Ida Elisabeth

av Sigrid Undset

4.

4] rettet fra: 3 (feilnummerering i 1. utgave)

242Ida Elisabeth gik og vandet haven sin en kveld i uken før pinse, da sakfører Toksvold stanset utenfor gjerdet: «Faar jeg komme indenfor, fru Braatø?»

Hun hadde tænkt det var noget angaaende forretningen; hun blev ytterlig forbauset da han spurte om hun hadde lyst til at følge med ham og frøken Presttangen en tur over til Valdres i pinsen. De skulde overnatte derborte hos en tante av ham som hadde hotel.

«Tak, men jeg kan nok ikke reise fra barna.»

«Nei De kan skjønne, de ogsaa maa da bli med.»

Solen var sunket under fjeldet i vest og lyset var kveldslig svalt og dovt her nede i dalen. Men høit oppe i aasen paa den anden side av veien luet granerne i gulrødt solskin endda, og det var saan fuglesang ut av skogen ikveld. Det var rasende fristende at tænke paa – komme ut paa en ordentlig lang tur –.

«Tak, men –. Det synes jeg ikke jeg kan – Deres tante kjender os jo ikke engang –.»

«Tante blir saa glad saa. Hun blir saa glad naar hun faar gjester bestandig.» Han hadde alt telefonert med hende om det.

Ida Elisabeth tørket sine hænder paa det vaate strieforklædet, stod og saa eftertænksomt paa ham. Det var saa besynderlig – hun kjendte jo næsten ikke disse menneskene.

Han smilte, næsten som litt forlegent. Og det klædde ham svært pent, la hun merke til.

«Jeg skal si Dem, fru Braatø – rent ut sagt, De vilde gjøre os en tjeneste med det. Kari skal træffe nogen der borte, og da passer det likesom ikke saa godt at vi kommer reisende bare hun og jeg.»

«Jamen var det ikke bedre da at De fik med nogen anden som dere kjender bedre?»

«Kari har ingen kjendte her. Hun har noksaa 243vanskelig for at bli kjendt med folk. Og Dem har hun saan umaatelig respekt for –.»

«For mig? Men jeg har da omtrent ikke snakket med frøken Presttangen.»

«Ikke det? Jeg trodde igrunden – naaja, men det er da det samme forresten.» Igjen saa han ut som han hadde lyst til at si noget, men ikke rigtig visste om han skulde gjøre det. «Jo hun har vældig respekt for Dem. Fordi De saan har brutt Dem en bane selv – ikke gav Dem over, da De maatte opgi Deres kunst og saan, men modig tok fatt paa noget andet. – Det er noget som hun har faatt paa hjernen rent det der, skal jeg si Dem, at hun endelig vil være selvstændig for enhver pris. Jeg er rædd hun skal skusle sig bort med disse selvstændighetsgrillerne sine aldeles. Derfor saa hadde jeg tænkt, hvis De og hun kunde komme til at vanke sammen mere – kanske De kunde snakke hende litt til fornuft. Efter det som vi snakket om her forleden da De var oppe hos mig saa tænkte jeg –. Hun og jeg, vi er pleiesøsken da ser De, og jeg er noksaa glad i Kari. Saa jeg kan ikke si andet end at jeg skulde være glad, ja det skulde jeg virkelig, hvis De kunde faa litt indflytelse over hende.»

«Jeg er rædd for at jeg kan ikke tænke mig det.» Ida Elisabeth kom til at smile av manden. Kjære, hun hadde virkelig hatt indtryk av at den følelsen som hun hadde overfor tandlægen, ikke av sympati akkurat, den var noksaa gjensidig.

«Aa jo da. Hun har jo saan voldsom respekt for alle damer som er noget. Og nu dette at De har været malerinde ogsaa –.»

«Jeg?» Ida Elisabeth lo høit. «Men i himmelens navn, hvor har frøken Presttangen faatt den idé fra?»

Han saa litt forundret ut:

«Det var gutten Deres som sa det – Carl. Han hadde vist hende nogen tegninger som De har malt 244– og saa sa Carl at De hadde været en bekjendt malerinde før De blev gift. Hadde et stort billede paa galleriet –.»

«Nei den gutten!» Ida Elisabeth lo høit. «Det er bare skrøn og fantasi – der er nogen billeder av min bedstefar paa nogen gallerier. Det maa være det som har satt ungen paa den idé. Jacob Siveking, De vet, han vestlandsmaleren.»

Toksvold nikket, saa Ida Elisabeth kunde se at han aldrig hadde hørt Jacob Sivekings navn nævnt før.

«Er det ikke sandt da at De maler ogsaa –?»

«Jeg sitter og klatter sammen noget smaatteri til guttene sommetider. Tegne litt det kan vi alle i vor familie. Min bror vilde været maler. Ja jeg og forresten – men saa mistet min far alle pengene sine, og saa maatte jeg slutte paa tegneskolen.»

Han nikket og saa svært deltagende ut. Men saa var det angaaende denne turen da?

Ida Elisabeth vilde faa lov til at tænke paa det til imorgen. De kunde jo snakke om det i telefonen.

– Nei den Carl, tænkte hun da Toksvold var gaatt og hun tok paa med vandbæringen igjen. Tænk at han ogsaa er saa fæl til at finde paa historier og skryte da –? Saa kom hun paa at det hadde hun da vist igrunden gjort selv ogsaa nu ikveld – en liten smule ialfald, da hun snakket om at hun hadde maattet avbryte sine studier paa tegneskolen, fordi hendes far hadde mistet pengene sine. Faktisk hadde hun jo sluttet længe før, fordi hun var blit lei det –. Og oldefar Siveking hadde hun forfremmet til bedstefar og latt som hun gik ut fra at alle mennesker visste om ham –. Hun lo litt over sig selv. Kanske alle mennesker har en liten rem av den huden –.

Hvis han ringte op om denne turen, saa trodde hun at hun vilde si jatak. Men hun ringte sandelig ikke ham op, hvis ikke hun hørte mere fra ham.

245Det var da rart at de akkurat vilde ha hende til at være forklæde. Og ikke godt at begripe hvad han mente med at hun skulde paavirke frøken Presttangen. – Folk sa at de plomberne hun satte ind faldt ut igjen med det samme.

*

Hun hadde hatt tusen betænkeligheter efterpaa, fordi hun sa jatak til denne indbydelsen. De kvarv som røk pinsemorgenen da de gik og ventet paa bilen: hun saa hvor Carl glædet sig!

