Ida Elisabeth

av Sigrid Undset

6.

6] rettet fra: 5 (feilnummerering i 1. utgave)

«Men Ida, du maa se og faa bragt din skilsmisse i orden nu.»

Hun var oppe paa kontoret hos ham en eftermiddag uti juli, sat i skrustolen hans og hadde lagt alle pakkerne sine fra sig paa hans skrivebord. Det gav hende en rent barnagtig glæde at se dem ligge der – som et tegn paa deres samhørighet og fortrolighet.

Tryggve Toksvold sat i vinduskarmen og saa ned paa hende:

«Hører du Ida. Jeg skjønner bare ikke at ikke du har gjort noget for det før. Vet du ikke at du kan for eksempel bli paalagt at yde bidrag til hans underhold – under visse omstændigheter – saalænge dere ikke er skilt?»

«De er ikke saan heller hans familie. Og med ham selv er det ute av øie, ute av sind – i en saan grad, saa jeg undres paa om han igrunden tror paa det længer, at vi findes til i verden, jeg og barna. Naar det er saa længe siden han har sett os.»

«Aa blaas. Manden er da ikke rent abnorm vel. Opdager han en vakker dag at han fremdeles kan stille krav til dig, saa kan du forbande dig paa at du hører nok fra ham.»

Ida Elisabeth rystet paa hodet:

«Du er svært snar til at forutsætte det værste om 287folk synes jeg, Tryggve. Jeg synes da du maa ha sett saa mange eksempler paa det i din praksis – naar folk lyver saa pleier de da i regelen at tro det de selv sier saan halvveis. At folk lyver og er sig fuldt bevisst at de gjør det er meget sjeldnere. Men det er svært meget det samme med folk som vil gjøre sig fordeler paa andres bekostning – som oftest klarer de at indbilde sig selv, de foreslaar bare noget som vil være til fordel for begge parter. Men det vilde ikke være mulig her, vet du, og derfor er jeg sikker paa at de vilde aldrig gjøre det som du tror de kunde finde paa.»

Han smilte spotsk:

«Du undervurderer folks kjeltringagtighet, ven min. Ialfald – det er kanske mig som er for meget landsmenneske allikevel til at gjøre saan fin forskjel paa alle avskygninger av bedrag plus selvbedrag og bedrag minus selvbedrag. Vi pleier at si, det er forskjel paa folk og fark, punktum!»

Det var det han gjorde. Og det var litt meningsløst at hun skulde bli saa forstemt hvergang hun merket det. Men det var som hun syntes synd – ikke paa nogen bestemt, bare paa alle mennesker saan i sin almindelighet, som hverken var rigtig det ene eller det andet.

«Jeg forstaar bare ikke at det ikke har været dig selv mere om at gjøre, at faa klarhet i dine forhold.»

«Du vet, som jeg har sagt dig, saa var det min svoger som ordnet separationen. Og da saa han døde, da var jeg ikke oplagt til at finde en anden sakfører og sætte ham ind i hele den gamle historien.»

Toksvold rynket panden litt. – Det hadde forbauset hende da hun opdaget at han lot til at vite en hel del om Torvald Lander. Naturligvis hadde hun ogsaa hatt en anelse om at Torvalds affærer var noksaa mugne, og at han sagtens selv hadde gjort 288slut paa sig. Mon jurister over hele landet pleier at kjende til alt denslags om hverandre –? Han hadde absolut ikke likt at denne manden hadde været hendes svoger – skjønt det var saa evindelig længe siden; hun hadde fortalt ham at Constance var død før hun selv blev helt voksen.

«Jeg tænkte jo ikke at det skulde bli aktuelt for mig heller nogensinde da vet du. Jeg syntes det fik bli Frithjofs sak, siden det var ham som hadde knyttet en ny forbindelse. For mit eget vedkommende hadde jeg bare den ene tanken, at faa være i fred et sted hvor jeg kunde sørge for guttene mine og mig selv. – En tid tænkte jeg paa at forandre navn ogsaa. Ikke Andst, for det er ikke andre end vi som heter slik, og jeg hadde ikke lyst til at nogen som hadde kjendt mig før i verden skulde opdage hvor jeg var blit av. Men jeg tænkte paa at kalde mig fru Carlsen. Eller fru Aanstad, efter den gaarden som fars slegt er kommet fra.»

«Ja stakkar. Du har hatt det fælt. Og været makeløst kjæk. Men netop derfor synes jeg det er rart at du har latt det skure slik.»

«Jeg har hatt saa meget at gjøre hele tiden da vet du. Først for at faa det til at række – skaffe det nødvendige fra dag til dag. Og siden da jeg begyndte at tjene noksaa bra, saa var det vanskelig at faa tiden til at slaa til.»

