Brevveksling 1885–1906

av Kitty L. Kielland, Arne Garborg

Forrige Neste

26. januar 1906. Fra Garborg til Kielland.

Brevs. 129

Opplysninger om brevet: Konvolutten er stemplet «Hvalstad 26 1 06». Det er også til Harriet Backer.

Kjære Medmennesker!

Velsigna snilt var det af Dere at huske paa en gamal Stabeis. Tak og Ære! Og ligesaa takker og ærer jeg i mit Hjerte de prægtige Mennesker som i Dagens Anledning gjorde Dere Følge; men længer kommer ikke en Askerbauer uden Adressebog. Kanske Du, Kitty, kan hjælpe mig?

– Ja; jeg har havt GeburtsdagGeburtsdag] Garborgs fødselsdag var 25. januar, dette året fylte han 55 år igjen. Blir stadig ældre, men neppe visere. Que faire?Que faire?] Fransk: Hva kan man gjøre med det? Jeg faar trøste mig med de tiltagende ydre Visdomstegn, graanenede Haar og voksende Maane. Skjønt nogen #Værdighed blir der ikke af dette, saa længe jeg ikke kan præstere lidt Corpolence.

– Vi er godt og vel ankomne til Labraaten. Og ligger her og stræver med at faa Hulen optint og Tilværelsen i Orden igjen. Jeg fungerer som Tjenestepige. Men Duer ikke til det engang. Heldigvis er Veiret mildt og vakkert og godt; og efterhaanden ordner alt sig.

Lever vel! Hjertelige Hilsninger!
Votre
Arne Garborg

Hulda hilser mangfoldigt!


________________
Adressetekst på konvolutt:
Frk. Kitty L. Kielland
Hansteens G., Hjørnet Drammensv.
XaniaXania] Christiania
fr.fr.] frankert (står foran siste linje i adressefeltet)

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brevveksling 1885–1906

Brevene mellom maleren Kitty L. Kielland (1843–1914) og forfatteren Arne Garborg (1851–1924) gir et unikt innblikk i en langvarig, skriftlig kontakt mellom to nære venner. De skrev jevnlig brev til hverandre, i hvert fall fram til Kielland sent i livet ble for syk. Dessverre er mange ikke bevart, særlig gjelder det Kiellands brev fra 1890-årene. Brevvekslingen som presenteres her er fra årene 1885–1906, i alt 48 fragmenter/brev/kladder. 18 av disse er skrevet av Kielland, av disse er 15 kladder. 30 er skrevet av Garborg.

Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.

Les mer..

Om Kitty L. Kielland

Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.

Les mer..

Om Arne Garborg

Arne Garborg regnes som en av de viktigste nynorskforfatterene i norsk litteraturhistorie. Garborg var interessert i å kartlegge hva som er grunnlaget for selvstendighet, både for individet og nasjonen. Det var først og fremst forholdet mellom språk og kommunikasjon, kulturell styrke og velferd som interesserte ham. Som journalist startet han i 1876 debatten: «Hva er norsk språk og nasjonalitet?» Garborgs skjønnlitterære gjennombrudd kom med den kritiske romanen Bondestudentar i 1883.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.