Rom den 8de Febr. 1880.
72. Via St. Nicola da Tolentino.
Kjære Frøken Kielland!
Undskyld at jeg i al Hast bare rabler sammen et Par Linier til Dem, men det var en Ting, jeg gjerne vilde spørge Dem om. Som De vil kunne huske, gjorde deres Onkel gjennem Dem mig en Bestilling. Ikke sandt! Det var Deres Onkel Axel?Onkel Axel] Axel Christian Kielland (1827–1894). Eier av lyststedet Holme-Egenes fra 1863. – (det er forgalt, men jeg tror aldrig at kunne lære Navnene) og ikke sandt Prisen var omtrent 400 Spd?Spd] Spesidaler. Jeg er imidlertid #ikke sikker nok pa dette, til at jeg tør uden videre correspondere med: «Hr. Consul Axel Kielland». Er dette den rigtige Addresse? Og tror De, at han nu var villig til at tage imod Billedet? De vil huske, at han først vilde have et Motiv fra vor gamle Historie, men at han siden overlod mig Valget. Jeg har nu et Billede under Arbeide, som jeg havde tænkt at sende ham, og som jeg vil sælge ude for 400 Spd. uden Ramme. Dette Sidste af flere Grunde – først fordi man her i Rom #ikke kan få smukke Rammer uden sorte – dernæst fordi Fragten er så ganske ualmindelig dyr og for det Tredie fordi Billedet jeg egentlig vilde have sadt en større Pris på det. Billedet er nemlig temmelig stort – 3 romerske Gutunger som lege sammen – i vel halv naturlig Størrelse.Billedet … Størrelse] Maleriet har tittel «Romerske gatergutt». Eier ukjent. Jeg vil naturligvis ikke udtale mig om dets Godhed, men jeg tror dog at turde kunne sige, at det er et bra Billede, og jeg tror at man vil synes om det – idetmindste synes man om det her – og ikke Kunstnerne alene, men også Publikum – for Dem og for mig er naturligvis det omvendte det vigtigste, men Publikum er jo #ofte ræd for det som bare Kunstnerne synes om. Vil De være så snil at svare mig på dette – det haster jo ikke så forfærdeligt, da Billedet endnu ikke er ganske færdigt, men når De har Tid engang. –
Vi har været i den sidste Tid umådeligt optagne af Carnevalet, som iår har været mere storartet end det har været i det sidste År. Og tænk bare! vi har vundet 1ste Premie, som den bedste Vogn på Corsoen – Communen opstiller Premierne – det var Fru Jerichau,Fru Jerichau] Elisabeth Jerichou Baumann (1819–1881), polsk/dansk maler. som arrangerede det Hele, og det var altsammen hendes Costumer – vi vare Tyrkere eller Orientaler – sadt under store Palmetrær og kastede Blomster. Det var både smukt og morsomt, men som vore bedste Münchenercostumefester var det dog ikke. Lev nu vel, jeg skal hilse fra NicoNico] Nicoline Ravn, født Gram (1850–1882). Gift høst 1879 med Eilif Peterssen. og Andrea.Andrea] Andrea Gram (1853–1927), søster av Nicoline Ravn. Lev vel. Deres hengivne
Eilif P. –
Den internationale Kunstnerforening, mest Italienere og Spaniere vandt den største Pris – men det var en Extrapremie. Alt var et Optog fra Ludvig den XIII Tid og aldeles magnifict.Den internationale … magnifict] Tekst skrevet langs venstre marg side 4.
Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
Eilif Peterssen (1852–1928) møtte Kitty L. Kielland (1843–1914) for første gang i Karlsruhe høsten 1873. Kielland var nyankommet, mens han hadde siden 1871 studert ved kunstakademiet under professor Hans Gude. Dette ble starten på et livslangt vennskap og også samvær som kunstnerkolleger.
Brevvekslingen som presenteres her, er på i alt 42 brev, alle eid av Nasjonalbiblioteket (NB). 29 brev er skrevet av Kitty L. Kielland, mens 13 er skrevet av Eilif Peterssen. Ut fra korrespondanse kan vi lese at Kielland og Peterssen jevnlig skrev til hverandre, i hvert fall fram til hun sent i livet ble for syk. Men det er også tydelig at ikke alle disse brevene er bevart. Det er med andre ord en ubalanse i brevbunkene som gjengis her, mens de i virkeligheten trolig var mer i likevekt.
Brevene utgis i Nasjonalbibliotekets kildeskriftserie NB kilder.
Kitty L. Kielland regnes som en av de fremste norske landskapsmalerne i 1880-årene og hun bidro mye til utviklingen av den nyromantiske retningen innen malerkunsten i 1890-årene.
Eilif Peterssen var en av 1800-tallets mest allsidige norske malere. Han behersket mange sjangere og malte landskap, portretter, altertavler, historiemalerier og stilleben. Blant hans mest kjente verker er «Christian II underskriver Torben Oxes dødsdom» (1876), «To søstre i en hage» (1881), «Sommernatt» (1886), «Nocturne» (1887 og «Vaskekoner ved elven» (1888).
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.