Han stod foran speilet inde i prøveværelset:

«Du mor! Nu tror dem vist alle sammen at det er bilbriller som jeg har paa mig!»

Ida Elisabeth grep gutungen og krystet ham indtil sig saa haardt saa han saa ganske genert op paa hende.

«Du har faatt en anden bil naa end den du hadde og kjørte over Carl med,» bemerket Tryggve sakkyndig, da de stod ute paa veien og skulde sætte sig op. «For da hadde du bare en gammel Dodge.»

«Ja det er rigtig det.» Sakfører Toksvold lo litt, men det hørtes som han var en smule ærgerlig og. «Men sæt dig ind nu.»

«La fru Braatø sitte foran hos dig da,» sa Kari Presttangen. Ida Elisabeth stod netop og tænkte, besynderlig saa liten forstand som den pene piken har paa at klæ sig. Det var vel ikke godt at faa nogen lue til at sitte oppaa hendes haarfacon, men noget uheldigere end den sixpenceren kunde hun da umulig ha fundet, haaret hendes fyldte i pullen saa den lignet en stoppet pute. Og den brune og gulmelerte ulsteren misklædde hende ganske forskrækkelig. Hun saa utrolig unett ut og virket enda mere kantet av væsen end hun pleiet. Og saa stank kaapen hendes av naftalin –

«– saa ser De mere, mener jeg,» kom hun plumpende med efterpaa, som om hun var blit flau over denne kommandotonen sin.

246«Tak men jeg faar nok sitte hos guttene mine jeg.»

«Det trækker mindre foran ogsaa,» sa den anden ivrig. «Og De merker ikke saa meget til støvet heller. Jeg skal nok passe godt paa guttene –»

Kurre paa traaden? spekulerte Ida Elisabeth, idet hun satte sig ind ved siden av Toksvold. Det hele saa noksaa besynderlig ut. Men det kan da være det samme for mig. Nu vil jeg bare være glad for jeg faar en deilig tur. Saant veir!

Bilen burret og fløi mot dit hvor fjeldene blaanet blekt i morgenlyset – det saa ut som de traadte sammen og stængte for dalen og elvens slyng. Saa gjorde veien en bøi paa sig og en ante at det gik nok an at smette igjennem et sted dernede ved foten av de digre fjeldkropper. Det var saa vakkert og morsomt at se paa hvordan de forandret form hele tiden, efterhvert som de kjørte imot dem. Ida Elisabeth sat stille og saa paa og hvilte ut i den lykkelige følelsen av fart og nu.

Av og til nævnte Toksvold navnet paa en av de store gaardene som de fór forbi, og Ida Elisabeth svarte «aa naa» og «jassaa.» Alle sammen laa de litt oppe i lien og lignet hverandre, med store brune tømmerhus og mattglinsende skifertak og røde svære laavebygninger, og nogen hadde lysmalte stuehus. «Syns De ikke her er vakkert?» spurte han en gang, og hun nikket. Hun hadde paa følelsen at han saa det vakre likesom ut fra gaardene, de var det væsentlige ved dalen i hans øine. Og uvilkaarlig begyndte det de drog forbi at ordne sig ogsaa for hendes syn til billeder, hvor de brune og brogede husklynger blev kjerner som alt det andet ordnet sig omkring. De brede vaargrønne volder og brune pløiede jorder bredte sig utover fra dem, hvite sprutende smaabækker nedigjennem lien dannet dele mellem en skogteig og indmarken til en gaard. Klynger av hegg som var aldeles lysegrøn allerede og sprettende bjerk 247og osperunner med klare rødagtige bittesmaa blader grodde omkring røiser av sten, som var blit ryddet av jorderne i gamle dager.

Før hadde hun pleiet at sitte og ønske sig over paa den anden siden av elven, for hun hadde tænkt at det maatte være saa meget vakkrere der borte i baklia. Den mørke granskogen grodde like fra vandkanten og helt op til fjeldets bryn, hvor snaue vidden skimtet ned, og det var saa langt mellem de smaa grønne boterne i skogen hvor det laa en enslig heim eller en gaard med faa og smaa huser. Igrunden hadde hun aldrig sett det rigtig før idag, hvor vakkert det var her paa solsiden.

De kjørte ind i skog, og veien laa mørk og fugtig fremover. Helt frem til veikanten var der rester av snefonn, iset og svart oppaa av rusk fra granerne. «Det er ikke længer end tre uker siden, da kjørte jeg fast her,» sa Toksvold. Der var noget saa inderlig vaarlig ved de høie magre granerne med lavskjegget vaatt og svart og baren lysende grøn som nylauget efter sneløsningen. Høit oppe var himmelen klarblaa over trætoppene. Den kolde lugten av vaat smuldrende sten og barnaalbund var deilig –

«– Saa mange blaaveis her var! De har ikke vi hjemme paa mine kanter. Kanske det er derfor jeg aldrig kan vænne mig til dem – de er saa pene saa jeg kan næsten ikke tro det er sandt.»

«Hvis De vil kan vi ta nogen med rot paa imorgen naar vi kjører tilbake. De gaar godt an at plante ind i haven. Vi hadde en hel krans av dem hjemme omkring flaggstangen.»

Bak sig i bilen skjelnet Ida Elisabeth Tryggves stemme som ropte op; han skulde vel spørre og gjøre bemerkninger om alt de kom forbi. «Uf nei den gutten – jeg er rædd han plager frøken Presttangen aldeles forfærdelig, han er saa maset.»

«Aa det er vist ikke saa farlig. Kari liker unger hun.»

248Han kjørte godt og sikkert, merket Ida Elisabeth. De kom ut av skogen. Elven bredte sig ut her til en sjø, og i det morgenstille vand sank speilingen av lien med skog og gaarder utydelig, bare som lysende farver, blaatt og grønt. For enden av sjøen reiste der sig en kamp; den var ikke saa svært høi men forunderlig vakkert formet. «Vet De hvad det fjeldet derborte heter?»

«Torstadkampen tror jeg de kalder den. Det er Torstad de gaardene som De kan se opunder der. De er ikke noget videre kjendt nedover her?»

Ida Elisabeth rystet paa hodet:

«Jeg har bare reist her med toget en eneste gang. Da jeg kom hit. Og da var det regnveir kan jeg huske.»

