57Først klokken åtte var det frokost å få, dag efter dag på samme slett.
Om det nå bare hadde vært mat nok, om han hadde fått ete sig god og mett – men det var ikke snakk om å kunne bli mett. Det var samme trakteringen som til kvelden, samme karrig tilmålte porsjon – to ynkelige smørbrød til hver. Det bare vekslet med sirup imellem, et tynt strøk hen over brødskiven, så det ikke skulde dryppe fra skorpen. Det var så rent for lite, det meste gikk i hulltennene bare, og selv om en hentet det op med tungen og passet på ikke å spille en smule, så rakk det ikke på langt nær til. Det hadde ofte vært smalhans hos mor, men det var ti ganger verre her. Hos mor fikk han da metten iblandt, hun skrapet isammen til ham hvad hun hadde, og hadde hun ikke noe, så fikk han så mye mere siden – det blev alltid en råd slik, men her fikk han for lite støtt, her var det svelt ihjel dag efter dag.
Middagen vilde ikke rekke den heller.
De var i vokstren og trengte mat, og de kom rett inn fra arbeid, glupske, grådige, forslukne av sult og kappedes om å komme på plass. Den ene puffet den andre av veien med et hemmelig agg i sinnet, øinene deres lyste i hausen, kroppen deres trengte næring, de kunde kastet sig over fortæringen og hugget i sig så fort de vant. Men så stod svigerinnen der med de strie øinene på dem, og så måtte de tukte sig og sitte stille og lese bordbønn og ta til takke med fóret de fikk. Og hvad fikk de for noe? De visste det ikke alltid selv, det kunde lukte av så mange slag, men var de heldige vanket det flesk og en sjelden gang litt lungemos når de hadde slaktet på gården. Ellers så var det graut eller velling, og noe de kalte lapskaus med skiver av svor og brødskalker i – å, det var mye lei mat. Og to ganger i uken var det sild, det var kanskje det leieste av alt.
Den var tatt like av laken og blev båret inn i et trau og satt på bordet slik som den var – det var ikke som til folk men til krøtter. Og det var ikke tallerken eller gaffel, ingen opdekking i det hele, bare en kniv som gikk bordet rundt og blev tatt i bruk efter 58tur. Førstemann tok silden i finga og gav den noen kutt og drog ut slyet – ferdig med det, nestemann. Somme prøvde å skrape litt først, andre hadde et lag med kniven og krenget skinnet av før de spiste – og hele tiden satt sistemann og flyttet sig utålmodig på stolen, mens han fulgte kniven med øinene. Nøit dig da, sa det, fort dig da vel. Og når kniven omsider rakte frem, var førstemann lengst ferdig med silden og klinte de sviende fingrene på buksen eller satt og pirket i slyet, om det skulde gå an å ta det med. Og hele eftan løp de til pumpen, tre og fire stykker av gangen, og skulde slukke tørsten med vann…
Å nei, fóret rakk ikke til.
Det rakk, så en ikke fikk dø akkurat, men det rakk ikke, så en kunde bli mett. Albert blev ikke mett en dag innen han lærte sig til å stjele, men det gjorde han jo nokså snart. De stjal forresten de fleste av dem så sant de så snittet sitt til det, mest neper og gulerøtter som de nappet ute i marken, men også hvad de kom over på kjøkkenet, om de fikk noe ærend inn.
Det stod gjerne mat på kjøkkenbenken, opskåret brød, kjøttkaker, poteter – var det så ingen til stede i øieblikket, gramset de til sig, og stakk under skjorten, og så til a komme i sikkerhet med byttet. Somme av dem hadde små lagre i sengen, og når de godt hadde lagt sig om kvelden stakk de hånden forsiktig i halmen og fisket godbitene sine frem og lå og gottet sig med dem i mørket. Og så kunde de spørre hverandre og likesom ha det hyggelig en stund, tilmed Lorang, så kunde han tø op:
– Hvad har’u for noe du da?
Å jeg har stjæli e’ blodpølse, gett! Og hvad er det, du iter på?
– Et stykke mysost, jeg fant –
– Har’u finni det, sier du?
– Ja, jeg fant det i grisebøtta, dem bad mig gå ut til grisene med bøtta og så tok jeg det selv jeg.