«Jeg vet det du.» Han hoppet ned fra vinduskarmen, tok hatten av hende og kysset hende oppaa issen. «Men nu skal det gudskelov bli slut med det. – Men du vet at jeg er stolt av dig. – Du vet det vil kanske ikke være saa passende at jeg ordner det for dig. Men jeg kan finde en for dig. – Det kan jo avgjøres noksaa fort. Jeg tilstaar at jeg liker det ikke rigtig, saalænge du ikke er fri – legalt altsaa.»

Han gik bort og tok paa sig yttertøiet:

«Vil du allikevel ikke, naar du faar tænkt dig 289om? Du kunde jo for eksempel bli med bare saa langt som op til Fosli hotel – saa spiser vi aftens sammen der og jeg skaffer dig en bil tilbake. Du kunde være hjemme igjen før tolv, senest ett inat. Det kunde da bli hyggelig?»

«Du kan skjønne, jeg vilde nok gjerne, Tryggve. Men jeg kan ikke.»

*

Solen brøt frem da hun gik hjemover og glittret i regndraaperne høit og lavt, det hang som rødblaa ildfunker i grantrærne. Langs veikanten lutet det utsprungne straa graanende under væten, men det glittret i det overalt bortigjennem, hvor solen naadde det. – Det kunde nok været deilig at kjøre med ham opover dalen – han sa selv at han trodde, denne almenningssaken kom til at ta mindst en fem-seks dager denne gangen; det blev længe ikke at faa se ham. – Og det var saa friskt efter regnet, veien svart og støvfri med store blaa speilinger av himmelen i sølepytterne bortover, og skyggerne faldt kveldslange i det varme gule solskin.

Naturligvis hadde folk travelt med dem allerede, det kunde hun si sig selv. Og hun kunde ikke vente andet end at hun blev vel svært kritisert; der var ikke saa mange ugifte herrer her, og Tryggve var endda et godt parti, adskillig bedre end hun hadde hatt anelse om, da hun forlovet sig med ham. De av hans bekjendte som hun hadde truffet, hadde forresten været hyggelige mot hende – sankthansturen op i Svensrudsæteren hadde været vellykket forsaavidt. Ellers saa var de jo uheldige med veiret, surt og rusket, saa de maatte sitte inde hele kvelden, og næste morgen laa sneen paa sæterløkken, saa de drev og kastet sneballer da de skulde bryte op om eftermiddagen. Men de hadde sittet omkring peisen, og de hadde danset, og bankchefens frue og frøken Svensrud hadde kokt rømmegrøt og stekt vafler. – Kari Presttangen var ikke blit med.

290Tryggve og hun hadde jo ikke faatt være stort sammen paa tomandshaand. Men ellers var de sammen hver eneste dag da saa –.

Det maatte være blit lagt merke til allerede før, for da hun ringte til Marte Bø og spurte om hun kunde faa sende guttene dit op sankthanskvelden, fordi hun selv var blit buden paa en utflugt, hadde Marte git sig til at le: «Du skal med han Toksvold da vet jeg?» «Aa, vet du det?»

– De drev og slog kroket inde paa gaardsplassen paa Viker, hørte hun da hun kom hjem.

– Han hadde virkelig kommet anstigende med et flunkende nyt kroketspil en av de første eftermiddagene. «Du sa at du hadde et gammelt et staaende paa loftet?» – «Naa sa jeg det?» Han hadde git sig til at le. «Nei jeg maatte da kjøpe dette her nyt. Jeg skulde jo ha et paaskudd da forstaar du til at komme bortom dig snart igjen. Jeg kunde altsaa ikke vite at sakerne skulde utvikle sig saa fort.»

Den gamle veien viste sig forresten at være altfor smal til kroketplass, og guttene for smaa til at skjønne spillet ordentlig. Tryggve hadde foretatt sig at lære dem det en eftermiddag da han kom bort mens hun arbeidet i systuen endda. Det gik ikke, hørte hun gjennem det aapne vindu. Tryggve hendes, Tryggveungen altsaa, vilde bare tøise, spændte til kulerne og fløi efter dem og kom til at rive op bøilerne. Og Carl tok naturligvis klosset fatt, og hunden blandet sig i spillet – og store voksne Tryggve tapte taalmodigheten og blev hidsig, fordi ungene ikke vilde lære ordentlig, men bare fløi der og jaalet. – Nu hadde Carl baaret det over paa Viker, det var mest smaapikerne til Kristian som brukte det nu.

– Da hun kom ind paa prøveværelset sat Carl der og tegnet.

