Eventyr

av Regine Normann

Kjerringen som ikke forstod å passe måten

41Det var en gang et par gamle folk som bodde langt fra allfarvei i en ussel liten stue nedved fjorden. Barnene deres var dradd ut i verden straks de blev såpass store at de kunde sørge for sig selv, og de gamle hadde ingen å forlate sig på i alderdommen.

Så var det en dag kjerringen ikke åtte vedpinnen i huset til å legge under grøtgryten. Hun jamret og hun bar sig og skjelte på mannen som ikke passet på å dra hjem brensel før skålen blev tom.

42For å få en ende på sytet hennes tok han bæretauet ned av knaggen og stavret til skogs for å hente hjem en bør nedfallsved. Stølbent og dimmen på synet var han; men han fant da det han gikk efter, og laget en dugelig bør av tørrkvist og neverskruller som lå igjen efter vedhuggerne.

Men da han skulde ta børen på ryggen, strakk ikke kreftene til så tungt et løft, og sørgmodig tok han til å dra ut kvist for kvist for å få børen lett nok.

Mens han stod der og tuklet og drog, kom en blåklædd kar forbi. Han stanset og hilste kjent; men mannen kunde slettes ikke minnes å ha sett ham før.

«Du drar nok ikke kjensel på mig, du,» sa fremmedkaren, «men vi er da naboer, og jeg bor under jorden der du bor ovenpå. Og både kjerringen min og jeg er dig stor takk skyldig fordi du aldri plager oss med å kaste vannet fra dig på dørhellen, men går de skrittene bortom hushjørnet.

Lyd nu mitt råd, og la børen din ligge hvor den ligger, mens du går rett frem den smale krøtterstien som du ser like ved der du nu står.

Når du har gått en stund, kommer du til en grønn gressbakke, og midt i bakken 43vokser en stor bjørk. Ved roten av den er det et opkomme. Legg dig ned på alle fire og drikk med munnen av vannet, og for hver slurk du synker, blir du et år yngre.»

I det samme kvarv fremmedkaren bort mellem trærne, og mannen glante på det tomme rummet der han hadde stått, og visste ikke om han var våken eller om han drømte.

Men han slapp da børen og gav sig på vandring efter stien til han kom til gressbakken. Han fant opkommet og la sig ned og drakk med munnen av vannet.

Han talte slurkene til han nådde ned til tredveårsalderen, men da syntes han det fikk være nok, og sterk og glad vendte han tilbake til dit børen lå. Men da han fikk øie på den, måtte han le, så liten var 44den. Han tok og gjorde den mangedobbelt større og skyndte sig hjem til kjerringen sin.

Hun stod ute på dørhellen og undret sig på hvad det var for en galning som kom trallende og syngende fra skogen med en svær vedbør på ryggen. Men da hun fikk rede på at det var mannen hennes som var blitt ung bare ved å drikke av det forunderlige opkommet, forlot hun alt og la i vei for å drikke sig ungdom til, hun også.


Men mannen tok på å pynte op i stuen og lage til fest. Han bredde friskt bar over dørhellen og sopte tunet rent for rusk og bøss. Så satte han frem alt det beste han fant av mat og drikke, for nu skulde han og kjerringen feire kraften og livsmotet de hadde fått givendes for annen gang.

Men dagen led, og dagen skred. – Det blev skumring, og det blev mørkt, og ingen kjerring kom. Han tendte lys og satte i alle vinduene og hengte fjøsløkten over inngangsdøren, for at hun på frastand kunde se at han satt oppe og ventet henne. Men like lite hjalp det.

Og natten led, og natten skred, og da det tok på å lysne av dag igjen og hun ennu ikke var kommet, la han i vei for å lete efter henne. Ved opkommet under bjørken gikk en toårsgammel jentunge og stullet. Hun rakte begge armene mot ham og ropte: pappa! pappa!

Det var kjerringen hans som hadde drukket og drukket og ikke forstått å passe måten.

«Din menspik der du går!» ropte mannen. «Kunde du ikke ha drukket to slurker til, så hadde du nu vært et ufødt bån.»

Boken er utgitt av OsloMet

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Eventyr

Regine Normanns Eventyr ble utgitt i 1925 og innledet sluttfasen av hennes forfatterskap, hvor hun kun ga ut korte fortellinger, eventyr og sagn. Samlingen inneholder 11 eventyr, blant de mest kjente er «Ringelihorn», «Havmannens sønn» og «Prinsessen som gikk til jordens hjerte». Eventyrene er preget av nordnorsk natur og tradisjon.

Boken er korrekturlest og tilrettelagt av Bachelor-studenter i Bibliotek- og informasjonsvitenskap ved OsloMet høsten 2018.

Les mer..

Om Regine Normann

Regine Normann var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Forfatterskapet omfatter romaner, fortellinger, eventyr og sagn.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.