Brevveksling 1874–1908

av Kitty L. Kielland, Eilif Peterssen

Forrige Neste

21. januar 1881. Fra Peterssen til Kielland

Brevs. 209

Opplysninger om brevet: Brevet er sendt til Stavanger hvor Kitty oppholdt seg på grunnn av farens sykdom og død.

Kjære Frøken Kielland!

Det bliver nok bare et Par Ord dennegang, men jeg kan ikke lade være at udtrykke min inderligste Medfølelse med Dem i Anledning af Deres Fars Død;Deres Fars Død] Jens Zetliz Kielland døde 7. januar 1881. De ved at Alt som angår Dem – Godt og Ondt – angår mig også som Deres gamle Ven, og hvad dette Tab angår, så ved jeg jo nu, hvad der vil sige at miste en elsket Far. Lykkelig De, som fik Lov til at blive hos #ham i de sidste Timer – for mig var det så usigelig ondt ikke at skulle kunne være hos ham være så langt borte.Note satt inn i etterkant av Peterssen med blyant nederst på siden: Jeg var i Rom, da Far døde. Ja vi har havt en tung Vinter, men alligevel så inderlig god hjemme hos os selv. – Jeg arbeider flittigere end nogensinde og tror at skulle få megen Glæde af mit Arbeide, og det optager mig så – jeg har aldrig i den Grad følt Arbeidets Velsignelse. Og nu Farvel, kjære Ven, skriv snart – jeg har ventet i hele Vinter på at få høre fra Dem.

Deres hengivne
Eilif : Peterssen

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brevveksling 1874–1908

Eilif Peterssen (1852–1928) møtte Kitty L. Kielland (1843–1914) for første gang i Karlsruhe høsten 1873. Kielland var nyankommet, mens han hadde siden 1871 studert ved kunstakademiet under professor Hans Gude. Dette ble starten på et livslangt vennskap og også samvær som kunstnerkolleger.

Brevvekslingen som presenteres her, er på i alt 42 brev, alle eid av Nasjonalbiblioteket (NB). 29 brev er skrevet av Kitty L. Kielland, mens 13 er skrevet av Eilif Peterssen. Ut fra korrespondanse kan vi lese at Kielland og Peterssen jevnlig skrev til hverandre, i hvert fall fram til hun sent i livet ble for syk. Men det er også tydelig at ikke alle disse brevene er bevart. Det er med andre ord en ubalanse i brevbunkene som gjengis her, mens de i virkeligheten trolig var mer i likevekt.

Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.

Les mer..

Om Kitty L. Kielland

Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.

Les mer..

Om Eilif Peterssen

Eilif Peterssen var en av 1800-tallets mest allsidige norske malere. Han behersket mange sjangere og malte landskap, portretter, altertavler, historiemalerier og stilleben. Blant hans mest kjente verker er «Christian II underskriver Torben Oxes dødsdom» (1876), «To søstre i en hage» (1881), «Sommernatt» (1886), «Nocturne» (1887 og «Vaskekoner ved elven» (1888).

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.