«Men at du ikke er ute i det gode veiret da, gutten min!» Hun la haanden paa hans skulder og 291tittet paa det som han hadde lavet. Det var mænder som sedvanlig: en som stod paa et katheter og støttet sig paa knytnæverne sine. En anden var tegnet bakfra, han hadde smale skuldrer og en vældig bred ende, med en lang pekepinde tegnet han paa et væggkart. Saa var der en som løp og fire andre fulgteefter med truende fagter. Carls tegninger lignet ingen andre barnetegninger som Ida Elisabeth hadde sett: det var aapenbart med vilje at han altid gjorde ansigterne saan karrikaturagtig hæslige, men der var uttryk i dem, og han hadde opdaget endel om forkortning av springende ben og gestikulerende armer. Noget rart levende, men ondskapsfuldt var der over mange av dem – saa underlig, for Carl var da den snilleste lille gut som tænkes kunde, og saa bløt igrunden.

Det var pludselig gaatt op for hende i det sisste – tænk om Carl virkelig hadde talent. Hun hadde git efter for Toksvold en aften og vist ham alle de billederne som hun hadde tegnet for Carl og som gutten hadde gjemt sammen med sine egne tegnebøker. Hun hadde hatt enslags vond samvittighet ved at gjøre det forresten, for det var jo egentlig noget som bare hun og barnet hadde hatt sammen. Tryggve Toksvold var blit svært begeistret for hendes billeder, men hun merket jo at han skjønte sig ikke stort paa det: bare de forestillet saant som han likte, solnedganger og blomster og barn som danset og sætrer og snefjeld, saa syntes han de var aldeles storartede. Men akkurat da gik det op for hende, hvor gode Carls tegninger var igrunden, paa en besynderlig uelskværdig maate – og det slog hende at han kanske hadde en evne her som hun burde ta alvorlig.

Hun hadde bedt Tryggve indtrængende at han ikke skulde røbe for Carl, hun hadde vist ham indholdet av tegningsskuffen. Uf, hun ønsket næsten at hun ikke hadde gjort det. Skjønt, naar hun 292husket paa Tryggves beundring, saa ønsket hun ikke det heller –.

Ida Elisabeth sukket litt utaalmodig, mens hun pakket op de nye hvite turnskoene til gutten!

«Her! Ta dem paa da saa jeg faar se om de passer. Men saa faar du huske paa det som du lovet, du skal kritte dem selv – her har du flasken med det som du skal smøre dem med.»

«Tak.» Han kom bort, da han hadde faatt paa sig skoene. «Du er snil, mor!» Litt sky tok han hendes haand og kjælte for den.

«Jaja gutten min – nu har du jo faatt det som du ønsket dig da. Vet du hvor Bruse er forresten? Han skulde komme ind nu –»

«Han er vist hos ‘n Leif – skal jeg gaa og faa’n ind kanske?»

«Jeg kan forresten gaa med dig.» Haand i haand med Carl gik hun ut og sydover veien. Hjemover leiet hun Tryggve; Carl gik ved hendes anden side.

«Hvis dere vil skal jeg lave kompiser til dere iaften –»

Opskaaret brød med kokende melk over og smør og sukker i hadde hendes mor kaldt kamerater, da de var smaa. Men engang mens Tryggve var liten hadde han sagt, det heter ikke kamerater, det heter kompiser. Siden blev retten hetende kompiser i familiejargonen.

Hun lot smaaguttene klæ av sig, mens hun kokte op melken. De syntes altid det var saan fest, naar de fik lov til at komme ut paa kjøkkenet og sitte i pyjamas og spise; saa vilde de faa bli oppe, mens hun tok sig en atpaakop the og røkte en cigaret.

Ikveld ogsaa krøp Tryggve op i fanget hendes og gnaalte – han vilde endelig faa lov til at røke paa cigaretten hendes – bare ett drag. «Nei la vær –»

Gjennem kveldens stilhet hørte de nordgaaende hurtigtog drønne i fjeldskjæringen borte under aasen paa den anden side av dalen.

293«Kastens-kunstens, kastens-kunstens sier toget,» tolket Tryggve og klemte sig tætt ind i morens fang av begeistring. «Og saa naar det gaar over broen sier det rakkedelakkede rakkedelakkedera. Og saa naar det er kommet bort paa moen førend stationen, da sier det lillekatfoten-lillekatfoten-lillekatfoten. Men det store godstoget det sier grorgram, grorgram, grorgram,» hermet han langsomt og grov i maalet. «Er ikke det sandt, mor?»

«Tullebukken du!» Hun kysset ham. «Du er den lille Bukken Bruse til mor du?»

«Aaffer skal du kalde Tryggve det bestandig naa da?» sa Carl litt uvillig. «Det var jo bare da han var liten det –»

«Neimen dere maa iseng naa! Stik ind – saa skal jeg komme ind og læse litt for dere.»