Så kunde det knise så smått bort i sengen, mens smaskingen og tyggingen fortsatte. Det var om å drøie på lekkerbisknen og få den til å vare så lenge som mulig.
Petter var så blid en kveld, og da de skulde til å klæ av sig, kunde han ikke holde sig lenger:
59– Guttær, jeg veit om et hønsereir.
– Ja, er det noe rart da, tosken!
– Nei, men hu ligger på fjorten egg!
– Hæ-æ-æ, sa det ved siden av Albert, det åpnet sig strålende muligheter.
– Og så veit dem ikke hvor hu ligger, hu har gjemt sig så lurt, skal jeg si.
– Hvor ligger hu henne da?
De spurte i munnen på hverandre.
Men Petter vilde ikke ut med sproget, han knep øinene sammen i stedet, så det knapt blev en sprekk igjen:
– Dersom jeg visste at hu ikke skreik –
Albert holdt ånden av bare spenning.
– – så skulde jeg ta dem hver evige ett, om ikke for annet enn å gjøra dem et pek!
– Hu skriker ikke, sa Lorang sakkyndig – dem er ikke som kvinnfolk, hønsa, stikk bare handa di trøstig under a, hu sier ikke noe for det. Forresten så kan jeg gjerne gå med dig, hvis det er så du ikke tør –
–Visst tør jeg kan du veta!
– Nå, så gjør det imorra da fommern, egga har ikke godt av å ligga.
Jo, Petter skulde forsøke, han måtte bare vente, til det var blitt passelig skymt:
– Jeg gjør som jeg er dårlig i magan, så kan jeg væra borte en stund.
Iveren og spenningen øket, de glemte rent å klæ av sig og blev sittende og tiske på sengkanten og kom med alle slags gode råd:
–Ta med noen stein og legg istedet, så merker hu ikke noe!
– Nei, så finner dem steina bare, og så skjønner dem, at noen har vært der –
Jakob Drittgutt åpnet nebbet og spurte på sin bekymrede måte:
– Men åssen vil du få dem med dig?
– Ita dem op på flekken, skjønner’u.
– Ita dem op, sa det skuffet.
60– Ja, for jeg kan vel ikke gå med dem på mig?
Lorang trøstet dem:
– La’n bare forsøke sig, han greier det aldri i livet! Forresten veit jeg om e høne jeg også – e lita snerten ei – ja jeg vilde ikke bytte med Petters.
De spisset ørene omkring.
– Kunde jeg få tak i a bare – hu er ikke så sky som hu later, det er jeg sikker på – få a med mig på låven bare –
– Hvad vilde du da, spurte Doffen.
– Det skjønner’u vel av dig sjær.
– Du vilde – –
– Ja, jeg vilde det.
Albert kjente noe i halsen:
– Det er ikke Dina du mener?
– Jeg sier ikke hvad hu heiter, men kunde jeg få gjort dem det peket – dem skulde få jule mig så mye dem vilde. Forresten så glaner hu slik om dagen –
Det fôr ut av Albert:
– Går hu og glaner på dig også?
Lorang gjorde en passelig pause:
– Du vil ikke si, at hun glaner på dig, vel?
De var nokså spent den neste dagen for å få vite hvordan det gikk. Petter hadde fått ris om morgenen og var dyktig medtatt efter oplevelsen, han hadde vanskelig for å sitte på enden sin både til frokost og til middag og lurte sig til å stå når han kunde. Det var også vanskelig for ham i marken, de holdt på å ta op et gammelt dike, et tungt arbeid for en gutt, selv om han var aldri så sprek. Det gjorde vondt når han bøide sig, underbuksen klistret sig fast og strammet i skinnet for hver gang. Rett som det var spyttet han i neven og listet den ned under bukselinningen, mens han skar noen fæle grimaser, ansiktet hetet enda av svien. Men ut på eftermiddagen kviknet han til og nikket opmuntrende bort til Albert, da det traff at de møttes i jordet.
– Jeg skal nok greia det, hvisket han – stygga slo så hårdt idag, at hu jamen skal ha det igjen!
– Men var det ikke best å venta litt da?
