Denne nyutgaven av Gabriel Scotts De vergeløse er den første som helt ut gjengir førsteutgaven fra 1938. Flere fortjener takk for at utgivelsen er kommet i stand. Det norske språk- og litteraturselskap har tatt initiativet etter forslag fra professor Bjørn Hemmer og professor Ernst Håkon Jahr. Tilsynshaver for utgaven, professor Hans H. Skei, og NSLs sekretær, cand. philol. Ingrid Falkenberg, har lest gjennom tekst og kommentar og gitt nyttige råd. Tjenestevillige bibliotekarer ved Nasjonalbibliotekets håndskriftsamling og ved biblioteket på Høgskolen i Agder, samt arkivarer ved Riksarkivet og Statsarkivet i Kongsberg, har bidratt med verdifull informasjon og stilt arkivmateriale til rådighet.
Ortografi er som i førsteutgaven. Noen få trykkfeil er kontrollert mot manuskriptet og rettet opp. Utgivelsen er den andre i Det norske språk- og litteraturselskaps klassikerserie.
Mars 2003
Svein Slettan
Boken er utgitt av Det norske språk- og litteraturselskap
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
I 1938 utga Gabriel Scott den nyrealistiske tendensromanen De vergeløse med undertittelen Et barns historie. Romanen er en samfunnskritisk skildring av myndighetenes behandling av et lite barn som med makt blir fjernet fra hjemmet og plassert i fosterhjem.
Boken ble et viktig innlegg i samfunnsdebatten. Den satte søkelyset på barns rettigheter og tok et krast oppgjør med barnehjemmenes behandling av de forsvarsløse og forlatte barna. Barneportrettene er skildret med innlevelse og sikrer romanen en plass i norsk litteraturhistorie. Romanen ble filmatisert i 1939.
Gabriel Scott er i norsk litteraturhistorie regnet som en av Sørlandets fremste diktere. Han var en svært produktiv forfatter og skrev innen mange forskjellige sjangere (dikt, romaner, noveller, skuespill, artikler og barnebøker). I dag er han nok mest kjent for sine lyriske naturskildringer og for sine barnebøker.
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.