Kristiania forstadsscener og deres skuespillere

av Rudolf Muus

VARIETE OG REVY

80Varieteen er nok temmelig gammel her i Kristiania, skjønt den tidligere ikke kjendtes under dette navn. Allerede i slutningen av 1850-aarene gaves der saadanne forestillinger paa «Løven» i Møllergaten, hvor det første Norske Teater siden startedes. Paa en annonce herfra læses bl. a. at «En liten gut ifra Tistedal» utføres i kostyme. Ved siden herav var musiknumre og optræden av jøglere.

Senerehen gas ned gjennem aarene lignende forestillinger, bl. a. paa Klingenberg og Fredriksborg. De optrædende var i almindelighet utlændinger. Først i begyndelsen av 80-aarene begynder man hos os at benytte benævnelse varieté paa denne kunstart, og noget senere kommer varieteens blomstringstid i Kristiania.

Først og fremst var det Tivoli Varieté, hvis artister engagertes fra utlandets fineste etablissementer. Det fik snart en konkurent i Eldorado Varieté. Den folkelige og respektable ølhalle, Basarhallen, som til en begyndelse kun hadde budt paa musik, gik nu ogsaa over til varieté. Gamle Centralhallen i Pultostens kjelder likervis. Kan vel 81hænde, at nydelsen av toddy og sterkere drikkevarer passet bedst til den slags underholdning. Hele Kristiania vugget sig i en passioneret varietéstemning og de populære favoritmelodier, som tonet ut fra varietéerne, blev spillet og sunget i husene, serveret av liremændene i gaardene, og nye varieteer skjøt som paddehatter op av jorden. Paa de gamle dansebuler Frisju Hall og Kasino kom der varieté, likeledes paa et sted i Strandgaten, som nu fik navnet Stjernehallen, og den gamle Appollosal paa Tivoli, som nu omdøptes til Flora salonnen, bød paa en lignende underholdning. Sidstnævnte etablissementer hentet sine artister fra Kjøbenhavns sangerindebuler, og prestationerne var derefter. Ingen tvil om at varietéerne var farlige konkurenter til byens teatre, men flere av disse undsaa sig heller ikke for at bedrive en smule varieté. Saaledes opførtes paa Kristiania Teater en operette av Milløcker – navnet har jeg desværre glemt – hvor Vilh. Kloed leverte en hel revyscene med sangen «En bataljon tilfots og en bataljon tilhest».

Mer og mer begyndte norske dilletanter at forsøke sig som varietister. De vilde gjerne kalde sig komikere, men flertallet virket nok alt andet end komiske. I vore dage kalder saadanne optrædende sig for artister. En noksaa pretentiøs titel. Hvilkensomhelst ung gut, der kan prestere en vise paa en basar, vil gjerne smykke sig med titelen artist, som jo egentlig betyr kunstner.

Efterat varietéinteressen her i Kristiania hadde kulmineret, blev det revyen, som kom i høisætet.


Kristiania første revy

82opførtes nytaar 1868 paa Folketeatret i gamle Dramatiken av et selskap av norske og danske kræfter. Blandt andre kjendte størrelser fremførtes her «Aftenposten»s daværende redaktør, Zakken kaldet, fulgt av sin uadskillelige hund. Stykket gjorde megen lykke.

Siden opførtes hvert nytaar en revy her og der, men den første bemerkelsesværdige av dem var «Nytaarsfantasier 1870», som opførtes paa Møllergatens Teater, hvor et selskap av norske, svenske og danske kræfter virket under direktion av J. E. Hafgren. Det var forfattet av et helt konsortium av literater med Thomas Thoresen som leder. Tidligere hadde han skrevet den morsomme enakter «Hos kapteinen».

«Nytaarsfantasier 1870» gjorde en voldsom lykke og gik for fulde hus over 100 gange en suite, en rekord, som i Kristiania ikke tidligere hadde været slaat av noget stykke.

