Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen

av Hanna Winsnes

Blødkogte Æg

Bløde Æg, der skulle spises kolde, maa netop være saaledes kogte, at Hviden er stiv, men Blommen kun ubetydelig fastnet. Naar man slipper dem i Vand der koger, og regner 4 Minutter til de optages, og i dette Mellemrum lader dem koge sagte fra een Kant, saa blive de passende. De maa strax dyppes i koldt Vand, naar de optages, baade for at kunne behandles strax, og for ikke at fastne mere ved egen Varme. Naar Skallen er afpillet, skjæres lidt af hver Ende, ikke saa, at det naaer Blommen, men kun saa, at Egget kan staa paa Enden naar det er overskaaret. Det skjæres midt over med en skarp Kniv og meget hurtig, hvorpaa det øieblikkelig vendes om, saa Blommen ikke flyder ut. Saaledes tættes de ved Siden af hinanden, og lidt afpillet Karse lægges imellem dem. Det er lettere at overskjære Æg paa Længden, men det andet skal være mere moderne.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen

Hanna Winsnes' kokebok, Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen, ble første gang utgitt i 1845. Den regnes som et viktig verk i norsk kulturhistorie fordi den gir et bilde av datidens velstående husholdninger.

I tillegg til en rekke oppskrifter inneholder boken råd om nesten alt en husmor på en stor gård måtte kunne: husdyrhold, hvordan behandle tjenestefolk, rengjøring, slakting, sylting, baking, såpekoking osv.

Kokeboken er kommet i en rekke opplag gjennom årene, men er nok i dag mest kjent på grunn av Arne Garborgs berømte essay Hanna Winsnes's kogebog fra 1890.

Se faksimiler av andreutgaven fra 1846 (NB digital)

Les mer..

Om Hanna Winsnes

I dag er Hanna Winsnes mest kjent for kokeboken Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen (første gang utgitt i 1845). Men hun skrev også fortellinger og dikt og var en viktig kulturpersonlighet i sin tid.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.