryds og tvers – og det havde hun da gjort ossaa – men ikke faat vide noe – som rimeligt var, for hun vidste jo ikke sjæl, hvad det var, hun graat for – ossaa hadde Gamla begyndt at graate med, slig som hun altid gjorde alligevel forresten. Hun havde 94graadt hele Dagen og slet ikke syd noe, siddet i Stolen sin ved Vinduet hele Dagen og graadt, og undertiden saa havde hun holdt op lidt indimellem og tørket Øinene sine, og saa havde hun begyndt paa nyt igjen. Imellem havde hun tat Halvgardinet væk og villet se ut langt, langt bort, og da stod den der den graa Plankevæggen med Fabrikpipen – men saa begyndte det at flimre og sløre for Øinene hendes, saa hun saa alting gjennem en Taage, og saa kom Taarerne igjen. Hun la’ sig tilbage i Stolen og graat, og i Haanden holdt hun det vaade Lommetørklæe sammenkrøllet til en Klump.

«Nei – saant deiligt Veir da!» sa’ Edvard og hostede.

Mor Kristiansen saa ut mod Vinduet. «Ja, saant deiligt Veir.»

«Naa slaar vist han Kal og de Gutta Bal nere paa Tomtene, tænker jeg, – tror du ikke det, Mor – eller tror du, dom staar og slaar i Gata?»

«Jeg ved ikke, jeg, Gutten min, det er vel muligt det, at de er nede paa Tomtene.»

«Ja, der er dom; naar jeg gaar hjem, saa tror jeg, jeg vil gaa hen der – kanskje jeg kan være med lidt ossaa.»

95«Nei, du kan nok ikke være med paa sligt endda – du faar da vente lidt, til atte det blir lidt bedre med dig.»

«Jamen jeg kunde naa godt staa inde paa Rotta og gji op da, skjønner du. Jeg fik nok Lov til det a’en Kal.»

«Nei Edvard da – Doktoren har jo sagt det, atte du ikke skal staa saa stille ute.»

«Ja, jeg bare gaar nedom, jeg – jeg gaar bare forbi, for det er jeg naa temmelig sikker om, atte dom staar og slaar nere paa Tomten –»

«Ja – ja, saa faar du gaa da, Gutten min, men du maa ikke bli staaende – du maa bare gaa forbi –»

«Nei, jeg skal bare gaa forbi.»

Han tog fort Hatten og lidt vanskeligere Ytterfrakken paa – gik hen til Døren og sa’ adjø og brugte lang Tid for at komme ut af Døren, og de hørte, at han satte begge Fødderne paa hvert Trin af Trammen udenfor. Hosten hans fjernede sig nedover Nordbygaden.

Mor Kristiansen saa bort paa Albertine.

Hun sad og saa ret fremfor sig med røe Øine og bleg –

«Du Tina mi –»

«Ja?»

96«Vil du ikke sy færdig Vaarkaapen din til den 17de Mai – aassen var det, du vilde ha’ en? Var det ikke lysegraa, du sa’?»

«Nei, jeg vil ikke sy noen Vaarkaape –»

«Vil du ikke gaa ut med vors heller da – med mig og han Edvard?»

»Nei – jeg bryr mig ikkeno om alt det Levenet.»

«Jo – du faar da være med, lel.»

Det var gaat en halv Times Tid. Mor Kristiansen gik over Gulvet og stillede sig foran Albertine.

«Det er det, skal jeg si dig, Tina mi, atte jeg gjerne vilde ha’ ut Edvard, om det gik an, for jeg har naa mine egne Tanker om denne Sygdommen, og jeg har aldrig trud paa det, at det var Asmastæringen, og disse Filledokterne har naa ikke mere Greie paa det end Katta – men jeg trur naa det, at bare Gutten kommer ut og faar lidt Morro, og naar saa Varmen kommer i Veiret, saa blir Gutten bra igjen, han – trur ikke du ossaa det?»

«Ja – jeg ved ikke jeg – han ser naa daarlig ut naa, han Edvard –»

«Jamen jeg trur naa det, at naar Varmen kommer i Veiret – men saa var det en Tingen, 97som han bad mig om, jeg skulde be’ dig om, en Gang du var ute, om atte du vilde sy et lite Flag til ‘en, for han har nok noen Penger ossaa – han har nok tjent 40 Øre i Vinter paa Syghuset med forskjelligt, men de had ‘en tænkt, han kunde beholde til aa ha’ i Lommen aa bruge op den Daen, hvis du vilde kjøpe Tøi af dine Penger og saa sy et til ‘en – ossaa er de trykte Flagene ikke saa pene paa langt nær som de, som er sydd – men det maatte være Unionsmærke i det, sa’n – for han vilde ikke ha’ noe rent Flag, sa’n. Gjør det da, Tina!»

Hvad var det, som gik a’ Gamla med en Gang, som vilde fly paa Syttendemaikommers med Gutten? Han kunde jo daue paa Veien. Var hu’ blit gæl’n naa? Graate gjorde hu’ heller ikke mer. –

«Ja, jeg kan gjerne lave sammen et lite Flag til ‘en Edvard – det kan vel ikke bli saa dyrt – vi faar kjøpe lidt simpel Dug. Jeg vet ikke, hva’n koster for Alna – det gaar naa ikke mere end en Alen i sligt et litet Flag vel? Men det kommer vel altid til at gaa op i en 50–60 Øre forresten, det Flagget.»

«Trur du, det blir saa mye?»

«Ja, saa mye blir det da mindst – men jeg 98skal da gjøre det lel, jeg skal gaa ind til Gunerius Petersen, der faar jeg altid slaat af lidt – jo, det blir da en 50–60 Øre. Men han skal da faa et, som er pent alligevel.»

«Ja, for det er det med dem, som er trøkt, – naar det regner, saa render Farverne ut i en Suppe, men om det er et orntlig syd pent Flag, saa kan han ha’ det til næste Aar ossaa, saa jeg tænker det lønner sig lel. Trur du ikke det?»

«Jo, hvis han faar noe Brug for det til næste Aar, saa.»

«Aa – jeg tænker da det – naar bare Varmen kommer i Veiret, saa.»


Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Albertine

Den naturalistiske romanen Albertine handler om den troskyldige og glade, men fattige sypiken Albertine som forføres og voldtas av politifullmektig Winther. Etter voldtekten forandrer Albertine seg og hun havner på «skråplanet». Hun ender som prostituert i Kristiania.

Albertine kom ut i 1886 og var et skarpt innlegg i datidens moraldebatt. Boken ble beslaglagt og førte til en voldsom diskusjon om offentlig prostitusjon. Striden omkring romanen bidro til avskaffelsen av den offentlige prostitusjon i Norge.

Krohg brukte Albertine-motivet også i flere malerier, det mest kjente Albertine-bildet er nok «Albertine i politilægens venteværelse».

Se faksimiler av førsteutgaven fra 1886 (nb.no)

Les mer..

Om Christian Krohg

Christian Krohg er nok i dag først og fremst kjent som maler, men han var også forfatter, journalist (Verdens Gang 1890–1910) og ikke minst samfunnsdebattant. Han kjempet for sosiale reformer og enkeltmenneskets og kunstens frihet. I over 50 år var han en viktig og innflytelsesrik deltaker i norsk kulturliv.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.