61– Så han Lorang kan finna dem kanskje? Å nei, jeg er ikke iddiot heller –
Han hinket av gårde i skumringen, tre, fire av guttene rettet sig ved spadene og blev stående og følge ham med øinene. Det var som de var ikke riktig sikre – var det ikke Petter allikevel? Der gled han bort i halvmørket innen de skjønte, hvad vei han tok.
De så ham ikke igjen før ved kveldsverden.
Hadde han gjort det, spurte de sig selv og glyttet på ham og skottet på ham om de skulde få noe slags tegn. De behøvde ikke å spørre, Petter satt der og strevet med maten, rød og forsprengt så satt han på stolen med hånden under den såre enden, så det ikke skulde gjøre så vondt. Han var stinn helt op i øinene – det var noe slags trykk inni ham, som vilde drive dem ut av hodet. Han svelgjet og tygget og svelgjet igjen og stakk efter med fingrene imellem for å få smulene godt ned, det kunde se ut i farten, som han spiste med god appetitt.
Oppe på kammerset stimet de om ham:
– Åssen gikk det da?
Petter måtte først til bøtten og brekke sig. Så snudde han sig med et triumferende smil:
– Jeg greide dem alle fjorten, jeg!
De blev stående og ta efter pusten.
– Det er ikke sant, sa det om litt.
– Han juger, Kaffigruten!
Petter trakk fingeren over halsen:
– Må jeg søkke i jora til navern –
Så løftet det sig en forknytt liten stemme med et bekymret tonefall, som ikke var til å ta feil av:
–Var dem goe da, du?
– Nei, dem var ikke det heller, dem hadde sånn emmen smak.
– Var det kyllinger i dem kanskje?
– Jeg tror ikke det akkurat, men dem hadde kanskje begynt.
Jakob Drittgutt dyttet bort i ham med en liten vortet neve, øinene hans stod fulle av tårer:
– Kunde du ikke spart noen da? Jeg har ikke vært mett sia jeg kom hit –
Petter var borte ved bøtten igjen, han så skamfull op:
62– Du hadde ikke greid dem, Jakob.
Jakob Drittgutt skalv i målet:
– Du greier dem jo ikke du heller!
Albert skulde just til å sove, da Petter bøide sig over ham og tok bort i kameraten hans:
– Ikke gråt du Drittgutt, hvisket det – her har’u det ene smørbrødet mitt, jeg lurte det ned i lomma, for jeg orka ikke å ta det! Albert kunde trengt det han med, han lå ved siden og siklet ved tanken og lovet sig å gjøre som Petter og ta hvert evige egg han kom over – alt han bare var god for å kvarte. Det kunde ikke være synd, Gud hadde ikke skapt menneskene forat de skulde sulte ihjel, når det var nok mat omkring. Om han bare kunde komme inn på stabburet og få tak i en pølse eller skinke – om han bare kunde få fatt i nøkkelen og låse sig inn, når de sov på gården og stappe sig til han blev mett engang! Denne evige småsultingen var ikke til å holde ut, en kunde ikke tenke på annet enn mat, somme tider var det så ille, at en kunde ikke slippe tanken et minutt. Det hadde hendt, at han foldet hendene om kvelden og hvisket inni sig likesom han skulde be aftenbønn:
Hjelp mig Gud å stjele fra Flugumen uten at dem opdager noe, du veit hvor leie dem er –
En annen ting var også så lei – det kunde lukte så lekkert fra kjøkkenet, når de kom og skulde ha mat. Duften møtte dem helt ut på tunet, vinduet stod åpent kan hende, en eggende, pirrende og lokkende duft, som de ikke hadde kjent make til. Hvad kunde det være tro? De så på hverandre og været og snuste med de små våte snutene sine, mens de løp frem og tilbake og skylte skitten av med pumpen og gjorde sig ferdig til å gå inn. Det kom en opspilthet over dem, en uro som i en maurtue, øinene blev lystne og blanke, neseborene gikk på dem, den ene klemte sig foran den andre opgeilet av denne hissende dunst. Kunde det være noe til dem? Kunde det være fisk eller kjøtt? Det skulde finnes noe som het biff og som skulde være så fælende godt. Et søtt håp spirte i sinnet, kjør på bare, kjør på –
Og så var det ikke til dem. Så stod det et grautfat og ventet kanskje, eller trauet med trå sild – det var hardt, å Gud, det var 63hardt, det var så de kunde gråte av skuffelse. Men så stod svigerinnen der også, diger og gjødd og stappmett i skjørtene og oste av stekelukt, og så måtte de ikke gråte, men folde hendene og be istedet:
I Jesu navn går vi til bord
– – –
Det hendte en slik dag, at Lorang skulde lese for maten, de glemte det ikke noen av dem. Han spratt ikke op som de andre, men gjorde en uvillig sleng istedet, omtrent som han vilde si: nå ja, når det ikke kan være annet, og vridde sig likesom løs fra stolen. Der stod han og skulte omkring sig med den stygge underleben sin frem, og så enda muttere ut enn han pleide. Det var akkurat som han gjeipte til dem.