«Jamen da var det sandelig paa tide at De kom denne turen. Og heldig at vi fik saa fint veir. De skal bare se naar vi kommer bortover paa Tonsaasen, saa vakkert der er. Og naar det bærer nedover til Aurdal –»

Det stille smaaprat om ikke noget særlig, med lange stunder indimellem da de sat og tidde stille og bare motoren surret – det gjorde at hun følte glæden ved alting endda tryggere. Han hadde saan rolig, varm stemme – hver gang han nævnte navnet paa en gaard eller et meieri eller en kirke de kom forbi, var det som der laa en omsorg i det, forat hun skulde ha det hyggelig paa turen. – Indimellem fik hun litt daarlig samvittighet naar hun hørte at guttene skrek op der bak hende – opover en grøn bakke ved veien gik en hel flok gjeter, og paa nogen gaarder hadde de sluppet kuene ut i hagen, og hun skjønte at guttene bombarderte frøken Presttangen med spørsmaal hvergang de fór forbi noget slikt. Uf, de maset vist paa hende. Men det var godt at ha fred for dem litt ogsaa.

*

De hadde kjørt i flere timer, de hadde kjørt langs Mjøsa et langt stykke – det var det lyseste hun 249hadde sett av land, hele himmelhvælvet fritt og blaatt over sjøens brede blanke flate og aasernes lave karm omkring. Det var rent sommerlig allerede nede langs vandet, en masse forskjellige blomster som blomstret alt i grøftekanterne, og støvet allerede. De første hvite klaser paa heggen var sprunget ut hvor kjerrene stod rigtig sollunt, og engen var saa fremvokset at det løp flammet bortover græsset, naar der kom et vindpust. Igrunden hadde hun aldrig tænkt sig at et saant vidt aapent landskap kunde være saa vakkert. – «Undrer mig paa hvad jeg faar at se, over de høie fjelde –» hun kom til at huske paa de linjerne, men dermed kom hun til at tænke paa Vettehaugen, det hadde været rent som en nationalsang der i huset – det var en av de tonerne som Frithjof ogsaa kunde spille –

– i det samme hadde Toksvold snudd sig mot hende for at si noget: «De sitter ikke og fryser vel?» spurte han. «Vil De ha et plæd over benene kanske?» «Aa nei da –» hun smilte og skyndte sig at jage væk det uttrykket som vel var kommet paa hendes ansigt da hun husket paa det. «De blir ikke daarlig vel? Det er nogen som blir sjøsyke naar de biler –»

*

Han hadde satt op farten – foran dem laa veien et langt stykke lys og rett frem gjennem en skog. Saa blev det et skrækkelig leven bak i bilen, og Kari Presttangen reiste sig, tippet Toksvold paa skulderen: «Stans – du maa stanse –»

Tryggve beljet av alle livsens kræfter hørte hun, da bilen stanset – og næste nu var de alle sammen ute av den og stod omkring gutten som tutet værre og værre.

«Du har ikke svelget noget –» Kari Presttangen tok fingrene sine ut av munden hans. Hun fik op en haandkuffert, fandt frem kop og løp nedover mot bækken som sprutet under veilegemet like ved. Carl 250forklarte ivrig – Tryggve hadde stukket haanden ned i ulsterlommen til Kari og fundet nogen hvite kuler som han trodde var sukkertøi, og da hun vilde ta dem fra ham, skyndte han sig at stappe dem i munden, men saa var det noget som er imot møll –.

«Gid, at jeg skulde glemme at ta dem ut da, før jeg reiste,» ynket Kari Presttangen gutten, «Stakkars liten da – se her, skynd dig at skylle munden nu!»

«Det var akkurat tilpas til dig,» sa Ida Elisabeth haardhjertet. «Naar du gaar i andre folks lommer. Slut med den stygge skriken nu da!»

«Vi kan vel igrunden likegodt raste her,» mente Toksvold. «Og koke kaffe.» Han kjørte bilen ind paa en liten grøn slette i skogen; Kari Presttangen og barna galopperte opover langs bækken. «Her, her,» hojet de; de hadde fundet saan fin plass.

De holdt paa og drog sammen ved til baal, da Toksvold og Ida Elisabeth kom med plæd og kufferten.

«Nei vet du hvad Kari, det tar for lang tid – vi faar koke paa spritapparatet –»

«Er det no morro da da! Nei vi vil sandelig gjøre op ordentlig varme lel!»

De blev staaende der. Det artet sig nærmest som en trætte mellem de to – om hvor langt det var igjen at kjøre og hvor sent de ikke kunde komme til tanten som ventet dem med middag, og hvor længe de kunde raste her. Eller hun ialfald blev ophidset – svært rød oppe paa de høie kindbenene. Guttene ogsaa vilde blande sig i diskussionen, de stemte for baal –

«Kom hit, Carl og Tryggve,» kaldte moren. «Dere er saa god at dere tier stille; dere har ingenting med at blande dere i voksne folks saker.» Stemmen hendes kom til at klinge svært munter og bestemt. – Det kom jo ikke hende ved hvad som stod paa med de to. – Guttene blev saa furtne saa de tidde stille.

Ida Elisabeth kjendte hodet sit som gjennemsust 251efter den lange bilturen. Det var deilig at sitte og høre det sagte sukkende sus gjennem trætoppene, det bar med sig klangen av en kirkeklokke langt borte fra – sommetider kom den helt væk, men saa hørte hun tonerne igjen. Og like ved der hvor hun sat surlet den lille bækken over stener og trærøtter.

«Det er ingenting jeg kan hjelpe med –?»

Han var gaatt av med seiren; paa en flat sten stod spritapparatet og brandt med kaffekjelen over. Kari Presttangen saa knusfornærmet ut, mens hun knælte og dækket kopper og kakefat utover en duk i græsset. – Det var naturligvis litt forstemmende at være paa tur med et kjærestepar som var uvenner – men hun fik bare la være at bry sig om det.

«Vil De ikke sitte her paa plædet, fru Braatø?» spurte frøken Presttangen besynderlig forekommende «– eller skal jeg komme bort med en kop til Dem? – Forresten, det er vist bedre derborte, jeg tror jeg flytter bort til Dem jeg –.»

Hun gjorde det, sat ved siden av Ida Elisabeth og saa ut som hun hadde solgt smør og ingen penger faatt. Indimellem var hun oppe, hentet dit og dat og bød den anden. Toksvold sat borte ved duken og skar op kake til guttene.

Det var ikke tale om at frøken Presttangen vilde bytte plass med Ida Elisabeth, da de skulde kjøre igjen.

