Brevveksling 1874–1908

av Kitty L. Kielland, Eilif Peterssen

Forrige Neste

23. september [1883]. Fra Kielland til Peterssen

Brevs. 209

Opplysninger om brevet: «Beg. av 80-årene [ca. 1883.]» skrevet med blyant på brevet i etterkant. Endelig årstall fastlagt ut fra innholdet, særlig opplysning om at Annette Anker og Ada Thiléns opphold på Jæren.

Kjære Peterssen, netop to maaneder efter deres brev til Sandefiord,deres brev til Sandefiord] Brev datert 23. juli 1883. ser jeg, at det er idag. Længe har jeg tænkt at skrive til dem, nu blir det altsaa idag. Der var ikke tale om, at jeg skulde komme ind til Christiania fra Sandefiord, mine dage vare nøie talte, det er saavidt, at de strækker til. Deres kritik glædede mig meget, men hvilket billede taler de om, var der ikke tre, og hvor er saa de to, vare de andre aldeles forkastelige.hvilket billede … forkastelige] Kitty hadde tre malerier, «Torvmyr», «Tidlig morgen» og «Atelierinteriør», ved Den nordiske kunstudstilling ved Charlottenborg, København. Kilde: Gudmundson 2017, s. 31. Naar man har sendt ud tre børn, og de to ignoreres, blir man lidt forskrækket trods sin glæde over, #at det ene vinder bifald. Men tusind tak for deres hjertelige maade at criticere paa, rigtig en vens. Jeg skriver for at befæste dem i deres plan at komme til Paris, HarrietHarriet] Harriet Backer (1845–1932), maler. skriver, at de tænker paa det. Kom nu endelig iaar, vi længes saa efter dem, trænger saa til dem, og de vil sikkert finde dem vel der. Vor kreds er en udvalgt en, saa kommer iaar mine cousine Magda,Magda] Fredrikke Magdalene Kielland (1855–1931). I 1888 gift med Eilif Peterssen. hvilket for mig vil f være en stor glæde, da jeg trænger til ungdom. Harriet trænger meget til dem og deres kritik, hun er saa opfrisket i hele sit væsen, oplagt til at gaa fremad, saa netop nu vilde de være hende til den støtte, som hun har nødig. Jeg selv vil være hjerteglad ved at have en, som med sympati ser paa, hvad jeg giør, nogle enorme fremskridt kommer ei mer for.

#Velkommen altsaa.

Mon de atter er hjemme fra deres studiereise, og mon hvad de har udrettet. Det skal blive en nydelse atter igjen at følge dem i, hvad de arbeider, saa længe har jeg nu været fra det. Ja helt udenfor er jeg nu ikke, for jeg blev rigtig varm ved deres altertavle i Jacobskirken,deres altertavle i Jacobskirken] «Hyrdenes tilbedelse», ferdig 1880 til åpningen av kirken. Nåværende navn: Kulturkirken Jakob, Oslo. den var særdeles vakker, men det er for flere aar dette ene arbeide, og jeg vil se oftere. Her er vidunderlig vakkert, en særdeles interessant natur. GaardenGaarden] Kvalbein gård, beliggende like nordvest for Brusand, Jæren. ligger paa en høide slette, som skraaner ned mod søen, ved stranden er der sand og stener, mod landsiden er her lynghøider i det fjerne, omkring gaarden flade marker og over den en stor himmel med Jædderens stemninger, intetsteds er saadan belysning som her. Hvad jeg har gjort? Aa lidt af hvert, #men tiden har jo været for kort, 8 snaue uger. Dertil var det et hoveriarbeidehoveriarbeide] Pliktarbeid for en leilending på herregården. at komme ind i arbeidet med sin aand, efter det sløvende kjedelige badeliv,det sløvende kjedelige badeliv] Kitty hadde hatt et opphold ved Sandefjord kurbad. og vel lidt svækkelse legemlig til, saa jeg behøvede lang tid og sur møie, før jeg var med mit hjerte dabei. Men da har man den velsignede pligt, som tørt driver en til arbeidet. Vi ere nu i den sidste tid 3 damer, frøkner AnckerAncker] Annette Anker (1851–1885), norsk maler. og Thilén,Thilén] Ada Thilén (1852–1933), finsk maler. saa vi om aftenen har det gemytligt. I midten af october mener Harriet, cousine Magda og jeg at reise ned til Paris igjen, hvis nu Harriet blir færdig til den tid med alle sine besøg. Naar kommer saa de? Sig mig, blir der en udstilling, nu i Christiania ihøst i lighed med forrige aar, jeg vilde gjerne vide det.en udstilling … vide det] I 1882 ble Kunstnernes Udstilling arrangert som protest mot Christiania Kunstforening. Dette ble til den årlige Høstutstillingen/Statens Kunstutstilling. Venlig hilsen til deres moder.deres moder] Anne Marie Peterssen, født Andersen (1812–1887).

Lev vel og vel mødt til vinteren.

Deres hengivne
Kitty L. Kielland.

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brevveksling 1874–1908

Eilif Peterssen (1852–1928) møtte Kitty L. Kielland (1843–1914) for første gang i Karlsruhe høsten 1873. Kielland var nyankommet, mens han hadde siden 1871 studert ved kunstakademiet under professor Hans Gude. Dette ble starten på et livslangt vennskap og også samvær som kunstnerkolleger.

Brevvekslingen som presenteres her, er på i alt 42 brev, alle eid av Nasjonalbiblioteket (NB). 29 brev er skrevet av Kitty L. Kielland, mens 13 er skrevet av Eilif Peterssen. Ut fra korrespondanse kan vi lese at Kielland og Peterssen jevnlig skrev til hverandre, i hvert fall fram til hun sent i livet ble for syk. Men det er også tydelig at ikke alle disse brevene er bevart. Det er med andre ord en ubalanse i brevbunkene som gjengis her, mens de i virkeligheten trolig var mer i likevekt.

Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.

Les mer..

Om Kitty L. Kielland

Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.

Les mer..

Om Eilif Peterssen

Eilif Peterssen var en av 1800-tallets mest allsidige norske malere. Han behersket mange sjangere og malte landskap, portretter, altertavler, historiemalerier og stilleben. Blant hans mest kjente verker er «Christian II underskriver Torben Oxes dødsdom» (1876), «To søstre i en hage» (1881), «Sommernatt» (1886), «Nocturne» (1887 og «Vaskekoner ved elven» (1888).

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.