– Jeg kan ikke huske åssen det begynner.
Hodene løftet sig bordet rundt, kunde det gå an dette da?
Svigerinnen satte ham på glid, og Lorang sleivet sig gjennem verset til han kom til den siste linjen. Der gjorde han en liten stans, som han ikke var riktig sikker – –og så buste han hånlig ut:
– – –
så får vi sild i Jesu navn!
– Hæ-æ-æ, begynte det oppe ved bordenden, det var Jakob Drittgutt som lo av forskrekkelse – så blev det en isnende stillhet.
– Hvad er det du sier, gutt!
– Jeg sier, at vi får sild – er det kanskje ikke sant?
Svigerinnen stirret på ham:
– Jeg spør jeg, Lorang!
Og så hendte det utrolige. Lorang stakk hendene i bukselommen, skrevet godt ut med benene og likesom spyttet ordene frem:
– Hvad spør’u om da, kjukka?
De skvatt i været gutta omkring, uten Halvor, som satt likesom før og var for sløv til å følge med, øinene deres stivnet i hodet – var Lorang spenna gæern blitt?
– Jeg spør, om du er fra vettet, jeg!
– Og jeg spør om det er sant at han stygge Flugumfaen har 64tredve kroner månan for hver av oss og enda ikke kan holde oss likere – svar på det, di hurpe du står der!
Datt ikke taket i hue på dem? En og annen begynte å komme sig, nei han Lorang du –
Svigerinnen var blitt stående og snappe efter luft, men innen hun var god for å svare, hørte de stemmen til Lorang igjen:
– Andre stan betaler dem folka for arbeidet, dem gjør, men her får dem ikke metta engang, bare skire krøtterfóret, enda dem slaver fra morran til kvelden for å berje føa til faen og den råtne familien hans, så dem kan eta sig likeså feite som du!
Det trampet i gulvet foran dem:
– Jeg skal gå og hente han far!
– Så får’u nøita dig, svarte det – for han gikk til doktor i formiddag, han kjente sig dårlig, sa’n.
Makan til gutt i hele væla –
– Gå bort i kroken med engang!
– Gå bort i kroken sjær du mor, hvis du har noe å gjøra der!
Denne gangen var det ingen som lo. De satt og frøs av uhygge istedet, de kjente at de ikke hadde forstått, hvem de hadde hatt blandt sig før nå. Det var ikke en kamerat som stod der, det var et tirret dyr, forstod de, fra sig av sinne, rasende, farlig. Svigerinnen forstod det hun med og tok bort i vinduet bak sig, hvor det stod en tynn kjepp – og mens guttene dukket med nakken kom hun feiende ned langs bordet, så gulvet disset under vekten. Det var noen som skar tenner – ha dig vekk di mær, sa det – og så sprang bomben med ett. De så at hånden til Lorang grep lynsnart i sildetrauet og slengte tre, fire sild midt i det feite ansiktet hennes, og mens hun stod der blindet av laken gjorde han et byks over gulvet, rev døren op og var vekk. De gispet høit alle mann. Albert holdt sig enda i stolen, hjertet hans trommet i brystet – det var ikke sant, det var ikke sant! Men der pilte en skygge over tunet, og der stod svigerinnen tilbake og gnikket sig med forklæet sitt og kunde ikke se noen ting –
– Hæ-æ-æ, sa det livredd imellem dem, det var så de hoppet på stolene, og så meldte en skadefro stemme:
– Han strauk han Lorang, veit jeg!
65Svigerinnen fikk det ene øiet op.
– Strauk’n sier di?
