Dekorert papir – en fargesprakende kilde til bokhistorisk kunnskap

Forord

Dekorert papir er en pryd for boken og en fryd for øyet! Besnærende mønstre i rike fargesammensetninger frembragt på papirets flate, ofte med overraskende enkle hjelpemidler som gjør hvert eneste ark unikt. At det også bærer i seg mangefasetterte elementer fra historien som kan gi dypere innsikt i bøkenes tilblivelse og plass i samfunnet, har inntil nylig i stor grad vært oversett. Uten dekorert papir ville vestens bokskatt trolig vært mindre og på langt nær så fargerik!Krause 2018

For deg som vil se, er ønsket med denne publikasjonen å åpne døren til dekorert papirs vidunderlige verden. Her får du en introduksjon til og beskrivelse av de mest benyttede dekoreringsteknikkene opp gjennom historien, hovedsakelig illustrert med eksempler fra Nasjonalbibliotekets samling. Med tanke på dem som skal beskrive bøker, er det inkludert enkle bestemmelseskriterier og klassifiseringshjelp.

Brokadepapir. Gullfarget negativt platesnitt på ensfarget rødt papir. Ms.fol. 86 «Grágás. – Járnsiða. – Hirðskrá. Lovhåndskrift. Ca. 1655»

Brokadepapir. Gullfarget negativt platesnitt på ensfarget rødt papir.
Ms.fol. 86 «Grágás. – Járnsiða. – Hirðskrá. Lovhåndskrift. Ca. 1655»

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Dekorert papir – en fargesprakende kilde til bokhistorisk kunnskap

Dekorert papir har gjennom 400 år vært et av de mest tilgjengelige og benyttede utsmykningsmidler i Europa. Dekorert papir på bokbind bærer i seg vitnemål om flere hundre års kultur- og teknologihistorie, om handelsveier og økonomi, om leseferdighet, folkeopplysning og kunstsyn.

Denne publikasjonen åpner døren til dekorert papirs vidunderlige verden. Her får du en introduksjon til og beskrivelse av de mest benyttede dekoreringsteknikkene opp gjennom historien, hovedsakelig illustrert med eksempler fra Nasjonalbibliotekets samling.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.