«Nytaarsfantasier 1871» av en anden forfatter, som opførtes aaret efter, blev temmelig kjøligt mottat av publikum, hvorfor man tok sukcessen fra 1870 op igjen, den viste sig fremdeles at trække hus.

Senerehen blev der jevnlig spillet nytaarsstykker paa Møllergatens og Tivoli teatre, likesom paa forstadsteatrene, eftersom disse begyndte sin virksomhet, og interessen herfor var i stadig tiltagende. Man opførte ogsaa sommer og høstrevyer.

83De fleste av disse revyer var saa nøie knyttet til dagens begivenheter, at de kun inden et snevert tidsrum holdt sig aktuelle og interessen for dem snart fortrængtes av andre, nye; de var ikke levedyktige, men henlagdes efter et kort døgnflueliv. Men saa fremkom et stykke, som dannet et glansavsnit i revyernes historie:


«Tutti Frutti»

av Wiers-Jensen, som opførtes av norske kræfter paa Eldorado Teater. Jeg var tilstede ved en av de sidste prøver, og jeg maa si, at jeg blev helt begeistret. Dette var etwas noch nie dagewesen.

Tutti Frutti blev en enestaaende sukcess, og der var en jubel uten like. De morsomme viser og vittige replikker kom præktig til sin ret ved den utmerkede fremførelse av de dyktige skuespillet. Folk gik paa Eldorado aften efter aften og saa det uten at bli kjed av det, og de glade viser blev sunget over hele byen. Specielt populær var Kanonvisen.

Over 100 gange gik «Tutti Frutti», saa henlagdes det, skjønt det vistnok kunde ha trukket fremdeles.

Næste sæson opførtes et nyt stykke av Wiers-Jensen «Haremsliv». Det slog godt an, men gjorde ikke tilnærmelsesvis den lykke som «Tutti Frutti». Dette stykke vilde direktionen ta op igjen, men forfatteren sa tvert nei. Og det gjorde han ret i. Vistnok vilde «Tutti Frutti» endnu ha trukket en række fulde hus, men herved vilde det bli forslidt 84og banalt. Nu lever det fremdeles like friskt og glansfuldt i deres erindring, som saa det, og tilhører minder, som man med glæde vil dvæle ved.

For at komme til det næste glansavsnit i revyernes historie vil vi nu nærmere omtale en literat:


Theodor Løvstad

Hans far, «gamle Løvstad», som spillet en flot fiolin tilbals, var en munter og jovial mand og hadde mange morsomme historier at fortælle.

Theodor var baade literært og musikalsk begavet. I nittenaarsalderen spillet han fiolin paa Det norske Teater i Møllergaten sammen med den senere saa berømte Johan Svendsen under Speratis taktstok. Samtidig læste han til artium og bestod den med glans. Senerehen kastet han sig over dramatisk forfatterskap. Fra hans pen har vi farcen «En nat paa Jerkin», en nytaarsrevy, «Elskeren paa Kvisten» og «Tre forelskede politikonstabler», lokaliseret fra svensk, alle opført paa Møllergatens teater, hvor de gjorde megen lykke. Saa begyndte han utgivelsen av et litet vittighetsblad Bakus, som var noget enestaaende i sit slags og blev meget populært blandt det brede publikum. I Bakus leverte han smaa Kristianiaskisser, som røbet et opladt blik for det komiske og et indgaaende kjendskap til samfundets lavere lag, præget av al den jevne, elskværdige gemytlighet som karakteriserte Kristianiasmaafolk i syttiaarene. Ved siden herav ekscellerte Løvstad i at skrive formfuldendte vers.

85Selv besørget han baade redaktionen og ekspeditionen av Bakus.

Efter at ha oplevet fem aargange, gik Bakus ind. Nu overtok Løvstad redaktionen av «Vikingen» og redigerte dette gamle vittighetsblad med megen dyktighet. Samtidig var han kapelmester, først i Centralhallen, saa i Basarhallen, og hans orkester var særdeles anerkjendt.

