Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen

av Hanna Winsnes

Speil-Æg

Man kommer Smør i Hullerne af en Munkepande og naar det er lysebruunt, knækker man et Æg og helder sagte i Smørret, men lader det kun steges til Hviden stivner og Blommen er blød som paa forlorne Æg. De kunne lægges paa et lidet fladt Fad med syltede Østers eller Championer om hvert Æg, eller ogsaa lægges flækkede Anschiovis mellem Æggene. De kunne ogsaa serveres alene. Istedetfor Munkepande kan en Stegepande bruges, naar den ikke er for stor. Naar Smørret da er lysebruunt, slaaer man Æggene sagte ved Siden af hinanden, saa at de sees adskildte, men dog hænge sammen som en Kage. Da kan den kun pyntes med grønne Blade om Kanten.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen

Hanna Winsnes' kokebok, Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen, ble første gang utgitt i 1845. Den regnes som et viktig verk i norsk kulturhistorie fordi den gir et bilde av datidens velstående husholdninger.

I tillegg til en rekke oppskrifter inneholder boken råd om nesten alt en husmor på en stor gård måtte kunne: husdyrhold, hvordan behandle tjenestefolk, rengjøring, slakting, sylting, baking, såpekoking osv.

Kokeboken er kommet i en rekke opplag gjennom årene, men er nok i dag mest kjent på grunn av Arne Garborgs berømte essay Hanna Winsnes's kogebog fra 1890.

Se faksimiler av andreutgaven fra 1846 (NB digital)

Les mer..

Om Hanna Winsnes

I dag er Hanna Winsnes mest kjent for kokeboken Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen (første gang utgitt i 1845). Men hun skrev også fortellinger og dikt og var en viktig kulturpersonlighet i sin tid.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.