Eiler Hundevart

av Regine Normann

[12]

94Før sneen faldt, var kirken under tak, og dører og vinduer indsat. Men selve indredningen hadde kirkeeierne paatat sig at bekoste, og den fik staa hen til vaaren kom med lindveir. For det blev saa alt for koldt at drive med denslags arbeide vinterdag i et øde hus uten ringeste adkomst til varme.

Men et vigslet sted for barnedaab og brudevielse og altergang maatte malnesfjerdingerne ha, og derfor blev en sal hos Barbro Zidselle Fhyn, enken efter salig Joel Nilsen Nyke, midlertidig gjort i stand til kirkelig bruk.

Ved første gudstjenesten paa den salen var det, at Barbro Zidselle Fhyn heftet sine øine ved Eiler Hundevart.

Skarpeste lyset fra et av vinduerne paa langsiden faldt like paa ansigtet hans, der han sat. Og hun maatte rigtig undre sig over, saa vakkert det lyse haaret krøllet sig rundt panden, og for en aparte glans der skinte i de 95blaa, tungsindige øine, som bare stirret ret frem uten at fæste sig ved nogen bestemt person eller ting, det hun kunde skjønne. Dertil kom at han var kraftig og velskapt – ikke svært høi og av alder henimot de fem og tyve. Hun kunde været mor for ham, om Vorherre hadde forundt hende livets frugt med han salig Joel. Og det var sørgelig, hun ikke var det.

Presten lyste velsignelsen fra stolen, og menigheten reiste sig og satte sig igjen og sang salmen efter prækenen; men tanken paa Eiler Hundevart slap ikke Barbro Zidselle Fhyn … Han var kommen av bra folk og aatte lovord for agtværdig vandel, og ikke skulde det være hendes hjerte imot at gaa i brudeseng med den deilige ungersvend, om skjæbnen undte hende den glæde. Selv hadde hun snaut fyldt de halvtres, og hadde bare slitt én mand. Men der var da dem av hendes bekjendtskapskreds, som hadde slitt baade tre og fire og endda var rask og rørig i alderdommen.

Ved middagen forhørte hun sig hos Jochum Telman, om det forholdt sig saa, at Eiler Hundevart bare var sommerkar hos ham. Hun hadde lyst at tinge gutten som en slags styrer paa lag. Presten visste jo, hun sat med gaard og stort sjøbruk efter han salig Joel og trængte snart faa en, hun kunde stole paa. For neimen 96om det var greit at være stedt slik i verden, at en blev nødt til at være baade kar og kvindfolk, og det var desværre hendes lod for tiden.

Presten lovte tale ved Eiler, men nævnte det ikke med en stavelse før langt uti august, og da hadde Barbro Zidselle Fhyn selv rukket spørre og Eiler lovt at komme til hende efter Mikkelsmess, for da var tjenesten hans ute, der han nu var.

Hun bød god løn og rimelige vilkaar, og Eiler vilde bort fra prestegaarden og jomfru Stoltz. Den alvidende jomfruen skulde aldrig faa snusen i, at han aatte Svarteboken, eller hindre ham fra at bruke den, om det gjordes nødig.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Eiler Hundevart

Den historiske romanen Eiler Hundevart kom ut i 1913. Handlingen er lagt til Vesterålen.

Eiler Hundevart er den eneste romanen i Regine Normanns forfatterskap med mannlig hovedperson, den unge Eiler Hundevart.

Da kirken skal flyttes fra Malnes til Eidet finner Eiler en svartebok gjemt i den gamle kirken. Fristet av løfter om rikdom og lykke, tar han i bruk boken og selger sjelen sin til «han Tykje».

Se faksimiler av 1. utgave, 1913 (nb.no)

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.