Eiler Hundevart

av Regine Normann

[8]

65Paa en mosgrodd sten ved tjernet paa Opsaatmyren sat Eiler Hundevart og svalte sig efter dansen. Hvite liljeknopper og grøntglinsende blade fløt paa det svartblanke vand, stargræsset raslet i nattekjølen, og myrdun dubbet paa tynd stilk. Træt var han og dygtig ørsken av alt brændevinet, og skulde gjerne lægge sig til at sove paa stedet.

Han tok kasjetten av, vrængte den og gnugget ansigt og hals med foret og satte den paa igjen, bet en dygtig skraa og tygde kvast, mens tanken søkte tilbake til laget han nys hadde forlatt. Det var især jenterne han mønstret; men ikke én av dem han hadde fjaset med, ønsket han hos sig der han sat. Nei ikke en eneste en – – –

Enten var jenterne magre og skankete som utpinte krøttur i vaarknipen, eller saa var de smekfete og trompete og vagget som gaas paa gjødsti. Og utstaaende kjakeben og skakke 66øine hadde næsten alle de han hadde danset med i kveld, og saa hadde de været mørklett. Aa fys for nogen hesp!

Nei, jenten han vilde vælge, hun skulde være skjær i huden og rød i kinderne, med klare blaa øine og lysebrunt haar. – Ikke fregnet – ikke rødhaaret, ikke gulhaaret engang fik hun lov til at være, og slettes ikke mager og slaapen, men rund og bløt paa kroppen, med faste smaa patter. Hadde Skaalbrækjenten været et par aar ældre og ikke fuldt saa storstændig, kunde det kanske blit hende – – Men pyt san, Eiler Hundevart hadde fremtiden aapen og taalte bie til den rette kom.

Haa, haa, haa gjespet han søvnig, det blev visst bedst at faa undagjort resten av veien, skulde han faa blund paa øiet før opstaaertid. De brukte indfinde sig tidlig de andre bygningsmændene, og han vilde nødig staa tilskamme.

Mødig reiste han sig fra stenen, børstet omhyggelig mosen av helgedagsbuksen og blev staaende litt og stirre paa myren han skulde over.

Sol flømmet gjennem skaret i nord, og den brune, svertesvidde myr fik som gyldentrødt skjær der glansen traf den. Men utenom, der glansen ikke traf, var blaasvart skygge, og graa taake tvandt lik loddent ukjure fra sump og 67bløtmose og bugtet og krøp mellem pors og smaakrat. Hist og her sat maaser og dormet paa toppen av en tue, de lignet hvite dotter der de sat – en lom skrek langt borte, og fra skaret i nord kaklet et par ryper og varslet fare.

Hadde han endda kjendt alle snarveiene utenom sump og hængedike og sluppet at ta sig frem paa maafaa; han likte ikke myren ved nattetid – den var utryg og lumsk, og folk sa det spøkte.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Eiler Hundevart

Den historiske romanen Eiler Hundevart kom ut i 1913. Handlingen er lagt til Vesterålen.

Eiler Hundevart er den eneste romanen i Regine Normanns forfatterskap med mannlig hovedperson, den unge Eiler Hundevart.

Da kirken skal flyttes fra Malnes til Eidet finner Eiler en svartebok gjemt i den gamle kirken. Fristet av løfter om rikdom og lykke, tar han i bruk boken og selger sjelen sin til «han Tykje».

Se faksimiler av 1. utgave, 1913 (nb.no)

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.