Dekorert papir – en fargesprakende kilde til bokhistorisk kunnskap

Dagens situasjon

Moderne bokdesign benytter seg i liten grad av dekorert papir. Men interessen har tatt seg betydelig opp de senere årene, noe en rekke nylig utkomne publikasjoner og stor aktivitet og utveksling av bilder på sosiale medier vitner om. Dekorering av papir anvendes som kunstnerisk uttrykksmiddel på profesjonelt nivå og som hobbyvirksomhet. Engasjerte utøvere arbeider for bevaring, formidling og opplæring i historiske teknikker.

Dekorert papir kan synes å være et utfordrende tema å få oversikt over. Vokabularet kan til dels være uforståelig, fremstillingsmetodene intrikate og opprinnelsen kan være vanskelig å fastslå. Visuell observasjon, et godt forstørrelsesglass og øvelse er nødvendig for å lære seg karakteristiske kjennetegn.

Uansett behøves ingen spesialkompetanse for å glede seg over den visuelle skjønnhet i papirets forunderlige mønstre og fargerikdom. God fornøyelse!

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Dekorert papir – en fargesprakende kilde til bokhistorisk kunnskap

Dekorert papir har gjennom 400 år vært et av de mest tilgjengelige og benyttede utsmykningsmidler i Europa. Dekorert papir på bokbind bærer i seg vitnemål om flere hundre års kultur- og teknologihistorie, om handelsveier og økonomi, om leseferdighet, folkeopplysning og kunstsyn.

Denne publikasjonen åpner døren til dekorert papirs vidunderlige verden. Her får du en introduksjon til og beskrivelse av de mest benyttede dekoreringsteknikkene opp gjennom historien, hovedsakelig illustrert med eksempler fra Nasjonalbibliotekets samling.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.