Eiler Hundevart

av Regine Normann

[23]

165Paa hoselæst listet Eiler Hundevart til sengkammerset, aapnet lydløst døren og smatt ind. Barbro laa tyk og fornøiet og sov med aapen mund og hænderne korslagt over brystet. Hun hadde skiftet rent paa sengen og sig selv og pyntet sig med natkappe med en rynket strimmel rundt kanten. Men trods stasen saa Eiler for første gang siden han var blit gift mand at konen hans var vissen i ansigtshuden som en næpe om vaaren og manglet to tænder i fremmunden.

Da han lettet paa overdynen og stak sig ned ved siden av hende, vaaknet hun og skottet til klokken i kroken. Den manglet syv minutter i halv tre.

Han blev længe, fik han fisk?

Jo han hadde faat seksten med smaat og stort, mumlet han nummen i mælet og snudde ryggen til hende. Om litt sov han.

166Men Barbro laa vaaken og utkvilt og suget begjærlig den friske em av skog og kjølig nat som hang ved ham. Vorherre være tak og pris at Eiler var velberget hos hende igjen. Hun hadde hat saanne vonde fornemmelser av ondt som hang over hende, før hun sovnet.

Eiler sov længe den morgen som fulgte, og da han vaaknet, var han uggen og ute av lag. Paa kjøkkenet stod Barbro bøid over deigtruget og knadde lefser, da han kom ut, og stakken stubbet bak saa leggene syntes til knæhasen.

Jøs, for tømmerstokker, fór det gjennem ham, og han mindtes med velbehag Kimas spinkle ankel, han med lethet kunde ta om. Men han skjøv mindet fra sig. Ikke kunde Barbro stakkar, gjøre ved, hun var drug som kvindfolk flest i hendes alder, og sisst av alle trængte han haane hende. Svært snild var hun og let at bo i hus med, og en staselig kjærring at syne frem for almuen paa kirkebakken. Han vilde set den kar – ungkar eller enkemand – som ikke hadde grepet til med begge næver, naar Barbro Zidselle Fhyn forringet sin mund til at be ham bli sin.

167… Dag fulgte nat og nat fulgte dag, og der var snart ikke den ting ved Barbro, Eiler ikke stirret sig lei paa: Det farveløse haaret, fregnerne og den druge midje. Hun rugget i hofterne, naar hun gik, og barmen disset. Men Kima hadde faste smaa patter, han kunde gjemme med sin haand, og hun var svai som en vidje – – –

Men var dagene vonde, nætterne blev hundrede ganger værre.

Gods og timelig velvære hadde Barbro skjænket Eiler Hundevart til overflod, og til gjengjæld krævde hun sin fulde ret av ham som egtemand. Men fandtes der monstro bitrere til for en kar end være mand for den kvinde han stygget ved. – En snakket om voldtægt mot kvinder, som om der ikke kunde øves det samme mot mænd. Det han maatte nøie sig ved nu, var mindst likesaa ilde, det var raa vold mot naturen.

Og ikke hadde han sanset før nu, at hendes graadige krop paa disse faa maaneder de hadde været sammen, hadde suget hans manddoms kraft, saa han var blit mager og huløiet og skjælv paa haanden som en olding.

Men hun var konen hans, og intet uten døden kunde skille ham av med hende. Han 168tvang sig til at være venlig og late som om alt var vel og bra.

Og Barbro ørsket i livsrusen og sanset ikke andet end sin egen umættelige lykketrang som maatte passes og fôres, for det var for hende livet.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Eiler Hundevart

Den historiske romanen Eiler Hundevart kom ut i 1913. Handlingen er lagt til Vesterålen.

Eiler Hundevart er den eneste romanen i Regine Normanns forfatterskap med mannlig hovedperson, den unge Eiler Hundevart.

Da kirken skal flyttes fra Malnes til Eidet finner Eiler en svartebok gjemt i den gamle kirken. Fristet av løfter om rikdom og lykke, tar han i bruk boken og selger sjelen sin til «han Tykje».

Se faksimiler av 1. utgave, 1913 (nb.no)

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.