Vikingen fik snart et ekstra trækplaster i avdelingen «Kjæftausa», redigert av Kal fra Vika, hvori Løvstad i bred vikadialekt polemiserte over dagens begivenheter og paa en saa komisk maate at mangen en fik sig en god latter. Hermed fortsatte han aar efter aar, og Kal fra Vika, Indiana, Kanelius og «kornsorter» blev litt efter litt som gode kjendinger av det store publikum.

Saa fik Løvstad den heldige idé at benytte hele dette galeri av personer til en revy.

«Fra Vika til Ekebergtoppen» blev opført paa Fredriksborg som sommerrevy og gjorde fra første aften en rent ustyrtelig lykke, hvortil det fortrinlige spil ogsaa bidrog sit. Paa Fredriksborg spiltes det over hundrede ganger. Siden drog personalet paa turné med stykket og i smaabyerne slog det like godt an og trak fulde hus, hvor de kom. Av de optrædende vil vi særlig nævne


Johannes Dehn

86Han var typograf av profesion. Paa Victoria teater gjorde han sig særlig bemerket ved sin utførelse av Gougets rolle i «Faldgruben». Han var en flink oplæser og optraatte som saadan i og utenfor Kristiania og gjorde lykke. Som Kal fra Vika var han fortrinlig, en Kristianiagut av reneste vand. Senerehen var han en tid ansat ved Karl Johansteatret. Siden drog han i aarrækker om som direktør for revyselskaper, spillet ogsaa av og til i Kristiania, bl. a. paa Eldorado og i Kristiania arbeidersamfund. I 1916 vendte han tilbake til typekassen.

Vikarevyen har opnaadd utallige opførelser inden og utenbys ned gjennem aarene og virker den dag idag like frisk og morsom. Den har det fortrin fremfor andre revyer, at den eier kulturhistorisk værdi, er noget av et folkelivsbillede fra det Kristiania som gik.

Løvstad fortsatte sin travle virksomhet, skrev endnu flere revyer, redigerte Vikingen, var en tid kapelmester paa Eldorado og kom siden til Dovrehallen, og i «sommerferierne» førte han taktstokken paa Kongshavn Bad.

Et makeløst rikt arbeidsliv, og dog saa det aldrig ut som han gik træt. Han kunde glæde sig ved en popularitet som faa, ogsaa blandt barn. Det viste sig ved barneforestillingerne i Dovrehallen, naar han gemytlig underholdt sig med de smaa, gav dem gaader, utdelte gevinster til dem og fik dem 87til unisont at synge fædrelandssangen. Barna var glade i den blide, elskværdige gamle herre.

I sin fremrykkede alder skrev han sammen med sin søn, Brink Løvstad revyen «Mor Andersens bryllup», som oplevet et stort antal opførelser paa Maxim.

Med Theodor Løvstad forsvandt en kjendt Kristianiaskikkelse.

Revyerne vedblev at blomstre. En revy kan ha sin betydning som satire ved at faa folk til at le av sine egne dumheter, virke som attisk salt, men i mange av disse produkter fisket man i plathet, slibrighet og aandsfortærende vrøvl. Igrunden viste kritiken sig i det store og hele tat altfor overbærende med denslags komedie. Forstads og sommerteatre opførte ofte flere revyer paa en aften.

Indrømmes skal det, at der opførtes en hel del gode revyer, men ak, saadan mængde daarlige.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Kristiania forstadsscener og deres skuespillere

I samlingen Kristiania forstadsscener og deres skuespillere med undertittel «Minder fra 70–90 aarene» forteller Rudolf Muus om forskjellige teatre og skuespillere i Kristiania fra slutten 1800-tallet.

Samlingen kom første gang ut i 1924. Se faksimiler av førsteutgaven på nb.no.

Les mer..

Om Rudolf Muus

Med sine 286 utgivelser er Rudolf Muus en av de mest produktive forfatterne i norsk litteraturhistorie.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.