Brevveksling 1874–1908

av Kitty L. Kielland, Eilif Peterssen

Forrige Neste

31. mai 1884. Fra Peterssen til Kielland

Brevs. 209

Opplysninger om brevet: Nøyaktig dato fastsatt ut fra opplysning i brevet at det i morgen er pinsedag.

Kjære Ven!Kjære Ven!] «Kitty Kielland» påført med blyant i etterkant.

Jeg tror ikke, at jeg bliver her på QualbeinQualbein] Kvalbein gård, beliggende like nordvest for Brusand, Jæren. i Sommer – det gjør mig ondt, fordi jeg havde glædet mig til det, men jeg synes ikke det passer for mig. Det er jo ikke Tvivl om, at jeg nok skulde finde Ting at male, men jeg #jeg er bange for, at det er forbundet med større Vanskeligheder end det er nødvendigt, og det har jeg ikke Råd til – det tør jeg ikke resikere. Her er forfærdeligt vindigt – og da er det jo sågodtsom umuligt at arbeide ude med store Lærreder – og det vil jeg. Forresten kan jeg under ingensomhelst Omstændighed bo her på Qvalbein med Mor #da her ingen Plads er – Larsen har telegraferet og kommer om få Dage det har Folkene også sagt – (og desuden) men jeg kunde bo på HorrHorr] Hårr, skyss- og lensmannsgård, to kilometer nord for Kvalbein, Jæren. – der var jeg idag og de vilde gjerne tage imod os begge – men jeg er lidt bange for, at MorMor] Anne Marie Peterssen, født Andersen (1812–1887). ikke vilde trives herborte – og da især derborte, hvor hun ikke havde Eder – og desuden det Hele blev jo ved denne Ordning anderledes. Nei – jeg tror, jeg tager til SandøsundSandøsund] Loshavnen på Hvasser, i dagens Færder kommune, Vestfold. indenfor #Færder – der var jeg for nogle År siden med ThaulowThaulow] Frits Thaulow (1847–1906), maler. og Krohg,Krohg] Christian Krohg (1852–1925), maler. og der er det jo prægtigt i enhver Henseende – alslags Natur øde og vild – og lun Skjærgårdsnatur – der bor også mange Folk – og der er også meget let for Logi for såmange som vi. Det kan hænde jeg tager til SkagenSkagen] Nordspissen av Jylland, Danmark. – men jeg tror det ikke – har heller ingen rigtig Lyst til det på samme Tid som det jo er frygtelig morsomt – men jeg vil så nødig opgive det at være sammen med #Mor – så det gjør jeg vist ikke alligevel. Da kunde jeg ligesågodt blevet dernede. –Da kunde … dernede. –] Skrevet inn langs venstre marg. Ved Sandøsund er det udmærket. – Her er det forresten prægtigt – skjøndt jeg tror, at OgneOgne] Ogna, tettsted sør i Rogaland i det kuperte Dalane, sør for det flate Jæren. er ligeså godt – og Horr – der er nu flere Folk der end her – ellers var der i den Grad Tåge idag, da jeg var der, at jeg umuligt kunde se mere end 15 Alen fra mig. Jeg har streifet viden om – igår var jeg på Bø – som også var prægtigt men det ligger så #langt inde i Landet. Igåraftes var jeg med på Hummerfiske – det så jo udmærket ud – men jeg fik ikke rigtig Tag i det – men det er ikke det som mangler – der, hvor Solen går op og går ned og der hvor den skinner og ikke skinner og hvor der findes Mennesker og Fæ og Jord og Hav og Himmel – der er der nok til at «fæste på Lærredet med vore udødelige Pensler – vov, vov!

#Konen her er fortræffelig – hun skulde jeg have rasende Lyst til at male og havde også gjort det – men hun har såmeget at gjøre til Helgen, – hun minder mig i sin stille, nydelige Måde at være på og i at tale om din Tante Fru Smith.din Tante Fru Smith] Maren Elisabeth Bull Smith, født Kielland (1821–1899). Jeg var reist ind til Stavanger imorgentidlig, men jeg er så bange for at komme op i og forstyrre Familiefester – det (gjør) er Pintsedag imorgen – det gjør jeg vel iovermorgen kanske også #men jeg kan ikke godt vente længere. Hvorledes har I det? Skriv mig til – Bogstadveien.

Ja dette er virkelig kjedeligt – jeg havde glædet mig til at vi skulde have været sammen i Sommer – men under disse Omstændigheder lader det sig ikke gjøre – jeg håber I også ere skuffede.

Hils!

Din hengivne
Eilif : Peterssen

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Brevveksling 1874–1908

Eilif Peterssen (1852–1928) møtte Kitty L. Kielland (1843–1914) for første gang i Karlsruhe høsten 1873. Kielland var nyankommet, mens han hadde siden 1871 studert ved kunstakademiet under professor Hans Gude. Dette ble starten på et livslangt vennskap og også samvær som kunstnerkolleger.

Brevvekslingen som presenteres her, er på i alt 42 brev, alle eid av Nasjonalbiblioteket (NB). 29 brev er skrevet av Kitty L. Kielland, mens 13 er skrevet av Eilif Peterssen. Ut fra korrespondanse kan vi lese at Kielland og Peterssen jevnlig skrev til hverandre, i hvert fall fram til hun sent i livet ble for syk. Men det er også tydelig at ikke alle disse brevene er bevart. Det er med andre ord en ubalanse i brevbunkene som gjengis her, mens de i virkeligheten trolig var mer i likevekt.

Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.

Les mer..

Om Kitty L. Kielland

Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.

Les mer..

Om Eilif Peterssen

Eilif Peterssen var en av 1800-tallets mest allsidige norske malere. Han behersket mange sjangere og malte landskap, portretter, altertavler, historiemalerier og stilleben. Blant hans mest kjente verker er «Christian II underskriver Torben Oxes dødsdom» (1876), «To søstre i en hage» (1881), «Sommernatt» (1886), «Nocturne» (1887 og «Vaskekoner ved elven» (1888).

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.