Det var altid Elisabeth Welhavens gamle Bergenshistorier de vilde høre. Hun hadde fundet igjen boken engang hun rotet i tølene sine, og saa hadde hun forsøkt at læse den for barna sine, fordi hendes far hadde læst den høit for hende, da hun var liten pike. Hvor meget guttene skjønte visste hun ikke, men det moret dem kolossalt, naar hun hermet den dialekten som var et fremmed sprog for dem. Saa læste hun om Lydia Rademacher og Moster van der Ohe og kommandøren som var blit laast inde. – «Hr. Bataljonskommandør – men kor e’ de’ gaatt med naturligheten?» «Undsæt jer ikkje jomfru» sejer han «Eg har prikkevert meg.»

Carl døde av latter nede i hodeputen sin og smittet mindstegutten saa han reiste rundt og rundt i sengen som en hvalp render efter halen sin.

«Men saa maa det være stilt her for ikveld!»

*

Ida Elisabeth vasket den lille opvasken, og indimellem hang hun i vinduet og saa ut i sommernatten. Elven lyste blekt nedi engen.

– Det var vel ikke saa unaturlig kanske om det 294gjorde et litt forvirrende indtryk paa barna at hun saan med en gang var begyndt at gaa ut noksaa meget om kvelderne. De var ikke vant til slikt.

Hænge over dem tidlig og sent hadde hun aldrig brukt; hun hadde ganske enkelt aldrig hatt tid til at ligge efter dem og gjæte og kjæle og ta notis av alt de sa og gjorde og spekulere over deres karakter noget videre. Bra, men uf saa tørr og nøgtern hadde hendes svigermor syntes at hun var, og sammenlignet med Borghild Braatø for eksempel var hun vel ogsaa en svært litet følelses-øm mor. Men guttene hadde været vant til det altid at de visste hvor de kunde finde hende. Paa systuen hele dagen – var det noget da, saa fik de fatte sig i korthet, men hun var der. Og kvelderne hendes hadde de helt til sin raadighet; de lekte, Carl gjorde lekserne sine, de spiste til aftens og gik iseng, men med alt det rendte de fra og til, og ret som det var kom de til hende og skulde ha hjelp med noget eller spørre om noget eller avlevere en knap som var faldt ut av klærne deres eller forevise et gnagsaar eller skrubbsaar som de pludselig kom til at huske paa de hadde faatt.

Men nu var der en fremmed mand som kom næsten hver dag i kveldstimerne deres – for at hente hende med sig ut eller bli her. Det var ikke saa rart om det gjorde dem litt forvirrede og forsagte, og deres væsen var ikke overvættes freidig og imøtekommende naar Tryggve var her.

Neida, hun var ingen født Braatø, og hun hadde aldrig bildt sig ind at alle mennesker maatte finde barna hendes saa deilige. Hovedsaken var da at Tryggve tænkte og følte som hun gjorde i dette stykke: har et menneske først begyndt at gjøre nogen barn, saa faar det hænge i med det arbeidet til barna er gjort færdige og er blit saapas vellykkede mennesker som en evner at faa ut av dem. Han visste hvad han gjorde naar han vilde gifte sig med en fraskilt kone som var alene om at forsørge og 295opdrage to smaagutter. Han hadde talt om det næsten for forretningsmæssig efter hendes følelse – skjønt hun maatte billige hans maate at ta tingen paa med alt i sig som var andet end følsomhet. Naar hun gav op sit selvstændige erhverv for at bli hans hustru, var det en selvfølge at han vilde sørge for hendes gutter saan at de materielt ialfald ikke tapte paa det. Tryggve var ikke rik, men i forhold til slik som hun var vant til at ha det bød han hende velstand. Hun hadde saavisst ingen følelse av at hun gik fra stræv til lediggang – som han sa, hun gik over til en mere ansvarsfuld stilling – hun visste vel, sin del av arbeidet og ansvaret var hun kapabel til at klare. Hvordan saa tiderne blev – saalænge det var raad for dygtige, arbeidsglade mennesker at klare sig, saa skulde nok de to –. Og hvis for eksempel den skogen han eiet begyndte at kaste av sig igjen, saa kunde han ialfald love at gi sine stedsønner en god utdannelse. Carl som ikke hadde let for at finde sig tilrette mellem fremmede og vanskelig for at lære andet end saant som han hadde særlig let for at lære – det var ikke mulig at si engang hvor meget det kunde komme til at bety for den gutten, hvis en god og hæderlig og dygtig mand som Tryggve Toksvold var villig til at træ istedetfor den faren som hendes barn aldrig hadde hatt.

