Eventyr

av Regine Normann

Jomfru Marjas gullsko

Det var en gang Vårherre og sankt Peter kom vandrende over en blomstereng.

Best de gikk, møtte de den onde, han var sur og sær, og less ikke se dem.

«Goddag,» sa Vårherre, «hvad er den mannen ute og går efter i godværet,» sa han.

«Jeg vil ikke svare dig på det du spør, for du er ingen rettferdig Vårherre,» skrek den onde i fullt sinne og vilde forbi.

Men Vårherre bød ham stå der han stod, og bære frem klagemålet sitt.

2«Å det er fort sagt,» freste den onde. «Alt det du har skapt hernede på jorden, har du eiendomsretten til, og ikke såpass som en skarve liten blomst får jeg kalle for min, langt mindre det som gildere er.»

«Gå ut på engen og velg dig ut en roseblomme selv,» sa Vårherre, «men pass på at du ikke tyner livet av den, ellers mister du eiendomsretten,» sa han og vandret videre.

Som en vind hoppet den onde over veigrøften og for ut på engen, og til å glane på alle de pene, små blomstene som stod der saa fredelig og nikket og duftet søtt i solskinnet. Ikke vilde han ha en hvit, for den farven hadde de gode englene, og dem kunde han ikke utstå å se på. De røde minnet ham om blodet som rant for verdens synder, så dem gikk han utenom, og de blå hadde samme farven som himlen hvor Gud tronte, så dem vilde han nu slettes ikke ha.

Men så fikk han øie på en tiriltunge. Den skinte som det rødeste gull i solskinnet, og den farven skjønte han sig på.

«Dig velger jeg, og min skal du være!» ropte han og strøk over blomsten med de fæle klørne og snuste til den.

3Og de andre blomstene lutet sig vekk fra tiriltungen for å slippe å puste i den kvalme teven den onde festet ved blomsten sin. Og marihøner og hver kryp som åtte vinger å fly med, skydde den arme, lille blomsten, enda den stod der og skinte som det fagreste gull mellem alle de andre blomstene i engen.

Og om høsten, da Vårherre sine engler fløi ned til jorden og la blomstene til hvile og bredde løv og mose over dem og sang dem inn i vintersøvnen, gikk de forbi tiriltungen og rørte den ikke. Den var ikke Vårherre sin eiendom, og de hadde ikke noget med å sulle den i søvn.


Men om kvelden, da alle englene hadde lagt sig, og døren ned til det allerhelligste var lukket igjen, gikk jomfru Marja barbent og stullet på gullgulvet inne på værelset sitt. Gjennem de store glassrutene så hun ned på jorden, og smått lyttet hun til bønneropene som trengte op til henne.

Best hun gikk der, hørte hun en sår gråt. Den kom ikke fra menneske og ikke fra dyr, men noget levende var det, og jomfru Marja hektet kåpen om sig og 5akte på en stjernestråle dit gråten kom fra.

Midt ute på en rimfrossen eng stod en tiriltunge og bevret og skalv. Det var fra den gråten kom.

«Å stakkars dig, vesle blomme, står du her attglømt og fryser fordervet,» sa jomfru Marja og åndet lint på den og gjemte den mellem begge sine snehvite hender.

«Fortell mig nu hvad det feiler dig,» bad hun, «og hvorfor du gråter så sårt.»

«Vårherre har gitt mig til den onde, og han bryr sig ikke om å ta vare på mig og sulle mig i søvn for vinteren, så nu må jeg dø,» klaget tiriltungen.

Men Jomfru Marja trøstet den og sa at hun var kommet for å ta den med til paradisets have, og der skulde den få bli til våren kom, og alle jordens blomster våknet av vinterdvalen.

Da løftet tiriltungen den bøide stilken til takk, men så i det samme at hun stod barføtt på den rimfrosne engen.

«La mig heller få lov til å være sko på føttene dine,» bad den blygt.

«Det skal du,» sa jomfru Marja; og fra nu av skal du kalles jomfru Marjas gullsko og være fredlyst av Gud.

Boken er utgitt av OsloMet

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Eventyr

Regine Normanns Eventyr ble utgitt i 1925 og innledet sluttfasen av hennes forfatterskap, hvor hun kun ga ut korte fortellinger, eventyr og sagn. Samlingen inneholder 11 eventyr, blant de mest kjente er «Ringelihorn», «Havmannens sønn» og «Prinsessen som gikk til jordens hjerte». Eventyrene er preget av nordnorsk natur og tradisjon.

Boken er korrekturlest og tilrettelagt av Bachelor-studenter i Bibliotek- og informasjonsvitenskap ved OsloMet høsten 2018.

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.