Eiler Hundevart

av Regine Normann

[15]

111Barbro Zidselle Fhyn var av bedremands slegt og stammet fra Mads Nicolai Fhyn som i sin tid drev utliggerhandel og siden kjøpte Ramberg og levde der til sin død.

Der var stor velstand i slegten, og foruten rede penger og jordegods, bragte Barbro Zidselle med sig i egteskapet tolv opredte senger, dækketøi i dreil og damask, fem dusin linlakener og putevar og damaskes haandklær foruten alt linnet av bomuld og hamp; nyttige ting til sir og til bruk av kobber, messing og tin, og husgeraad av alle tænkelige slags. Men først og sisst at nævne hadde hun sølvtøiet, der skaffet hende og manden den tunge græmmelsen.

Fint og vægtig var sølvet, og mand efter mand hadde besiddet det som en skat, de alle hadde at øke, og ingen forringe. Og mindst av alt tænkte Barbro, da hun annammet det som arvegods, at det skulde minke mellem hendes hænder.

112Men skjæbnen vilde det anderledes. Av hele den dyrebare herlighet aatte Barbro i behold tre forsirede sølvkrus, fire forgyldte tomlinger, to dusin spiseskeer, en sølvstake, et saltkar, et hodevandsegg og fem gafler, akkurat de faa fattige tingene, hun i farten fik puttet i klaffebuksen hans Joel, hun gik med under kjolestakken, den vinterdagen øvrigheten kom uforvarende som en tyv om natten og krævde arvesølvet utlevert til grundfond for Norges bank.

Men brikken og det lille og det store kakefatet og tre dusin teskeer og eggespaderne og fiskespaden og de tre tykke suppeøserne og et dusin hverdagskeer og karaffelopsatsen og sukkerskaalen og fløtenebberne og noget andet smaatteri – alt rante øvrigheten med sig.

Og hvad fik de til erstatning? Jo et bevis skrevet paa tykt papir. – Som om den papirlappen, den være saa tyk den være vilde, kunde glinse i skap til husvalelse for øie og sind.

Øvrigheten bad dem vakkert ta vare paa beviset. Men Joel Nilsen solgte papiret for fire riksdaler til en farende herremand, som drog rundt og samlet paa slike papirer.

Men da Jochum Telman fik høre det Joel Nilsen hadde gjort, kaldte han sin egen medhjælper, den agtværdige Joel Nilsen Nyke, 113for et naut. Beviset vilde i tidernes løp ha skaffet hundrevis av dalere, tordnet presten, og saa hadde de solgt det til en snaal bedrager for en slikk og ingenting.

Naa, gjort var gjort og ikke til at ændre. Aar kom og aar svandt, og en dag blev Joel Nilsen kaldt hjem til sin Herre og Gud, der han ikke mere hadde arvesølvet eller anden meddel behov.

Men Barbro Zidselle sat igjen og stred og strævde for at holde den jordiske mammon vedlike. Hus og gaard, krøttur og sjøbruk, to gaardsdrenger og to tjenestjenter foruten husmænd og løskarer hadde hun under sig. Var det saa at undres over, at hun længtet dele magten og ansvaret med en efter sit eget sind, og som hun visste vilde staa paa hendes bedste.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Eiler Hundevart

Den historiske romanen Eiler Hundevart kom ut i 1913. Handlingen er lagt til Vesterålen.

Eiler Hundevart er den eneste romanen i Regine Normanns forfatterskap med mannlig hovedperson, den unge Eiler Hundevart.

Da kirken skal flyttes fra Malnes til Eidet finner Eiler en svartebok gjemt i den gamle kirken. Fristet av løfter om rikdom og lykke, tar han i bruk boken og selger sjelen sin til «han Tykje».

Se faksimiler av 1. utgave, 1913 (nb.no)

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.