*

Ved tretiden kom de frem til en stor gaard som laa mellem landeveien og elven. Hotel stod der paa den nærmeste av de store hvite hovedbygningerne, en med verandaer over hele facaden. Der saa forfærdelig hyggelig ut – en stor græsgrodd gaardsplass med flere hvite stuebygninger og røde og graa vældige uthuser omkring. Damen som kom ut og tok imot dem mindet endel om Marte Bø, hun ogsaa var tyk og brunøiet og blid. Det var tanten; hun het fru Bjørnstad.

252De sat ved middagsbordet da en pike kom og sa, det var telefon til frøken Presttangen: «fra Galby». Hun fór op og løp ut, endda mere kantet og braa i bevægelserne end ellers. Toksvold saa efter hende og glemte at spise en stund. Det varte noksaa længe før hun kom tilbake:

«Sigurd ligger, du. Han har skadet benet sit – de hadde været inde i sætra og saa ramlet han utfor da de var paa hjemveien idag tidlig. Saa han kan altsaa ikke komme hit.» Hun gik bort til vinduet, stod og saa utover blomsterpotterne. «Han vil at jeg skal komme op –»

«Ja det er rimelig det. Skal jeg kjøre dig op kanske?»

«Jeg kan kjøre selv ogsaa – hvis jeg faar laane bilen.»

«All right, som du vil. – Er det no alvorlig?» spurte Toksvold, da hun langsomt drog sig indtil bordet igjen.

«Vet ikke. De trodde det ikke. Det var Marit jeg snakket med. Doktoren har været der. Han skal ikke paa sykehus ialfald.» Hun sukket svært tungt, idet hun satte sig tilbords igjen.

*

Ida Elisabeth sat paa den store glasverandaen som vendte ut mot haven og saa frøken Presttangen kjøre sydover veien. Straks efter kom Toksvold, stod og saa efter støvskyen – og saa kom fru Bjørnstad og begyndte at skjenke kaffen.

«Ja det var sandelig rart og – at dette skulde hænde med han Sigurd akkurat idag!» sa tanten fortænkt.

«Der er nu vel kanske en mening med det.» Stemmen hans lød saa forhaabningsfuld.

Toksvold og fru Bjørnstad snakket om folk her i bygden; Ida Elisabeth hørte efter med et halvt øre og lyttet efter guttene som holdt paa ved en dam nede i haven. Saa gav han sig til at fortælle, for at faa hende med i samtalen, skjønte hun, om et drap 253som var skedd her for nogen aar siden da han var konstituert lensmand her. Men hun ante at de to andre tænkte hele tiden paa dette sykebesøket til frøken Presttangen og ogsaa at det av en eller anden grund satte dem i godt humør.

Saa blev fru Bjørnstad kaldt ut – der var kommet en bil med gjester. «Skal vi gaa ned og se paa haven,» foreslog han. «Den er svært pen. Der er forresten kanske ikke stort at se i den nu, men –. Men De er jo interessert i haver –.»

Stakkar, var han opraadd, hvad han skulde finde paa for at underholde hende –. Lørdagsavisen laa der, hun hadde ikke sett den endda. Men hun fulgte med ham allikevel – nedover en havegang med gamle epletrær paa begge sider. Knopperne holdt netop paa at kløve sig og viste bundter av gullige smaaperler mellem spæde sammenklemte blader. Langs kanten av gangen var der rabatter av solvarm graa muld hvor staudernes grønne skudd yrte frem.

«Ikke rakk dere altfor ilde til da,» sa hun idet hun kom forbi andedammen og guttene som holdt paa og seilet barkebeter uti det lergraa vand.

Gangen endte ved en stenmur ut mot elven. I skraaningen nedover til vandet grodde et tætt kjerr av spinkle halvvilde kirsebærtrær med blanke brune kvister yrende fulde av sprækkefærdige knopper. Paa den anden siden av elven steg fjeldsiden loddret op av vandet et stykke, graa med sprækker som bregner og smaatrær hadde fæstet rot i, og ovenfor var aasen bratt med mørk granskog.

«Her er da pent –?» Han viste med haanden omkring sig. «Det var onkels stolthet denne terrassen. – Jeg er ordentlig glad for De kunde bli med. Vil De røke» –? Han rakte cigaretetuiet ut imot hende.

Ida Elisabeth hadde begyndt at røke igjen. Det var som en liten lykkelig forsikring om at hun hadde tid og raad til at unde sig selv litt ogsaa nu, 254hvergang hun kjøpte sig en æske cigaretter. Alt som var overflødig hadde hun maattet vænne sig av med i Berfjord. Da hun tok imot fyrstikken som han rakte hende, kjendte hun den tykke elfenbenshvite silken i blusen sin som svale kjærtegn over huden. En wienermodel som hun hadde kjøpt for at sy efter. Hun hadde byttet den paa sig da hun kom frem – godt at føle sig frisk og chic.

«De skjønner,» sa han, «det er kjæresten til Kari, Sigurd Mælum. Han overtok Galby for fire aar siden efter en onkel av sig. Ordentlig grei, sympatisk kar. Ja det er ikke offentlig da, skjønt det er sgu ingen hemmelighet heller. Og jeg kan ikke begripe andet end at det maatte da være meget bedre om hun giftet sig med ham end at hun blir gaaende der og driver med dette tandlægevæsenet sit. Hun skal ikke være noget videre flink engang – haardhændt hører jeg de sier. – Bevares det er ikke no morro akkurat at være bonde heller denne tiden. Men ligge og rote i kjeften til alle mulige – nei det var da det sisste arbeidet jeg vilde vælge lel –»

«Det er da mange som synes det er et interessant arbeide vist –»

Han blaaste:

«Det er bare at Kari absolut vil være noget saant – studert. Det kommer av at hun fik stedmor – en som hadde været lærerinden vor. Vi var nogen familier som hadde slaatt sig sammen og holdt en lærerinde som skulde læse til middelskolen med os. Saa da moren til Kari, det var en søster av min mor, da hun døde, saa giftet Tor Presttangen sig med denne Ella da. Men det gik ikkeno med hende og Kari. Det var da hun kom til at bo hos os. Ikke for det, jeg tror ikke at Ella mente det saa vondt i virkeligheten. Men hun maste og maste paa Kari og skulde vænne henne av med at være som hun var i ett og alt. Hun var noksaa kontant dengangen, rigtig bondsk og ferm og grei – og svært nærtagen 255igrunden. Ja hun trasset da imot og gjorde det stik motsatte av alt som stedmoren sa – men hun tok efter allikevel, eller forsøkte at ta efter, naar bare ikke Ella var i nærheten. Paa en maate beundret hun vist Ella ogsaa – Ella var rigtig et vakkert menneske saan av utseende, men noksaa forskruet. Hun passet nu ialfald ikke til at være kjærring paa en stor gaard –.

