Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen

av Hanna Winsnes

Vitting (Villinger)

Dette er en fiin Fisk, der smager godt, naar den nylig er fisket; men den taaler mindst af alle Slags Fisk at gjemmes; den bliver strax blød, og taber sin Smag. Skal den staae ½ Dag, da maa det være i koldt Vand med en Haandfuld Salt i. Den bruges meest afkogt med Persillesmør.

Stegt Vitting

Den er temmelig seen at stege, da det fine Skind saa let vil sætte sig fast ved Panden; derfor maa man have rask Ild. Smørret maa være bruunt, før Fisken lægges i; den maa tørres meget vel, skjæres med Skaar i 2 Fingres Afstand, dyppes i sigtet Bygmeel, og saa lægges i Smørret. Man bruger den Forsigtighed at ryste Panden frem og tilbage meget ofte, for at Fisken skal holdes løs fra Panden. Naar den er stegt paa den underste Side, kommer man Smør under, og lader blive bruunt, før man vender Fisken.

Vitting med Water-Souce

Denne Slags Souce hører vel fornemmeligt til Aborrer, men kan ogsaa bruges til smaa Ørret og Vitting; den er kostbar, men meget god. Man renser Vittingen og borttager Hovedet, derpaa lægger man koldt Smør i en Gryde, strøer temmelig tæt med grovhakket Persille derpaa, og lægger saa et Lag af den raae Fisk, hvorpaa strøes lidt Salt efter Smørrets Salthed. Dette gjentages med Smør, Persille og Fisk, saalænge man har Fisk; men det Sidste maa være Smør og Persille. Derpaa heldes saa meget Vand, som man ønsker Souce; Laaget lægges paa, og saa koger det, til Fisken er kogt, hvilket erfares ved at see, om den er løs fra Ryggebenet. Den serveres i et dybt Fad med Soucen over.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen

Hanna Winsnes' kokebok, Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen, ble første gang utgitt i 1845. Den regnes som et viktig verk i norsk kulturhistorie fordi den gir et bilde av datidens velstående husholdninger.

I tillegg til en rekke oppskrifter inneholder boken råd om nesten alt en husmor på en stor gård måtte kunne: husdyrhold, hvordan behandle tjenestefolk, rengjøring, slakting, sylting, baking, såpekoking osv.

Kokeboken er kommet i en rekke opplag gjennom årene, men er nok i dag mest kjent på grunn av Arne Garborgs berømte essay Hanna Winsnes's kogebog fra 1890.

Se faksimiler av andreutgaven fra 1846 (NB digital)

Les mer..

Om Hanna Winsnes

I dag er Hanna Winsnes mest kjent for kokeboken Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen (første gang utgitt i 1845). Men hun skrev også fortellinger og dikt og var en viktig kulturpersonlighet i sin tid.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.