Det var sandt at det hadde berørt hende litt rart, at han snakket saa nøgternt om den økonomiske side av saken. Men det kom vel av at hun selv altid hadde været nødt til at tænke paa penger og tie om det: ingen av de mennesker som hun hittil hadde hatt nærmest indpaa sig hadde været slike, saa det gik an at snakke økonomi med dem, uten hun risikerte at faa høre saa mange uvirkelige visdomsord og babyagtige gode raad, saa hun stod i fare for at tape taalmodigheten og rent forløpe sig. Og mandfolkene hendes hadde været de værste. Saa det var nyt for hende at sitte og høre en mand snakke slik – det 296var han som hadde initiativet, og hun skulde være den som hørte paa og gav sin tilslutning. Det var litt komisk at hun i førstningen hadde følt det som noget rart –.

Og hun var da sandelig ikke saa dum og ikke saa uerfaren saa hun skulde synes, det var upassende at drøfte pengesaker, fordi de to var rasende glad i hverandre. Han overvurderte ikke penger, naar han vilde gifte sig med hende som ikke hadde andet at føre i boet end to barn med en anden mand. Det er bare idioter som tror at noget av det som gjør livet værd at leve kan faaes for penger, sa han. Det er akkurat som en vilde tro, hele fornøielsen ved at reise er at sitte og trokke enden paa den plassen en har kjøpt billet til. Men man kan altsaa ikke reise helt uten penger – selv om man ofte faar mest morro ut av en reise, naar man er nødt til at reise økonomisk. Og om man er aldrig saa glad i hverandre, saa er det galskap at tro, det gaar godt hvis man gifter sig og man lever som to ungkarer der har hvert sit levebrød og bare bor sammen og ligger sammen, men ikke har raad til at holde hjem og faa barn – eller skaffer sig et barn eller to som en maa avspise med en «part-time» mor.

Igrunden var hun helt enig med ham. Hun hadde virkelig tænkt sommetider, for eksempel da doktor Sommervold døde, kanske hun hadde gjort rettest mot barna sine om hun hadde grepet til, dengang han foreslog hende at de skulde gifte sig. Rigtignok var hun den dag idag like litet sikker paa om det hadde været andet end et pludselig indfald fra hans side. Men hadde hun tatt ham paa ordet, saa kjendte hun Lars Sommervold saa godt saa hun visste, selv om han var blit litt betuttet i øieblikket saa vilde nok han for sit vedkommende ha faatt noget tilfredsstillende ut av deres forhold. Likevel hadde hun aldrig angret. Teie kom vel altid til at staa for hende som det deiligste sted paa jorden og Lars 297Sommervold som den eneste ven der hadde kunnet hjelpe hende tiltrods for at han visste alt mulig om hende. Men hun vilde aldrig ha orket at være gift med ham. Har en først stelt sig slik, saa en maa leve sammen med en mand som en har imot som egtemand, saa er det sikkert bedre at ha det som hun hadde hatt det med Frithjof – ha ret til at være sint paa manden, ha nok at slaass med utadtil og maatte være paa utkik bestandig mot farer i farvandet. Naar det er i de aller ømfindtligste nerverne at smerten raser – naar en har øreverk eller tandpine for eksempel – saa kjendes det værst hvis en ligger varmt og bløtt i en god seng; det er straks mere til at holde ut, hvis en kan gaa oppe og stræve med noget. Gifte sig for at faa det godt, med en mand som en ikke liker slik, det er nu vel det dummeste et kvindfolk kan gjøre – ialfald vilde det ha været toppunktet av dumhet for hende. Hun hadde skjønt for længe siden, at naar hun i det hele hadde orket Frithjof saa længe som hun gjorde, saa kom det simpelthen av at han bare hadde været en ting mellem alt det andet hun maatte orke.

Men selv en saan rigtig lidenskapelig kjærlighet som Aslaugs og Gunnar Vathnes – den kunde da bli til en ulykke, i længden næsten like kvælende som et samliv uten kjærlighet er. Og det bare fordi de ikke kunde faa nogenting at gifte sig paa. De slet ut hverandre, fordi de aldrig kunde faa ha hverandre saan ganske naturlig saa de blev mætte og kunde gaa rolig ved siden av hverandre, til det kom igjen av sig selv at nu blaaser den varme vinden mellem os paany. Saa levet de evig og altid i halvspænd, aldrig fik den ene være i fred for den anden, ingen av dem turde tilstaa at denne umættelige opspiltheten var bare en rest fra sisst de ikke blev tilfredsstillet, og det blev bare værre jo mere de blev slitne og kjendte sig som overstrukne fjærer uten spænd i længer. – De hadde ikke været gift 298naturligvis, – men en vielsesceremoni kan vel ikke gjøre noget fra eller til, saalænge to mennesket ikke kan ta imot den som en indvielse til noget andet enn dette ufrugtbare og fremtidsløse forholdet mellem bare to –.

