Brevveksling 1885–1906

av Kitty L. Kielland, Arne Garborg

Forrige Neste

4. november 1899. Fra Garborg til Kielland.

Brevs. 129

Opplysninger om brevet: Trykt i Dale & Thesen, brev nr. 173.

Kjære Kitty.

Aa Du umulige Menneske. Du Daarers Formynder. Sligt er saa altfor urimeligt snilt. Men jamen er det hyggeligt. Tak og Ære; nu er Du rigtig blevet mine Øines Lys.

Den passer udmærket.Den passer udmærket] Henspeiler på lorgnetten som Kielland hadde sendt ham, omtalt senere i brevet Og med vedbørlig Forsigtighed brugt maa vel mit skibbrudne Hoved taale den.‘den’ rettet fra ‘dem’ ved overskriving

Jeg har alt gjort udkast til den Artikel, Du snakkede om, og naar jeg faar stelt lidt paa den, skal den ikke bli saa værst. Den blir kanske – uden at nævne B.B.] Bjørnstjerne Bjørnson (1832–1910), forfatter eller endog se til den Side hvor han gaar – det bedste Svar #til ham, som jo ogsaa nu, hører jeg, driver paa og vil reise Østland mod Vestland.

Hu, sligt et Rige, splidagtigt med sig selv! Kan det blive bestandigt?

Og jeg grætne og sinte og utaalmodige Mand, jeg drives og tvinges her med bandende Hjerte og kjed af det hele til at gaa omkring som Provsten Sparre med Vat og FiltProvsten Sparre med Vat og Filt] Referanse til en karakter i Alexander L. Kiellands roman Garman & Worse hvis gange er «Filt oven paa Filt i det uendelige» og et forsonligt Smil og præke om Fred og Forsoning. Aa du lystige Lagnad!

Jeg tænker paa at flytte min Stue fra Jæderen til Lister. Er det Landsforræderi?

Tak for Lorgnetten!

Din heng.
Arne Garborg

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brevveksling 1885–1906

Brevene mellom maleren Kitty L. Kielland (1843–1914) og forfatteren Arne Garborg (1851–1924) gir et unikt innblikk i en langvarig, skriftlig kontakt mellom to nære venner. De skrev jevnlig brev til hverandre, i hvert fall fram til Kielland sent i livet ble for syk. Dessverre er mange ikke bevart, særlig gjelder det Kiellands brev fra 1890-årene. Brevvekslingen som presenteres her er fra årene 1885–1906, i alt 48 fragmenter/brev/kladder. 18 av disse er skrevet av Kielland, av disse er 15 kladder. 30 er skrevet av Garborg.

Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.

Les mer..

Om Kitty L. Kielland

Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.

Les mer..

Om Arne Garborg

Arne Garborg regnes som en av de viktigste nynorskforfatterene i norsk litteraturhistorie. Garborg var interessert i å kartlegge hva som er grunnlaget for selvstendighet, både for individet og nasjonen. Det var først og fremst forholdet mellom språk og kommunikasjon, kulturell styrke og velferd som interesserte ham. Som journalist startet han i 1876 debatten: «Hva er norsk språk og nasjonalitet?» Garborgs skjønnlitterære gjennombrudd kom med den kritiske romanen Bondestudentar i 1883.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.