Brevveksling 1874–1908

av Kitty L. Kielland, Eilif Peterssen

Forrige Neste

[Høsten 1876?] Fra Kielland til Peterssen

Brevs. 209

Opplysninger om brevet: «1876-77» skrevet på med blyant i etterkant. Skrevet i München, trolig før Pettersen ankom.

Kjære Peterssen!

Jeg vil blot for alvor tilbyde dem, at HarrietHarriet] Harriet Backer (1845–1932), maler. og jeg beholder disse to ateliers med værelse,to ateliers med værelse] Trolig i Dachauerstrasse. jeg ved, at Harriet er enig med mig i at gjøre dem det forslag, naar det kan spare dem saa megen plage. Al deres sorg vilde da være slukket, thi det lille værelse i 43det lille værelse i 43] Trolig i Schwanthalerstrasse. Christian Krohg bruker denne adressen på et brev datert 1. april 1877 (Kilde: NB Brevs. 209). kunde de vist lettelig blive kvit, og de havde da alle elever i et hus. De har gjort os saa utallige tjenester, at de med rolig samvittighed kan tage imod denne af os, de bør ogsaa betænke, at da har de ingen ateliersorger mer til at optage deres tanker og forstyrre deres arbeide.

Hvis de tænker paa at afsige frk Lund,frk Lund] Hanna Lund (1849–1923), maler. Elev av Eilif Peterssen i München. Flyttet til Berlin i 1877. saa husk paa, at de kan #telegrafere, og at det da muligens endog saa kommer til hende før frøken Nørregaardsfrøken Nørregaards] Asta Nørregaard (1853–1933), maler. Elev av Eilif Peterssen i München. brev. Undskyld at jeg blander mig heri, meningen er god, ved de.

Deres
Kitty Kielland.

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brevveksling 1874–1908

Eilif Peterssen (1852–1928) møtte Kitty L. Kielland (1843–1914) for første gang i Karlsruhe høsten 1873. Kielland var nyankommet, mens han hadde siden 1871 studert ved kunstakademiet under professor Hans Gude. Dette ble starten på et livslangt vennskap og også samvær som kunstnerkolleger.

Brevvekslingen som presenteres her, er på i alt 42 brev, alle eid av Nasjonalbiblioteket (NB). 29 brev er skrevet av Kitty L. Kielland, mens 13 er skrevet av Eilif Peterssen. Ut fra korrespondanse kan vi lese at Kielland og Peterssen jevnlig skrev til hverandre, i hvert fall fram til hun sent i livet ble for syk. Men det er også tydelig at ikke alle disse brevene er bevart. Det er med andre ord en ubalanse i brevbunkene som gjengis her, mens de i virkeligheten trolig var mer i likevekt.

Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.

Les mer..

Om Kitty L. Kielland

Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.

Les mer..

Om Eilif Peterssen

Eilif Peterssen var en av 1800-tallets mest allsidige norske malere. Han behersket mange sjangere og malte landskap, portretter, altertavler, historiemalerier og stilleben. Blant hans mest kjente verker er «Christian II underskriver Torben Oxes dødsdom» (1876), «To søstre i en hage» (1881), «Sommernatt» (1886), «Nocturne» (1887 og «Vaskekoner ved elven» (1888).

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.