Det var virkelig sandt at hun trodde hun hadde indsett det, allerede før hun møtte Tryggve Toksvold: det hun hadde været igjennem var ikke noget at skrike for. Det hadde staatt for hende som noget likt det en oplever naar en er ute og gaar i uveir. Saalænge en er midt ute paa aapne sletten, der stormen rigtig tar og en maa krype sig frem mot sneføiken, da ligger det bare og ulmer længst inde i en, men straks en kommer litt i læ springer følelsen helt ut i sindet: livsglæde er det simpelthen, akkurat som livsvarmen blir trængt tilbake og bare er der som den dulgte drivkraft i kroppens dyp, saalænge en maser sig frem den veirhardeste biten av veien, men slaar ut som hete i ansigt og lemmer, straks en er kommet i læ. – Nogen gaar tilgrunde underveis ja. Hun var sluppet fra det – hun hadde ikkeno at syte for.

Men nu var hun blit kjendt med en rent anden art av livsglæde. Netop blit kjendt med, for det var noget aldeles nyt som hadde møtt hende, inderlig anderledes end den gamle glæden som likesom kvellet op fra bunden i hende selv, næret sig av hendes egne kræfter og av næring som hun selv maatte erobre til den. – Aa min elskede!

Dette var saa ulikt det gamle – ja som den solmætte sommerluften naar den staar og koker mellem dalsiderne og varmer muld og stener og trænger indi til hvert blad og straa er ulik den enslige lille varmen indi et menneskes krop som det selv maa nære saalænge det lever og som slukner naar det dør. Hun hadde vist ikke for alvor trodd det engang, at der findes en lykke som bare strømmer fra det ene mennesket til det andet – de behøver ikke gjøre noget, det er nok at de er sammen. – Visst hadde hun sett at mennesker kan hjelpe hverandre og gjøre hverandre en 299masse godt – men da maatte de være aktive hele tiden, gjøre sit til det uten stans. Lykkelig kjærlighet – Ida Elisabeth lo sagte ved tanken – det hadde hun nok tænkt som enslags landtur hvor hver av parterne bringer med sig nistekurv og saa bytter de –. Der var noget i det og naturligvis – de maatte gjøre noget selv ogsaa, hvis de skulde bli lykkelige sammen. Men begyndelsen var allikevel at de hadde gjort hverandre lykkelige uten at foreta sig noget for det. Det sa Tryggve ogsaa.

«Ja nei jeg tror ikke at jeg tænkte jeg var forelsket i dig, det første jeg blev kjendt med dig ifjor,» sa han ganske alvorlig. «Det var mere paa en maate, helt fra først av. Jeg kom til at like hele verden bedre. Jeg blev ikke saa forarget og oprørt naar jeg saa at folk var dumme og sjofle. Naar jeg visste, men der er da ogsaa saa mange gode og modige og kloke mennesker til. Mange absolut renslige folk, trods alt. Du vet, jeg hadde visst det altid at der findes saanne og. Men da jeg blev kjendt med dig, saa maa du ikke tro at jeg bare tænkte, der er en til av dem som gjør livet likelig. Med dig blev de en overvældende majoritet. Naar jeg hadde hilst paa dig oppe i stationsbyen, var det som jeg hadde tatt hatten av for menneskeheten. – Ja det er vel egentlig det som er at elske da. Det er jo et flaut ord at bruke for ordentlige mennesker i almindelighet, men naar det for engangs skyld ikke er nogen overdrivelse. – Altsaa elsket jeg dig vel alt i hele fjor vinter – og det var derfor jeg la mig i selen for at bli bedre kjendt med dig. Fik dig med paa denne pinseturen ogsaavidere. Jeg maatte jo skaffe mig anledning til at bli forelsket i dig da ser du –.»

Men da syntes hun, det var jo akkurat som det hadde gaatt hende selv ogsaa. Hun ogsaa hadde faatt en ny slags tillid til livet fra den dag av da hun møtte ham, og hun hadde forelsket sig i ham da hun allerede elsket ham.

300Men naar deres kjærlighet var det, tillid, saa maatte den da ogsaa være uovervindelig. Hun mente, saanne smaa hverdagsulemper, de kunde nok genere og forstyrre dem, naar de var sammen – men i virkeligheten kunde de da ikke angripe deres kjærlighet, naar den først og fremst bestod i at de hadde skapt et nyt og bedre klima for hverandre bare ved at møtes. Naturligvis maatte de rydde unda saa godt de kunde alle slike forstyrrelsesmomenter – og slikt vilde vel tørne op fra tid til anden, saa længe de levet – men alt saant var da bare noget forbigaaende –.