– Ja, rett ut av døra der!
Forklæet fløi bort i en krok, de hørte noen dunk i gulvet – så var svigerinnen ute hun med. Der satt gutta alene tilbake og glodde og undret og ledde på øinene og visste ikke hvad de skulde tenke for noe. Så hørte de Jakob Drittgutt igjen, han kunde ikke holde ut denne spenningen lenger:
– Hæ-hæ-hæ, brekte det oppe ved bordenden, det var akkurat som å høre en geit.
Et øieblikk var det stille – så skrallet jubelen løs. De styrtet op fra plassene sine og trengte sig frem foran vinduet og prøvde å se over skuldrene på hverandre – bare Halvor blev sittende igjen. Dægern, sa det, helvete, sa det, nei nå mener jeg væla ramler! Tvangen og angsten hadde sloppet taket, øinene lyste i hausen på dem, de stod og glemte sig alle i hop og husket ikke på middagen engang. Utløsningen var kommet så brått, naturen kom plutselig veltende frem, de kunde tatt hverandre i hånden og hoppet og danset av bare lyst! Og mens de stod slik og gottet sig hørte de svigerinnen på kjøkkenet:
– Gjertrud, Gjertrud, han Lorang er rømt!
– Hvad er det du sier, sa det.
– Jeg sier, at han Lorang er rømt!
Det var som det kildret i innvollene deres, de kunde ikke stå stille, men vrikket og krummet på sig som makk.
– Er han Lorang rømt sier’u?
En stol skrapte på gulvet, det hørtes som den fløi like i veggen – a mor var kommet på benene hun og.
– Rop på han Johan, skrek det.
– Han er ikke hjemme, veit du, han måtte til doktoren, sa’n –
– Ja, så ring op til lensmannen da vel og alle gårdene dem har tellefon og be dem passa på, så skal jeg få tak i’n Anton!
Uroen og levenet vokste, det løp i trappene, det rendte i gangene, og telefonen ringte og ringte, Anton, ropte det utenfor, du må komma hjem straks! Og hele tiden var det noen som skjente og syntes at det ikke gikk fort nok…
66Odelsgutten kom springende over tunet og holdt på å snuble i «Generalen», som var ute og luftet sig litt:
– Hvad er det for noe, mor?
– Ta hesten med engang og ri rundt og varsku til naboene, at han Lorang er rømt!
Ikke et halvt minutt efter brakte en gamp ut gjennem tunet med en skrevende guttunge på ryggen. Bobrikov, sa det rasende efter ham. «Generalen» stod der ildrød i hodet og snakket russisk av alle krefter. Så tok det i døren til stuen, og a mor kom brusende inn – det var så de visnet i skrottene sine og kjente sig som små redde mus.
– Har di visst noe om detta di da, gutter?
De ristet på hodene alle sammen.
– Ikke du heller, Doffen?
– Nei jeg har ikke visst det grand!
– Er det sant, detta da?
De strie øinene stakk og borte.
– Ja, for hvis det ikke er sant, hvis jeg far veta at di har løiet, så skal di få så mye ris, at di ikke skal orka å røra på dere de par første dagene iallfall!
Telefonen ringte og ringte, jakten på Lorang var begynt.
Boken er utgitt av Det norske språk- og litteraturselskap
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
I 1938 utga Gabriel Scott den nyrealistiske tendensromanen De vergeløse med undertittelen Et barns historie. Romanen er en samfunnskritisk skildring av myndighetenes behandling av et lite barn som med makt blir fjernet fra hjemmet og plassert i fosterhjem.
Boken ble et viktig innlegg i samfunnsdebatten. Den satte søkelyset på barns rettigheter og tok et krast oppgjør med barnehjemmenes behandling av de forsvarsløse og forlatte barna. Barneportrettene er skildret med innlevelse og sikrer romanen en plass i norsk litteraturhistorie. Romanen ble filmatisert i 1939.
Gabriel Scott er i norsk litteraturhistorie regnet som en av Sørlandets fremste diktere. Han var en svært produktiv forfatter og skrev innen mange forskjellige sjangere (dikt, romaner, noveller, skuespill, artikler og barnebøker). I dag er han nok mest kjent for sine lyriske naturskildringer og for sine barnebøker.
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.