Men det var det ogsaa da at Kari saa nok, stedmoren fik det saan som hun vilde ha det med manden – Tor han var rent som fortullet av dette mennesket. Til at begynde med da. For han blev vist grundig lei av hende da det var gaatt nogen aar; hun tapte sig noksaa fort. Men da var jo ikke Kari hjemme længer. Faren satte sig absolut imot det, at hun skulde gaa videre efter artium – han hadde vist faatt saa nok av denslags da, saa han vilde at hun skulde være hjemme. Det var da at hun og Sigurd begyndte at vanke sammen, og da var de nu svært glad i hverandre, Men saa fik Kari nogen penger selv, en arv –.

De vet, den rette moren til Kari hadde jo ikke hatt det slik som Ella da, og det husket nok Kari. Gunhild ser De, min tante, hun var rigtig et bondemenneske av den gamle sorten. Aldrig at hun sparte sig, og ikke ventet hun vist at nogen skulde tænke paa at spare hende. Nei hun hadde ingen fordringer. Det vil si, hun fordret aldrig noget for sig selv, ellers var hun nok langt fra det som en mener med fordringsløs; det hun mente med at fare fint og føre sig op som folk, det var ikke litet maa De tro – og det krævet hun baade av sig selv og andre. Ella krævet aldrig andet end at folk skulde ta hensyn til hende. Og det er jo naar alt kommer til alt svært meget mindre end det som Gunhild krævet av folk. Saa en kan ikke undres paa at Ella fik det mere som hun vilde ha det. Men dette her har Kari gaatt og spekulert paa i hele opveksten. Ja det var slik hjemme 256hos os og da – endda baade far og vi ungerne skjønte nok paa mor paa en maate. Men ikke saan som vi burde, naturligvis, og det hadde nok ikke gjort noget om vi hadde vist det mere.

Dermed er Kari blit slik som hun er da, ser De. For igrunden er hun det snilleste – men hun tar sig saa urimelig nær av alting, især naar hun er glad i nogen – saa hun er simpelthen rædd for alt denslags. Jeg er sikker paa at hadde ikke De været med idag, saa hadde hun kommet til at forlange, jeg skulde snu paa halvveien.»

Ida Elisabeth sat paa muren et stykke ifra ham, saa nedover de knoppede kirsebærkjerr og elven som randt i skyggen under den bratte graa bergvægg:

«Jamen naar Deres kusine er saan –.» Hun lette litt efter ordene. «Hun maa da vel faa lov til at bestemme selv, hvordan hun vil indrette sig i livet? Hvis hun er rædd for at gifte sig med denne forloveden sin? Det maa jo ha staatt paa svært mange aar – kanske de er blit anderledes begge to –. Er det ikke et noksaa stort ansvar dere tar paa dere – ja for hvis jeg altsaa ikke har misforstaatt. Saa har baade fru Bjørnstad og De – ja det er da ialfald ikke for at hun skulde slaa op dere har faatt hende hit?»

«Hun faar da ialfald snakke ordentlig ved ham engang synes jeg.» Toksvold var blit rød. «Sigurd maa nu vel ha krav paa at faa vite, hvad han har at holde sig til –.

– Og vet De hvad, et menneske kan da ikke la hele livet gaa fra sig vel, bare fordi det er rædd det skal gjøre vondt at leve?»

Ida Elisabeth sat og plukket den tørre solhete mosen av stengjerdet – den knuspret saa behagelig mellem fingrene. Det var et besynderlig spørsmaal, det sisste han kom med. Hun hadde aldrig tænkt paa det før – hvis hun i det hele tatt nogensinde hadde været slik stillet, eller været slik saa hun hadde 257kunnet staa og betænke sig, skal – skal ikke, før hun gav sig ut paa noget av det som hun hadde været igjennem – det var ikke godt at si hvad hun da vilde ha gjort. Men hun var da kommet igjennem alt paa en maate – og hadde sluppet fra det ganske bra, det var hun begyndt at synes i det sisste. Hun hadde guttene, og de var friske og piplende fulde av livslyst og mod paa at opdage den verden hun hadde satt dem ind i. Naar hun tok omkring dem og kjendte varmen av de unge skrottene deres, tænkte hun – det er da mange mennesker som greier sig slik ogsaa, saa de har glæde av at leve –.

Som han hadde hørt noget av det hun tænkte, sa han:

«De vilde da hellere ha det som De har det og ha barna Deres, end om De for eksempel var blit en berømt malerinde og saa var gammel jomfru?»

«Fordi om jeg var blit malerinde er det da ikke sikkert at jeg var blit gammel jomfru.» Hun kom til at le litt ved tanken.

Han rynket brynene:

«Nei naturligvis. Jeg mente ikke egentlig det heller. Men det hadde da været noksaa anderledes vel?»

«End at ha syetablissement? Jo det antar jeg da.»

«Ja De ler av mig De! Men skjønner De ikke hvad jeg mener da? At et saant liv som der ikke er noget – storartet, eller paafaldende ved, i folks øine, er mere værd end om en dame skaper sig et navn i kunsten, eller faar sig en praksis eller et andet arbeide som kommer i første række for hende, og mor er hun likesom bare bakefter, eller paa overtid –.»

Ida Elisabeth nikket:

«Men De indrømmer selv, at hverken frøken Presttangens mor eller Deres mor – ja naar de altsaa tænkte paa alt andet før de tænkte paa sig selv, saa opnaadde de ikke andet med det end at alle som de 258levet for gjorde det samme. De tænkte ogsaa først paa sig selv og sisst paa den som bare tænkte paa dem.»

