Brev til Poul Andræ 1892–1912

av Ebbe Hertzberg

Forord

21. april 1972 ble paragraf 213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven. For å markere dette har Nasjonalbiblioteket, Nasjonalmuseet og Skeivt arkiv gått sammen om initiativet til en nasjonal feiring for å formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie, 50 år etter at loven ble lik for alle og man ble fri til å elske den man ville, uavhengig av kjønn.

Nasjonalbiblioteket foretar et dypdykk i egen samling for å se nærmere på hva som kan utdype og utvide forståelsen av og kunnskapen om norsk skeiv historie. Vi er derfor veldig glade for å kunne utgi denne samlingen av private brev fra den norske rettshistorikeren, statsøkonomen og politikeren Ebbe Hertzberg til den danske juristen Poul Andræ, i samarbeid med Skeivt arkiv og Universitetsbiblioteket i Bergen.

Hertzberg var en pioner i norsk og europeisk sammenheng. Han søkte diskusjon rundt hva det vil si å ha begjær for en av samme kjønn. I brevvekslingen med kollegaen og vennen Andræ er det nettopp slike refleksjoner og diskusjoner som finner sted. Utgivelsen er en helt unik samling brev fra en tid hvor slike diskusjoner var sjeldne.

Godt skeivt kulturår 2022!

Hege Stensrud Høsøien
Avdelingsdirektør, Nasjonalbiblioteket

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brev til Poul Andræ 1892–1912

Breva frå den norske rettshistorikaren, statsøkonomen og politikaren Ebbe Hertzberg (1847–1912) til hans danske ven, juristen Poul Andræ (1843–1928), er eit heilt unikt materiale i norsk samanheng, og gir også i europeisk perspektiv eit svært sjeldan innblikk i korleis to personar ved hundreårsskiftet 1900 oppfatta sitt eige likekjønna begjær i lys av nye omgrep som «homoseksuell», «kontrærseksuell» og «urning».

Tretten av breva frå Hertzberg til Andræ er bevart, og oppbevart på Nasjonalbiblioteket (Brevs. 222a). Breva er her transkribert og utstyrt med forklarande fotnotar av Runar Jordåen ved Skeivt arkiv, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Breva sin kjeldeverdi er svært høg; dei stammar frå ein periode då me veit veldig lite om den skeive historia. Dei er ei kjelde til mange ting: til Hertzbergs oppfatning av eigen seksualitet og til den verda av likekjønna relasjonar han oppsøkte både i Noreg og utanlands.

Les mer..

Om Ebbe Hertzberg

Ebbe Hertzberg (1847–1912) var rettshistoriker, statsøkonom, diplomat og politiker.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.