Litterære essays

av Helene Dickmar

Forord

Det norske språk- og litteraturselskap presenterer her en elektronisk, tekstkritisk utgave av Helene Dickmars litterære essays fra perioden 1886–1905. Hanna Butenschøn (1851–1928), som var hennes borgerlige navn, debuterte som romanforfatter i 1890 og ga ut sin åttende og siste roman i 1918, alle under psevdonymet Helene Dickmar. For de fleste litteraturlesere er hun en glemt forfatter, men hun er interessant gjennom sine kvinneskildringer, som gjerne tematiserer kvinnelige kunstneres realiseringsproblemer i samfunnet og i ekteskapet. Det er en nær sammenheng mellom Helene Dickmars romaner og hennes essays, som drøfter Ibsens store kvinneskikkelser med begeistring og engasjement og samtidens litteraturhistoriske debatt om den ‘moderne’ litteratur, som i essayene om Hamsun og «Den moderne litteratur». De er interessante samtidsresepsjoner, skrevet med et engasjement, en personlig stil og på bakgrunn av en kunnskapshorisont, som lar oss forstå hennes strev med å få samlet og utgitt essayene i en egen bok. Men det skjer ikke før i denne elektroniske utgaven, som Jorunn Hareide står for. Ved siden av det grundige tekstkritiske arbeidet har hun også skrevet en innledningsartikkel, som legitimerer utgaven og som gir dagens litteraturhistorisk interesserte leser lyst til å se nærmere på Helene Dickmars litterære essays.

Sofie Steensnæs Engedal har vært transkripsjons- og korrekturmedarbeider. Ellen Nessheim Wiger har stått for tekstkodingen.


Trondheim, februar 2020
Steinar Gimnes

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Litterære essays

I denne tekstkritiske utgaven blir Helene Dickmars litterære essays fra perioden 1886–1905 for første gang utgitt samlet. Utgaven er utstyrt med innledning og kommentarer ved Jorunn Hareide.

Helene Dickmar er pseudonym for Hanna Butenschøn (1851–1928). Butenschøn deltok aktivt i datidens debatter om for eksempel sedelighet, kjærlighet og «det moderne». Hun anmeldte flere av Henrik Ibsens verker og skrev en utførlig analyse av Knut Hamsuns berømte foredrag om «de fire store».

Utgaven gis ut av Det norske språk- og litteraturselskap, i samarbeid med Nasjonalbiblioteket.

Les mer..

Om Helene Dickmar

Pseudonym for Hanna Butenschøn.

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.