«Det er nok sandt. Det er noget som jeg har indsett, da jeg fik sett mig litt mere om i verden. En kan nok forstaa til en viss grad at saa mange unge piker har faatt den derre ideen med at de vil være uavhængige og utvikle sig selv først og fremst. Det er bare det at verden blir endda værre naar de som før i tiden var villige til at være de gode, ikke vil længer. For De maa ikke indbilde Dem at mændene blir bedre, fordi om kvinderne blir mere egoistiske. Tvertimot. Ja for det blir jo aldrig mere end nogen faa procent enten av mænd eller kvinder som kan skape sig et saant arbeidsfelt, saa de maatte synes det var et offer at bytte det med et andet. Men fordi nogen faa kvinder har kunnet skape sig en stilling som det vilde være et offer for dem at gi op, naar de giftet sig, saa skal kanske ni ganger saa mange være nødt til at arbeide fuld dag ute som familieforsørger, og gjøre en mors og en husmors arbeide resten av døgnet, saa mange timer hun kan holde sig paa bena uten at dø av mangel paa søvn. Fordi at nogen faa fruentimmer av borgerskapet har fundet ut, det er skam at la sig forsørge av en mand. Det har vel i virkeligheten altid været fanden saa faa som ingenting gjorde til gjengjæld for den forsorgen. De allerfleste bestemte nu vel ialfald mere end alle mænd i landet tilsammen, aassen det folk skulde bli som vokste op. Men dette pratet om at kvinder ikke skal la sig forsørge, ser De – det tar saanne ganske almindelige gjennemsnitsmandfolk som ikke er værre eller bedre end syndige folk flest for at de skal ikke sørge for konerne sine – hun faar sørge for sig selv, og vil hun ha unger faar hun være med og sørge for dem, siden hun gjerne er mere opsatt paa at faa dem end en mand. Og naar en kommer ned til saanne rene slabbedasker saa regner de for at de skal være 259forsørget for resten av levetiden, hvis de har været saa heldige at faa gjort barn paa en skikkelig og litegran godhjertet jente. De kan De huske paa at jeg har sett mere end ett eksempel paa i min praksis.»

Ida Elisabeth lo skjørt:

«Det er en nydelig attest De gir Deres eget kjøn maa jeg si!»

«Jamen størsteparten av menneskene er noget herk igrunden ser De. Og har vel været det altid. Og Gud vet om der er noget andet som kan faa dem til at holde sig i skindet og late som de var folk, andet end akkurat det at kvinderne, de bedste av dem da, er villige til at ta paa sig det som min mor og moster Gunhild og den sorten stod ut med. Selv om de aldrig fik den takken av sine nærmeste som vi skyldte dem. Det har nu likevel været de som bar hele greia, selv om de var gjemt bort under det som de bar, akkurat som jorden i akern er gjemt under kornet. Og det er vel ikke litet at være det –.»

Ida Elisabeth saa alvorlig paa ham, men sa ikke noget.

«Men naturligvis, naar en har skjønt det, saa vet en at en burde bære saanne mennesker paa hænderne. lalfald bilder jeg mig ind, nu vilde jeg gjøre det hvis jeg traf nogen av den sorten.»

Hun lo, litt bittert:

«Det er jeg ogsaa blit lovet det, engang – at bli baaret paa hænderne.»

Han saa paa hende, næsten bedrøvet:

«Og De er ikke blit det – neivel, jeg skjønner det.»

«Ser De, sakfører Toksvold – at barn er egoister det er naturlig. Alt de trænger maa de faa av nogen andre. Og det er litet de kan gjøre for at hjelpe enten andre eller sig selv. Tænk om alle voksne blev syke paa en gang og ikke kunde arbeide, men barna skulde holde verden gaaende bare en eneste uke – det skulde bli nydelige greier. Og saanne 260mennesker som blir ved at være barn – som De vet det staar om i avisen, tiltaltes aandelige utvikling svarer til tolvaarsstadiet. De har sagtens været borte i en masse saanne saker. Men det er endda flere som staar paa tolvaarsstadiet, eller otte aars, eller femten – som greier sig uten at komme for retten; de gifter sig og faar barn og stemmer ved valgene og er med til at være den offentlige mening. Ja det var en ven av mig som var læge, han sa bestandig at alle disse ideene om demokrati og saant er fra en tid da endda ingen hadde drømt om noget slikt som psykiatri. Men saanne mennesker faar en jo holde undskyldt, om de er saa egoistiske som det svarer til alderen. Men det er sandt at jeg synes, virkelig voksne mennesker burde være snillere mot hverandre end de er mangen gang.»

Toksvold nikket:

«Den dagen ifjor da vi hadde kommet til at kjøre paa gutten Deres – det var aldeles rart, saan som De mindet om Karis mor, da De tok imot os og stelte med ham. Kari ogsaa hadde lagt merke til det. Ja hun var jo saa fortvilet da det hændte, kan De skjønne. Men det var denne likheten som tok saan paa hende saa jeg for eksempel aldrig kunde faa hende til at bli med mig bort og spørre til gutten – hun blev rent hysterisk naar jeg vilde ha hende til det. Der har været en gut og nemlig, Elling – han var yngre end Kari. Han blev krøpling efter barnelammelse, og moren passet ham i fem aar, foruten alt det andet hun hadde at staa i – og like blid og ferm og rolig altid. Men da han døde saa var det likesom hun ikke orket mere – hun sluknet aaret efter. Ja det er ikke av utseende egentlig – endda Gunhild var lys og tynd hun og, men hun var bondekone, og det ser en jo godt paa Dem at De ikke er landsmenneske. Men det er noget av det samme allikevel –» han saa paa hende et øieblik, og saa bort, som han blev litt forlegen.

261Ida Elisabeth kom til at smile svakt:

«Var det derfor at De endelig vilde ha mig med paa denne – ekspedisjonen kanske?»

Endda mere forlegen sa han:

«De vet at det var svært hyggelig for mig ogsaa at De vilde bli med – jeg satte stor pris paa at De vilde komme.»

Ida Elisabeth blev sittende taus. Men hun tænkte paa den dagen da han var kommet bærende med Carl – der var noget i uttrykket hans nu som mindet om dengang. Og det gik op for hende som noget hun ikke kunde overse betydningen av – hans vakre, alvorlige ansigt med de klare graa øinene, slik det saa paa hende over guttens hode, det hørte med i den dagen som for hende var som en indgang til en ny, lysere og mere urædd tid.

Solen var gaatt bort fra der hvor de sat nu, og nedover havegangen kom Carl og Tryggve springende i fuld fart:

«Skulde si fra fru Bjørnstad at dere skal komme op og spise til aftens nu –.»

