Eiler Hundevart

av Regine Normann

[22]

162Fugl trillet og sang hele dalen over, og dugg blinket i glans av aarle sol, da Kima langsomt kravlet op lien.

Paa øverste kammen stanset hun for at svale sig i morgenkjølen og for at faa et sisste glimt av Eiler Hundevart, inden hun la paa sprang benveien efter heien. Hun hadde braatt om og maatte være hjemme og i seng, før forældrene vaaknet.

Der rodde han over Kringlevatnet, og aareslagene klang lydt op til hende i den klare, stille luft. Solen skinte paa vandet, og skjorteærmerne hans lyste snedrivende hvite, og det glitret i aarebladene hvergang han løftet dem.

Der naadde han vassenden. Han trak baaten paa land, bandt den og sprang bakken nedover til Storvatnet, og skogen gjemte ham – – –

Hun lo lydløst og presset hænderne mot 163bringen. Nei, at han var glad i hende, han som var saa fin og klok og rik og grom og aatte krambod! Han sa han vilde ta med til hende et pent nattrøitøi og et nydelig brunt perleband næste fredag, for de hadde blit enige om at møtes til samme tid og paa samme sted som i kveld. Hun vaagde godt syne moren stasen, og si, hun hadde faat den av en glunt, hun var venner med. Det var halve moroen med en friergave at syne den frem; og moren var blit saa snild og omtænksom, siden Kima var syk, og føiet hende i alt, saa hun vilde ikke grave og spørre om hvem gutten var.

«… Guldhøna mi, perledokka mi, kaldte han mæg,» næsten sang hun, og øinene fløt fulde, mens hun andægtig levde lykkestunden om igjen. Rundt hende laa og stod sau, ryper kaklet paa ungeflokken, som yr av sol og dag vimset mellem mos og veirslaat lyng, heilo fløitet, og steinsmut trippet og flakset saa nær den vaagde komme og glyttet nyfiken paa jenten som urørlig stod og glodde ned i dalen.

… Der rodde han Storvatnet, og nu varte det ikke lang stunden, før han var hjemme hos sig selv.

«Eiler, ser du mæg?» snakket hun høit, og steinsmutten fløi skvetten til næste knaus.

164Han sa de maatte være forsigtig, at ingen fik noget at si – – – Gud inderlig velsigne ham, trodde han, hun vilde nævne til en levende sjæl, det de hadde hat fore sig i nat. Det var ikke nogen synd, alle gjorde det samme, bare de turde slippe sig til.

En graa sau med to svarte, nyfødte lam efter sig skilte lag fra flokken og râk bort til jenten og gnugget kjendt snuten mot kjolestakken hendes. Hun kvap og saa paa den.

«Nei trur æg ikkje det e du, Gaasa, som vil syn frem lamman dine,» ropte hun glad, hev sig paa knæ og slog armen om halsen paa sauen og klødde den paa kjaken og bak øret.

Og jenten stirret paa sit eget billede i det blaasvarte dyreøie og syntes pludselig hun maatte nævne sin lykke for et levende væsen.

«Aa Gaasa, kjære, snille, pene, vakre sauen min, tel dæg kan æg sei det trygt, for du slaiddra ikkje. Veit du, han Eiler Hundevart ha kjæla mæg i nat.»

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Eiler Hundevart

Den historiske romanen Eiler Hundevart kom ut i 1913. Handlingen er lagt til Vesterålen.

Eiler Hundevart er den eneste romanen i Regine Normanns forfatterskap med mannlig hovedperson, den unge Eiler Hundevart.

Da kirken skal flyttes fra Malnes til Eidet finner Eiler en svartebok gjemt i den gamle kirken. Fristet av løfter om rikdom og lykke, tar han i bruk boken og selger sjelen sin til «han Tykje».

Se faksimiler av 1. utgave, 1913 (nb.no)

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.