Brevveksling 1874–1908

av Kitty L. Kielland, Eilif Peterssen

Forrige Neste

[13. april] 1879. Fra Kielland til Peterssen

Brevs. 209

Opplysninger om brevet: Trykt fransk brevkort: CARTE POSTALE. Noe utydelig poststempel. Datoene «13.4.1879» og «apr.79?» påført med blyant på kortet i etterkant.

Mr historiemaler Eilif Peterssen.
Maribogade 11 Kristiania
Norwège

#Tusind tak for deres brev, det glædede mig meget at faa, det var saa elskværdigt af dem at skrive saa udførligt, et sikkert bevis paa deres venskab, men det mistrøstede mig. Dette skriver jeg, fordi jeg ved, det vil glæde dem at høre, at begge mine billederbegge mine billeder] Maleriene har nå tittel «Fra Ogne, 1879» og «Fra Kvianes på Ogne, 1879». I den trykte katalogen fra salongen i 1879 står de slik, det første uten fullstendig tittel: «1690, en Norwège.» «1691 De la cõte de Norwège». ere antagne paa salonen.salonen] Salongen eller Salon de Paris, en årlig utstilling som skulle vise det nyeste innen samtidskunsten. Tilfældigvis fik jeg underretning før de andre, da alle har bogstaver efter K. og det gaar alfabetisk, saa jeg var saa sikker og stolt, mens de andre endnu pinedes, ja ThoulowThoulow] Frits Thaulow (1847–1906), maler. har bestukket nogle vagtmestere, og derved faaet vide, at hans er antaget. Dette er den første lille anerkjendelse udenfor mine venners og ganske enkelte maleres, jeg nogensinde har faaet, saa jeg har lov at glæde mig. Jeg ventede spændt i hele gaar, man havde sagt, at blot de refuserede bleve meldt, saa de kan tro, jeg blev bleg, da der kom et brev til monsieur K. – jeg rev det op, da jeg endnu havde det haab, at et var antaget og læste «ont été admis», at mit hjerte hoppede af glæde er bogstaveligt sandt. Hils TychoTycho] Tycho Kielland (1854–1903), jurist. Yngste bror av Kitty. Student i Kristiania fra 1874–79 og bodde i Maribogade, samme gate som Peterssen. og fortel det, naar de ser ham. Kitty K.Kitty K.] Underskrift skrevet med blyant med annen hånd, trolig i etterkant.

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brevveksling 1874–1908

Eilif Peterssen (1852–1928) møtte Kitty L. Kielland (1843–1914) for første gang i Karlsruhe høsten 1873. Kielland var nyankommet, mens han hadde siden 1871 studert ved kunstakademiet under professor Hans Gude. Dette ble starten på et livslangt vennskap og også samvær som kunstnerkolleger.

Brevvekslingen som presenteres her, er på i alt 42 brev, alle eid av Nasjonalbiblioteket (NB). 29 brev er skrevet av Kitty L. Kielland, mens 13 er skrevet av Eilif Peterssen. Ut fra korrespondanse kan vi lese at Kielland og Peterssen jevnlig skrev til hverandre, i hvert fall fram til hun sent i livet ble for syk. Men det er også tydelig at ikke alle disse brevene er bevart. Det er med andre ord en ubalanse i brevbunkene som gjengis her, mens de i virkeligheten trolig var mer i likevekt.

Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.

Les mer..

Om Kitty L. Kielland

Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.

Les mer..

Om Eilif Peterssen

Eilif Peterssen var en av 1800-tallets mest allsidige norske malere. Han behersket mange sjangere og malte landskap, portretter, altertavler, historiemalerier og stilleben. Blant hans mest kjente verker er «Christian II underskriver Torben Oxes dødsdom» (1876), «To søstre i en hage» (1881), «Sommernatt» (1886), «Nocturne» (1887 og «Vaskekoner ved elven» (1888).

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.