Eiler Hundevart

av Regine Normann

[28]

190Nils-Johanna og Kima hadde det brændtravelt med at fli huset til kirkeindvielsen, som skulde være paa søndag som kom.

Det krævde ikke liten omtanke at faa alt i orden saa omkalfatret der skulde bli. Kammerset hadde Jochum Telman tinget til soverum for sig og fruen, saa der maatte sengklærne bankes og luftes og nyt senegræs lægges i sengbunden. Hun var streng og svært nøie paa det «ho sjøl», og naade Nils-Johanna, om det skedde, at prestefolket fik «bet» paa sig i hendes hus. – Det blev et fælt opgjør.

Stuen og kjøkkenet hadde storkarene i Hovden lagt beslag paa. Der skulde der hænges gardiner for vinduerne og slaaes op bord og bænker og diskes op med alskens godt spiselig til ære for dagen og den høie geistlighet. Der var alt kommet et par digre kasser med krustøi og vin og hvad det nu var alt sammen.

191Torvskjaaen vilde Nila gjøre om til krambod og staa der og sælge brændevin og tobak og smørkringler, og i kaarstuen hos Synev fik alle som vilde lov til at koke sig kaffe.

Om det saa var laaven, var den sopet og sandstrødd, at almuen kunde ha et indsmætt i tilfælde av regn.

Alslags pen lyng, roseblommer og kraakefot laa i haug borte ved kirken. Der sat ungdommen fra de nærmeste gaardene kveld efter kveld og bandt kranser og la dem i vand i en stor balje, at kransene ikke skulde visne inden lørdag, da den store pynting av kirken skulde foregaa.

Men bispen og prosten, de skulde sove paa Rise hos Joen Rask; saa Joen Rask sin Sara fik da noget at ta hænder i hun med, som maatte hyse og lage aftens og frokostmat til de fornemme herrer.

Mens travelheten var som aller værst og der bare var litt av dagen og snaue natten igjen til lørdagen, bares der bud og tidende til gaards fra Nyke, at Barbro var vandret og Eiler Hundevart syk og pratet i ørsken om at Fanden vilde hente ham.

Et par timer senere fik de grundigere besked. Kima var ifærd med at vaske taket paa kjøkkenet, da gutten som hadde fulgt 192Smed-Lisbet tilbake til Møkland, kom indom og bad om en skvæt drikke. Nils-Johanna satte frem en rømkollbunke, og mens han aat, berettet han utførlig om al elendigheten i Vaagen og paa Nyke. Og om den svarte bikkja, og han Eiler Hundevart, armingen, som laa i feber og indbilte sig han hadde forskrevet sig til han Meisk.

Kima slap vaskekluten, strøk ut i bislaget og ropte: «Mor kom hit.»

Hvad var det hun vilde? spurte moren brydd, hun var ifærd med at glatte putetræk, men slap manglebrettet og svinset ut til datteren.

«Mor,» sa Kima, og grep hende rundt armen med begge næver og ansigtet hendes var gustnet av angst, «æg maa tel han Eiler Hundevart paa timen, og passe ham mens han e syk.»

«Har du møst vettet, jente! E det nu tid tel at forlate huset, som her ser ut? – Kom lat os spørr han far din, og høir ka han sei.»

De fortet til skjaaen, der Nila stod og spikret sammen bord til kramboddisk, og moren fremla Kimas urimelige forlangende til hans avgjørelse.

«Han Eiler legg og døir, lat mæg faa lov far,» tagg jenten aldeles utom sig av sorg for ham hun var glad i.

193Nila saa fra datteren til konen og tilbake paa datteren. Han husket en fager Jonsokkveld for godt og vel sytten aar tilbake, da en ung jente kløv folkehopen og midt for alles aasyn la armene om halsen hans. Som Kima stod der fast bestemt paa at sætte viljen sin igjennem, lignet hun moren, slik hun var den stunden, og mildt sa han:

«Lat hende gaa, Johannamor. Æg skal hjelp dæg aa vask kjøkkenet, bære æg blir ferdig med desken her.»

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Eiler Hundevart

Den historiske romanen Eiler Hundevart kom ut i 1913. Handlingen er lagt til Vesterålen.

Eiler Hundevart er den eneste romanen i Regine Normanns forfatterskap med mannlig hovedperson, den unge Eiler Hundevart.

Da kirken skal flyttes fra Malnes til Eidet finner Eiler en svartebok gjemt i den gamle kirken. Fristet av løfter om rikdom og lykke, tar han i bruk boken og selger sjelen sin til «han Tykje».

Se faksimiler av 1. utgave, 1913 (nb.no)

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.