Brevveksling 1884–1908

av Kitty L. Kielland, Familien Lie

[21. desember] 1892. Fra Kielland til J. og T. Lie

Brevs. 42

Opplysning om brevet: Upresis datering, antatt skrevet like før julaften. Postkort sendt fra Bergen, men uten adressefelt som tyder på at det ble sendt i en konvolutt. Kortet har julemotiv med gutt som kommer hjem med et juletre til en liten, rødmalt stue, signert Hjalmar Johnssen. Påtrykt: «Glædelig Jul!».

Kjære venner!

Glædelig jul allesammen, gid jeg var hos eder, men det vil nu forhaabentlig ske til vaaren,gid jeg var hos eder … forhaabentlig ske til vaaren] Parisreisen fant sted på forsommeren hvor hun blant annet satt modell for Halvdan Strøm (jf. illustrasjonen før brevene). saa det glæder jeg mig til. ‹Alle› julene hos eder har været uforglemmelige, og jeg kommer til at tænke paa eder julaften. Jeg er blevet her paa vestlandet, fordi vi vil forsøge at samles julaften hos min bror præsten i Haugesund,min bror præsten i Haugesund] Jacob Kielland (1841–1915), sogneprest i Haugesund fra 1884 til 1898. Alexanders,Alexanders] Alexander L. Kielland (1849–1906), forfatter, og hans kone Beate. Kiellands bror og svigerinne. min søster doctor Holmsmin søster doctor Holms] Axeliane «Jane» Christiane Zetlitz Holm, født Kielland (1852–1913) og hennes mann Danchert Krohn Holm, bosatt i Bergen. og jeg. Lev hjertelig vel og hjertelig hilset fra eders Kitty

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brevveksling 1884–1908

Vennskapet mellom Kitty L. Kielland (1843–1914) og familien Lie startet i godt voksen alder. Kitty var rundt 40 år, både Jonas (1833–1908) og Thomasine (1833–1907) var akkurat 10 år eldre. De møttes i Paris, et sted hvor mange av datidens norske kunstnere innen ulike disipliner søkte til i lengre eller kortere perioder, for utdannelse og inspirasjon.

Det er i alt 20 brev/fragmenter som utgis her, alle eiet av Nasjonalbiblioteket (NB). 19 av disse er skrevet av Kitty L. Kielland til medlemmer av familien Lie. Motsatt vei kjenner vi til kun ett brev som er bevart, skrevet av Jonas Lie. Brevenes innhold veksler mellom det private og ytringer om hendelser i tiden.

Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.

Les mer..

Om Kitty L. Kielland

Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.

Les mer..

Om Familien Lie

Jonas og Thomasine Lie giftet seg i 1859. Deres hjem var samlingspunkt for mange av datidens store diktere, kunstnere og kulturpersonligheter.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.