Nordgaard Pensionat Asker Nordgaard Pensionat Asker] Nordgaard Pensjonat åpnet for gjester i 1925 i et nybygget hus i nærheten av Asker Kirke. Det var eiet og drevet av søstrene Sigrid Asker og Bertha Christensen, begge født på gården Vestre Asker, som lå like ved.
31/8 1927.
Min egen elskede Mag!Mag] Margrethe Welhaven, født Backer (1851–1940). Søster av Harriet Backer.
Naar jeg skriver Brevet idag, denne Eftermiddag 31/8, vil det nok komme frem til Dig paa Geburtsdagen 2den Sept: Saa vet Du, at jeg sitter her og tænker paa Dig med mange kjærlige Ønsker for Aaret, som kommer, glad over at ha set saa nyligt Dit søte Ansigt sammen med SigriSigri] Sigri Welhaven (1894–1991), skulptør. Niese av Harriet Backer, datter av brevmottaker. og Svigersøn,Svigersøn] Sigri Welhaven giftet seg i Paris i 1920 med Peter Krag (1885–1937), generalkonsul. som jeg saa for første Gang. Han gjorde paa mig det bedste Indtryk, og jeg haaber ganske vist at Du har dem hos Dig idag paa Geburtsdagen, at Du føler Dig lykkelig sammen med de mange Barn Du kan opdrive. Deres Kjærlighet blir nok den bedste Fest, og Du kan stole paa, at jeg under Dig denne Lykke af mit hele Hjerte! Jeg gratulerer Dig elskede Mag! Gaven kommer engang senere, jeg vil ikke nu skrive om den. Du faar kanske selv Valget mellem to Ting hvad Du vil ha. – Enda vet jeg slet ikke, naar jeg kommer til Byen, {sic.} Jeg er bange det blir med ufærdigt Billede.ufærdigt Billede] Maleriet er et sovekammermotiv som hun arbeidet med de somrene hun bodde på Nordgård pensjonat. Ifølge Lange 1995 ble det ikke fullført (kat.nr. 179, Interiør fra Nordgårds pensjonat i Asker, uferdig). De sidste Dage synes jeg selv, jeg har arbeidet godt; men man kan ikke dømme om eget Arbeide. – Jeg trænger saa til Eilif,Eilif] Eilif Peterssen (1852–1928), billedkunstner. MuntheMunthe] Gerhard Munthe (1849–1929), billedkunstner. eller Werenskiold.Werenskiold] Erik Werenskiold (1855–1938), billedkunstner. Disse Kamerater er de eneste Mennesker jeg maler for, ogsaa maler jeg især for mig selv, om jeg kunde bli nogenlunde tilfredsstillet. – Du skjønner nok, hvorledes jeg har det. Forpint og nervøs som altid, naar et Billede skal gaa af Stabelen? Kanske Du trods alt misunder mig, fordi jeg i Livet har faat Lov til at gjøre denne ene eneste Ting? –
Her er meget faa Folk i Pensionatet nu, og jeg spiser ofte et Maaltid alene. Men godt er alting, udmærket Mat Masser af Bær og store deilige Roser i Haven. Naturligvis er det deiligt at kunne gaa ut om Morgenen en Rundtur før Arbeidet i Havens Gange og mærke mig de Blomster, som har aabnet sig, er fuldt udsprungne i Nattens Løp. – Jeg er fuld af Længsel efter Eder alle som jeg har kjær, og jeg lever paa Eders Besøk i Søndags, som var mig saa stor en Glæde. Sigri er et aldeles fortryllende Menneske og hendes Begavelse af første Rang. Jeg angrer saa, at jeg ikke fik Fotografierne af den gode Hyrde og af Moderen, med Barnet paa sin Skulder, kanske kunde hun ha git mig dem, hvis jeg hadde bedt derom; men jeg vilde ikke være altfor fordringsfuld. Jeg tænkte ikke de var aslet mig, siden de blev liggende i Konvoluten. Tænk, om det bare var Dumhet af mig, tænk om hun vilde lægge den efter sig hos Dig, og at jeg kunde faa dem, naar Du bad hende rigtig pent for mig om dem. – Kys hende og sig hende, at jeg beundrer og holder af hende. – Kjære Maggen min, og vil Du, trods dette kommer paa Din Geburtsdag, huske at Du lovede mig at faa undersøgt, hvorledes Sakerne staar i Hansteensgt. 2 IV, om Asta Nørregaardhvorledes … Nørregaard] Asta Nørregaard (1853–1933), billedkunstner. Hun bodde i samme etasje (4. etasje) som Backer i Hansteens gate 2. og vor fælles Hushjælp Frk JensenFrk Jensen] Julie Sofie Jensen, født ca. 1870. Hun ble ansatt som hushjelp i 1923 og stelte for Backer og Nørregaard ut deres levetid. Kilde: Wichstrøm 2011, s. 228. er kommet hjem, eller naar de kommer? Ja det er kanske vanskeligt, for der er muligens tomt Hus. Frk Jensens Søster skulde forresten bo i Værelset paa min Side af fjerde Etage. Hun pleier at hjælpe sin Søster med Rengjøring hos mig, før jeg hjem. {sic.} Jeg vet nemlig ikke, hvorhen jeg skulde adressere Brev til Asta N:, hun skulde være nogle Uker i Sogn; ‹tilslut›; men hvor har hun ikke sagt mig. Er det muligt, at Du kunde faa lidt Greie paa dette, da gjør Du mig en stor Tjeneste, for jeg kan ikke bestemme min Afreise herfra, før jeg vet, at Hushjelpen er der og har alt i Orden for mig. Hun vet selv, hvad hun har at gjøre for mig. – Og saa Farvel min elskede Mag, lille Søstera mi, som indbilder sig, at hun er 76. Aa nei s’an! Hun er nydelig at se paa som en Ungdom, og Gud signe og bevare hende og styrke hendes Ankler, saa jeg faar se hende snarest muligt mine 4 Trapper, naar jeg er kommet til Byen. Og Gud glæd Dig paa Geburtsdagen med Dine velsignede Barn og Barnebarn, cirka 32. –
Din egen gamle Søster
Harriet, som elsker Dig.
Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
I Nasjonalbiblioteket finnes nærmere 600 brev etter kunstmaleren Harriet Backer (1845–1932). I denne boka har kurator ved Nasjonalmuseet Vibeke Waallann Hansen og forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket Anne Melgård valgt ut 54 av disse brevene, fra en tidsperiode på like mange år.
Brevene i boka vitner om Backers sentrale posisjon innen norsk kunstliv og bekrefter betydningen av kollegiale nettverk. De er en kilde til kunnskap om hva Backer selv mente om kunst, litteratur og andre samfunnsforhold, og synliggjør hvor viktig hun var i arbeidet med å etablere et profesjonelt og likestilt norsk kunstliv. De sier også noe om hvem som var viktige for hennes kunstneriske virke og karriere, og hvem som stod henne nær i privatlivet. Backer var også selv en viktig støtte og veileder for andre kunstnere, ikke minst for de yngre.
Utgaven er også publisert som trykt bok, se Nasjonalbibliotekets nettbutikk.
Harriet Backer er først og fremst kjent for sine malerier med realistiske interiørmotiver. I tillegg var hun en dyktig portrettmaler. Hun var en utpreget kolorist og var opptatt av å gjengi lysets virkninger og fargeeffekter i rommene hun malte, enten dette var skapt av dagslys eller lampelys. Hun er særlig kjent for motivet Blått interiør (1883).
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.