*

Idet de svinget ind paa den græsgrodde gaardsplassen opdaget de, at sammen med de tre fire andre bilene som holdt der stod hans mørkegrønne Chevrolet. Fru Bjørnstad møtte dem i gangdøren:

«Kari var nedom og hentet haandvæsken sin. Hun vilde bli deroppe nogen dager, snakket hun paa. Saa du kommer vist til at kjøre hjem uten hende. Hun skulde forresten ringe dig op imorgen sa hun –.»

Paa veien ind til spisesalen fortalte hun vidtløftig om Mælums uheld. «Stakkar, Kari var rent fortutet,» hørte Ida Elisabeth at hun sa sagte til Toksvold.

Hun kan naturligvis ikke slaa op med ham mens han ligger med benet i gips, tænkte Ida Elisabeth, og syntes litt synd i Kari Presttangen. Men hun 262viste fra sig følelsen – de andre var saa skraasikre paa at det vilde være bedst for hende om hun blev fru Mælum paa Galby. Og de kjendte jo begge parter.

*

Det var ingen let sak at faa guttene iseng; de var aldeles vilde av alt de hadde oplevet om dagen og skravlet i munden paa hverandre. Underlig let, næsten som hun svævet, følte Ida Elisabeth kroppen sin, mens hun gik hit og dit i det fremmede skumringsfyldte værelset, fandt frem av kufferterne guttenes nattøi og rene strømper til imorgen. Det var et svært stort rum, lavt under taket og uregelmæssig, med vinkler og krinkelkroker hvor tusmørket likesom stuvet sig sammen.

Det laa i første etage og vendte ut mot gaardsplassen. Utenfor hørte hun Toksvold snakke med en av de bilistene som var kommet iaftes. Den anden spurte hvordan veien over Tonsaasen var. Og hun husket paa et vand som de hadde kjørt forbi deroppe – isen laa paa det endda, mørk og raatten med fuldt av blymørke raaker uti. Der laa meget sne endda i skogen deroppe og store blaagraa skyer drog opover himmelen fra alle kanter, til solskinnet sluknet aldeles. De kjørte ind i et slæp av sneføike som gik over skogen. Men han sa at han trodde ikke det blev til noget – og straks efter var de ute i solskinnet igjen.

Hun inspiserte guttenes hals og ører – som de hadde griset sig til. Med klæsbørsten og Tryggves bukser i hænderne gik hun bort til vinduet.

Toksvold, i skjorteærmer og en overall, holdt paa og vasket bilen. Da han opdaget hende der i vinduet kom han borttil:

«Kanske De har lyst til at kjøre en aftentur? Det er nogen fosser her, en mils vei længer nord, de pleier at være pragtfulde nu om vaaren. Eller vi 263kunde kjøre nedover paa vestsiden forbi Galby, saa fik De se den gaarden –»

«Nei tusen tak. Jeg har kjørt saa rikelig nok idag saa.» Hun lo.

«Er De svært trætt? De kommer vel ind i salonen siden –? Tante vilde at vi skulde komme ind og faa kaffe.»

Egentlig hadde hun nu ogsaa faatt kaffe nok for idag, tænkte hun og blev ved at gaa og smaasmile. Men hun fik jo gaa ind allikevel. Her var ordentlig hyggelig.

*

Der var ikke tændt lys nogen steder da hun gik gjennem huset. I spisesalen stod dørene aapne ut til en veranda, og det sterke bleke lys av vaarkvelden blev kastet tilbake blaaagtig fra det lange hvitdukede bord. Da hun lukket op døren til salonen virket den aldeles dunkel. De lyse vindusfirkanter var helt opfyldt med et silhuetmønster av bladverk fra store potteplanter. Det lugtet virginiacigaret, og nu saa hun den lille røde gloprikken.

«Kom hit fru Braatø; her er en god stol. – Vil De at jeg skal slaa paa lyset?»

«Uf nei det synes jeg næsten vilde være synd.» Hun krøp godt ind i den dype firkantede lænestolen; plyschen var strid og mindet om mose mot kindet hendes. Ida Elisabeth listet av sig skoene og trak et ben op under sig. Hun var litt stolt av at hun hadde saanne høie vrister, men ubehagelig var det naar hun skulde være litt nett paa føtterne, pumps og remsko var altid for trange over vristen.

«Vi har været ordentlig heldige med veiret. Og det ser ut som vi skal faa beholde det imorgen ogsaa.»

Imorgen blir jeg altsaa nødt til at sitte bak i bilen, kom hun i tanker om. Guttene kan ikke sitte alene –.

264«Det var forfærdelig snilt at De vilde ha os med. Det har været en oplevelse for barna. Fru Bjørnstad har været saa makeløs mot dem. Hun kom ind med melk og kaker til dem da de hadde lagt sig. Og de har vist faatt lov til at fly og grassere og stikke næsene sine ind overalt –»

«Aah!» han lo litt. «Stakkars tante – hun liker nok ikke denne nymotens biltrafikken. Selskaper som kommer og skal ha mat hele dagen og aldrig to samtidig. Og meget færre som tar ind. Bare to selskaper som overnatter her inat og skal avsted igjen imorgen tidlig.»

«Ja her er merkelig stilt ikveld. – Men folk kan da ikke ligge i telt saa tidlig paa aaret – saa kolde som nætterne er endda og bakken raa?»

«Aa det er vel halve morroa det. Forholdsvis billig at reise ogsaa paa den maaten.»

Saa sat de – som den ene lyttet og ventet, om ikke den anden vilde begynde at snakke igjen.

Til han gik bort i en krok og tændte en liten lampe. Kuplen lyste i orangefarve og mørkt rosa. Den hadde form som en rose. En dansende broncedame holdt den i oprakte armer. Hun hadde haaret puffet ut over ørene og enslags empirekjole som bredte sig ut og dannet stetten. Ida Elisabeth husket at hun hadde sett denslags lamper da hun var liten.

Han stelte med et radioapparat derborte – i det røde lys fra lampen studerte han programmet i en avis. Det laat og skrelte i apparatet, og saa snakket det, og Toksvold stilte paa det igjen til der kom dansemusik fra et orkester.

«Fra London,» oplyste han. «Skal vi danse? Er De glad i at danse?»

Ida Elisabeth fisket op skoene sine og reiste sig. I den øverste enden av stuen var der et stykke fritt gulv uten møbler og teppe. Med vinduer til to kanter og mørkt skyggerids over ruterne. Et høit pillespeil i hjørnet stod fuldt av mørke og irragtige 265lysspeilinger fra vinduerne – som vandet i et tjern en sommernat.