Selvfølgelig skjønte hun at guttene kunde gaa ham paa nerverne sommetider. Aldrig kom hun til at glemme uttrykket hans da han bar ind Carl den dagen. Saa fuldt av ømhet og medfølelse og vilje til at hjelpe, saa hun var kommet til at tænke paa billeder av skytsengler og madonnaer og alt slikt. Saan vilde en mand som Tryggve Toksvold være naar han stod over et litet barn som var kommet tilskade. Det var noget helt andet at skulle ha taalmodighet med etpar friske og ikke altid like tækkelige gutunger, som svært ofte var der hvor en i øieblikket ønsket at de ikke skulde være. De var ikke særlig velopdragne, det saa hun desværre bedst selv, naar hun saa dem sammen med en fremmed. Det var en selvfølge at de fik faa boltre sig litt ugenert naar de bare var omgitt av mennesker som de saa hver dag – men andet folk hadde de praktisk talt aldrig sett; at en fremmed var tilstede, saa de værsgod fik lægge litt baand paa sig, det var nyt for dem. Og de likte det ikke. Carl demonstrerte likefrem – som naar han for eksempel sat ekstra stygt tilbords, hvis Tryggve Toksvold spiste hos dem, kom med næsevise bemerkninger og paa trass tømte halve sukkerkoppen, slikket fingrene sine istedetfor at bruke servietten. «Vi faar jo aldrig serviet jo uten naar han er her,» mukket han, engang hun gjorde en 301bemerkning om det. Hun blev hidsig hun og: «Nei hvis du heller vil ha paa dig hakesmekk som du pleier, kan du godt faa det.» Hun burde ikke sagt det, hun skjønte at gutten var blit frygtelig saaret. Carl var skinsyk paa denne manden som la beslag paa deres mor saa meget, – det var saa.

Tryggveungen, lille Bukken Bruse var hun begyndt at kalde ham igjen – det blev saa brysomt med to Tryggver. Endda det hadde fra første stund været en av de tingene ved Toksvold som styrket denne følelsen hun fik, at han likesom aapnet døren for hende ind til et nyt, lykkeligere livsavsnit – han het Tryggve til fornavn. Hun hadde knyttet nogen overtroiske forestillinger til det navnet da hun bestemte at det sisste barnet hendes skulde hete Tryggve, hvis det lykkedes for hende at frelse sig og ungerne sine. Kanske hun likefrem hadde tatt det som et godt varsel da hun fik høre at den manden het netop Tryggve, han som kom bærende hjem med Carl efter en ulykke lik den som hadde dræpt hans lille søster. Tryggveungen hendes, han var sgu likeglad, enten hun kaldte ham Tryggve eller Bruse eller Pølsemat. Men hun merket at Carl likte det ikke.

Og lille Bukken Bruse, stakkar, var en frygtelig skrønemaker og storskryter. Hun gjorde narr av ham for det, naar han begyndte slik overfor hende, men saa høitidelig hadde hun aldrig tatt det. Alle smaaunger lyver. Det var bare at skamme ham ut, til han selv skjønte, det var noget han maatte vænne sig av med som han hadde vænnet sig av med at tisse i buksen sin. Naar han hadde git paalitelig besked engang imellem, lot hun ham høre, at se nu begyndte han jo bli stor gut.

Men Tryggve opfattet det som en alvorlig moralsk skavank ved ungen. Det hadde ikke gjort saken bedre at hun en dag lot ham faa se igjennem det gamle fotografialbum som hun hadde faatt til konfirmation. Der var blandt andet et billede i det av 302Frithjof i tiaarsalderen; han stod sammen med Herjulf og Else. Hun hadde hatt sin mening med det: hun gik ut fra at nu da hun stadig var sammen med Toksvold og folk sagtens drøftet, om de skulde gifte sig – nu frisket vel folk op alt som var blit sagt om hende det første hun kom hit til stationsbyen. Sagtens visste Tryggve godt, det var blit ymtet om at det yngste barnet hadde hun ikke med sin mand. – Da Toksvold fik se billedet, gjorde han ogsaa den bemerkning som hun hadde ventet:

«Det var da vældig som den yngste gutten din er lik faren!»

«Nei synes du det? Ja du vet det er nok familietypen paa en maate. Men i virkeligheten ligner Lillegut meget mere de yngre av Braatøs – en tante av sig som het Merete – ja hun er død nu –» og saa gav hun sig til at fortælle litt om Lille-Merete.

