Brevveksling 1885–1906

av Kitty L. Kielland, Arne Garborg

Forrige Neste

[November 1886]. Fra Kielland til Garborg.

Ms.4° 4318 A

Opplysninger om brevet: Udatert kladd, 1 blad, 1 side med tekst. Slutten mangler. Skrevet underveis fra Kristiania til Paris. Ut fra brev datert senere er det tydelig at de forlot Norge i slutten av november.

Kjære Garborg, vivi] Backer og Kielland som returnerer til Paris etter et lengre opphold i Norge hvor de hadde tilbrakt sommeren på gården Fleskum ved Dælivannet i Bærum sammen med flere norske kunstnere. Kiellands mest kjente maleri fra dette oppholdet er «Sommernatt». På Kunstudstillingen i Kristiania var hun denne høsten representert med fire malerier, katalognr. 104–107. ere komne til Hamburg, og jeg kan ikke godt reise længre uden at faa lette lidt af mit tryk. Det var tilsidst saa forfærdelig ondt, saaledes som vi skiltes. Nu har alskens helveds maskines slidt, drat og maset for at faa mig sydover, mens hele mit menneske har tænkt og ønsket nordover, bare jeg havde ti minutter, de ti minutter før 9, som jeg ikke havde magt til at bruge, da jeg havde dem. Kom vi til nogenslags klarere forstaaelse som nærmede os til hinanden, eller var der bare en fabel, at vi snakkede sammen i timevis. Det er dette jeg maa have klaret for mig. Aa dette brev har jeg skrevet hundrede gange i mit hoved mindst, hver gang have jeg slaaet lidt heftighed, lidt iver af, jeg synes nemlig, at jeg kommer som en stormvind ind i din rolige stue og rusker og rasker omkring, til Du snarere faar lyst til at lukke mig ud. Jeg skal aldrig glemme Dig, at Du lod mig faa ‹…›Slutten mangler

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brevveksling 1885–1906

Brevene mellom maleren Kitty L. Kielland (1843–1914) og forfatteren Arne Garborg (1851–1924) gir et unikt innblikk i en langvarig, skriftlig kontakt mellom to nære venner. De skrev jevnlig brev til hverandre, i hvert fall fram til Kielland sent i livet ble for syk. Dessverre er mange ikke bevart, særlig gjelder det Kiellands brev fra 1890-årene. Brevvekslingen som presenteres her er fra årene 1885–1906, i alt 48 fragmenter/brev/kladder. 18 av disse er skrevet av Kielland, av disse er 15 kladder. 30 er skrevet av Garborg.

Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.

Les mer..

Om Kitty L. Kielland

Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.

Les mer..

Om Arne Garborg

Arne Garborg regnes som en av de viktigste nynorskforfatterene i norsk litteraturhistorie. Garborg var interessert i å kartlegge hva som er grunnlaget for selvstendighet, både for individet og nasjonen. Det var først og fremst forholdet mellom språk og kommunikasjon, kulturell styrke og velferd som interesserte ham. Som journalist startet han i 1876 debatten: «Hva er norsk språk og nasjonalitet?» Garborgs skjønnlitterære gjennombrudd kom med den kritiske romanen Bondestudentar i 1883.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.