En fin blid vellystrisling sank gjennem hende da hun kjendte hans arm om sig og hans haand mot sin, lugten av hans hud og klær saa nærved. Det var saa længe siden hun hadde danset, men ved det første trin hun tok med ham var det som en hukommelse vaagnet i hele hendes legeme – den smegtende tangorytme fløt ind i det, saa let saa let som ingenting kjendte hun kroppen sin som han førte. Hun sænket øienlaagene litt, hun blev blek av glæde kjendte hun. Det var saa skumt i stuen nu saa hun kunde ingenting se andet end dunkelhet og blekt lys som svømmet omkring deres rørsler og to fjerne røde lys som fyrlygter dreiet med dem – det nede ved radioen og et andet langt inde i speilet hvergang de kom til et bestemt punkt i stuen.

«– neimen saa deilig De var at danse med da –» hvisket han, og hun hørte den henrykte overraskelsen i hans stemme. «De er rasende glad i at danse, er De ikke?» Hun bare smilte og gav sig hen endda inderligere i bevægelsens fryd.

– da radioen holdt op blev de staaende; han tok ikke armen sin bort, og hun kjendte det ru stoff i jakken hans under sine fingerspidser.

«Vi vil danse mere, vil vi ikke?» Hun bare nikket, og saa stod de ganske stille og ventet paa at musikken skulde komme igjen. Der – og han gav hende et glad litet trykk, idet de gled videre igjen paa den lille beten gulv, og de danset og danset, til det gik i en dør, og de stanset braatt.

«Naa det maa jeg si var fornuftige mennesker,» sa fru Bjørnstads stemme. Hun satte et klirrende brett ned paa bordet, kneppet paa en bryter. Lyset sprang ut saa blendende hvitt og haardt i kronen midt under taket, saa Ida Elisabeth blev staaende og blunket – det var som at bli vækket op av søvne, eller som i teatret, naar en akt er slut og man 266braatt blir kastet tilbake til en skjærende oplyst salon –

«Saant kan jeg like! Han der overmontøren fra Askim og fruen hans gik og la sig med en gang de hadde spist.»

«Han sa han skulde kjøre hele veien tilbake imorgen saa,» oplyste Toksvold. «Og hadde kjørt noksaa langt idag. En tur forresten som jeg skulde ha lyst til at –» stemmen hans blev borte i mumling, han hadde fundet frem nogen kart av brystlommen og gav sig til at brette ut: «Nesbyen – her ser De ja –»

Fru Bjørnstad rystet paa hodet – Ida Elisabeth behøvet ikke at hjelpe med at sætte omkring kopper. Saa krøp den unge ind i den store stolen igjen.

«Du vil ha konjak du vel Tryggve?» Fru Bjørnstad rakte Ida Elisabeth et likørglas. Væsken i det var tykk og svart med lynende dunkle ametystfarvede glimt i.

Toksvold – tok konjakflasken, beskuet den kritisk:

«Tak – men da tror jeg nok at jeg heller vil faa av det der brygget dit, tante. Ja – var det skaal du sa?»

Den tykke søte slurken som brandt som ild da hun svelget og duftet og smakte av bittermandel – det var heggebærratafia; hun husket det fra hun var barn, hun hadde faatt noget saant hos bedstemor Andst, men aldrig siden. Det var forfærdelig godt.

Fru Bjørnstad klaget over at den spriten som en fik paa vinmonopolet var for svak; hun hadde maattet forandre alle opskrifterne sine paa likører. Derfra gik de to andre over til at tale om alle præmierne som hun hadde faatt paa utstillinger, for saft og syltetøi og hermetik og likører, og saa om premier som fælles bekjendte hadde faatt paa husflidsutstillinger og fesjaa og saa videre og sisst om hest.

Ida Elisabeth sat og tok ind hele billedet av stuen, uendelig intenst, som det var av overvældende betydning, hvordan her saa ut. Væggene var perlegraa, 267panelet med brede flate bord, og loftet var panelet med smale bord som var lagt i etslags stjernemønster og delt ind med brunmalte lister og knotter her og der. Der var masser av blomster og grønne planter i vinduerne og paa gammeldags stativer av bjerkestammer, og de digre firkantede møblerne var trukket med blaagrøn plysch. Indtil væggene stod tunge sterkt utskaarne bondeskap, men de var overmalt blaagrønne med en masse forgyldning og forsølvning i skurden. Bortover væggene hang forstørrede fotografier og gamle aaklær og mangletrær og broderte billedtepper med gutter og jenter som danset i nasjonaldragter paa ertergrøn bund av uldjava – og der var et sort piano med en hvit Amor og Psyke paa. Men alt sammen blev allikevel til noget forunderlig pent –.

*

Det var meget over midnat da hun kom ind paa værelset sit. Vinduet stod aapent og rikset litt paa haspen – rummet fyldt av kjølig natteluft, og den opslaatte sengen hvitnet sval og lokkende. Hun hadde drukket litt for meget av denne heggebærlikøren – men det var saa morsomt at se de tunge blekt rødblaa draaperne sige nedover fra glassets rand som en tunget bord, saa ofte hun hadde tømt det, for det der husket hun igjen –.

Ida Elisabeth gik bort og tittet paa guttene som sov i den brede dobbeltsengen. Da hun bøiet sig og kysset først det ene og saa det andet av de to varme fjæsene merket hun at hendes læber var klæbrige og søte –

– Det skulde bli deilig at lægge sig – men det var deilig at være saan trætt – av en hel lang dag som hadde været breddfuld bare av at ha det herlig –.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Ida Elisabeth

Kvinne- og ekteskapsromanen Ida Elisabeth ble utgitt i 1932.

Hovedpersonen, Ida Elisabeth, kjemper hardt for å forsørge mann og to barn. Mannen, Frithjof, er både løgnaktig og arbeidssky, og hun mister etter hvert all respekt for ham. Når det viser seg at han er utro, ber hun om skilsmisse og starter et nytt liv for seg selv og barna. Men fortiden vil ikke helt gi slipp på henne.

Se faksimiler av førsteutgaven fra 1932 (nb.no)

Les mer..

Om Sigrid Undset

Forfatteren og samfunnsdebattanten Sigrid Undsets betydning for norsk og internasjonal litteratur- og samfunnshistorie er uomstridt. Hennes omfangsrike produksjon favner romaner, noveller, essaysamlinger, helgenbiografier, artikler og selvbiografiske skrifter.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.