Men bakefter merket hun at nu mistænkte Tryggve vist lille Bruse for at være endel upaalitelig av naturen. – At han hadde anlæg i den retning var forsaavidt sandt nok. Men noget maa det da vel komme an paa om en saan gut vokser op mellem etpar fantaster i et hjem, hvor alting gaar paa en trøjedus, eller hos nøgterne mennesker, som holder orden i tingene og ikke selv sætter en x for en u og en seks for en sju uavlatelig.

Noget som ikke var bra det var at Tryggve ret som det var gav guttene penger, og saa sa han at de kunde gaa til landhandleren og kjøpe sig noget godt. – For at bli av med dem en stund – og guttene skjønte det var derfor. Saa gik de motvillig – men de gik allikevel; de var saa litet vant til at ha penger, og slikkeri fik de næsten aldrig. Hun pleiet at bake noget godt til søndag middag – mammas engelske eplepai eller tante Mathildes honningkake – og saa sa hun til guttene, begge deler hadde hun ikke raad til at gi dem, og tænk hvor de vilde savne den gode kakelugten søndag formiddag – det vilde da 303sletikke være som søndag hjemme uten den. – Men nu gik de og knasket chokolade eller suget kjærlighet paa pinde – det ekleste hun saa – med forurettede miner, og Carl ialfald med et uttryk i øinene ofte, av usikkerhet eller hun visste ikke hvad hun skulde kalde det, men det gjorde vondt i hende naar hun saa det.

Hun maatte faa sagt det til Tryggve en dag – at det der skulde han ikke gjøre.

Han mente det jo bare godt. Og de maatte da faa være sammen. Og hun hadde jo ikke anden fritid end de korte kveldsstunderne. Men hun kjendte et litet gnag i hjertet sit naar de sat sammen i hendes stue om kvelden og hun følte sig viss paa at nu laa Carl vaaken inde paa gutteværelset og var lei sig. Han sov ikke, han bare lot saan merket hun, naar hun tittet ditind, før hun tok paa sig for at følge Tryggve et stykke bortover veien.

«Tror du selv at det er bra for den store gutten,» spurte Toksvold mens de gik, «at du flyr saan ut og ind hos ham naar han har lagt sig – gjæter ham som han skulde være en liten unge –»

«Nei,» sa hun tamt. «Jeg gjør kanske for meget av det –.» Men saan har det jo aldrig været før – at hun hadde nogen følelse av at hun fløi og gjætet sine barn, fordi om hun saa ind til dem av og til, naar hun gik og stelte om kvelden. Hun hadde ikke gjort det engang forresten – hun maatte jo gaa gjennem gutteværelset naar hun færdedes mellem kjøkkenet og de andre rummene.

Paa en maate var de jo friere borte hos ham. Han hadde etpar værelser paa Bjørkheim hotel – det var der han hadde bodd hele tiden. Men bare paa en maate – alt blev jo lagt merke til derborte. Magda Bjørkheim for eksempel, hun var nok en rigtig søt pike, men fæl til at skravle. Og naturligvis hadde hun selv hatt et sværmeri for Tryggve – selv om det ikke var saa stort at bry sig om, Magda var altid 304forelsket i saan masse mandfolk, og akkurat for øieblikket var hun nok forlovet med en paa telegrafen.

– Men naar de blev gifte, saa kom jo alt dette til at bli anderledes. For en stor del var det bare et spørsmaal om tid og rum. I den villaen borte ved stationen som Tryggve eiet fik de god plass til at snu sig – han hadde sagt op leieboerne sine baade nedenunder og paa kvisten. Naar hun fik hele dagen til sin raadighet, maatte hun da vel kunne overkomme baade Tryggve og guttene. – Det var godt at barna var saa smaa som de var – ellers hadde det kanske nok blit vanskelig for dem og stedfaren at vænne sig til hverandre.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Ida Elisabeth

Kvinne- og ekteskapsromanen Ida Elisabeth ble utgitt i 1932.

Hovedpersonen, Ida Elisabeth, kjemper hardt for å forsørge mann og to barn. Mannen, Frithjof, er både løgnaktig og arbeidssky, og hun mister etter hvert all respekt for ham. Når det viser seg at han er utro, ber hun om skilsmisse og starter et nytt liv for seg selv og barna. Men fortiden vil ikke helt gi slipp på henne.

Se faksimiler av førsteutgaven fra 1932 (nb.no)

Les mer..

Om Sigrid Undset

Forfatteren og samfunnsdebattanten Sigrid Undsets betydning for norsk og internasjonal litteratur- og samfunnshistorie er uomstridt. Hennes omfangsrike produksjon favner romaner, noveller, essaysamlinger, helgenbiografier, artikler og selvbiografiske skrifter.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.