1Den berømte Kristiania-opdager Stein Rask sat i sin ungkarsleilighet i Frognerveien, dypt nedsunket i sin bløte lænestol. Med lange drag røkte han sin cigar og fulgte med øinene de blaalige røkringe, som langsomt steg op mot taket.
Stein Rask var en ung mand, knapt 35 aar gammel. Med sin iver, sin energi og sin kolde, klare hjerne var han allerede for flere aar siden blit berømt som byens dygtigste politimand og fineste sporhund. Et par heldig utførte hverv av international betydning hadde øket hans ry. Han benævntes allerede av sine kolleger i den faste polititjeneste «Asbjørn Krags overmand». I et par tilfælder hadde endog Kjøbenhavns politikammer og London Scotland Yard hat bruk for hans assistanse.
Detektiven sat nedsunket i dype tanker. Av og til rynket han brynene og trommet nervøst mot bordplaten med de slanke, elegante fingre.
Det som i øieblikket beskjæftiget den store opdagers tanker, var – sandt at si – nærmest de økonomiske bekymringer og tidernes pinagtighet.
Det var slet ikke saa let, som det i romanerne altid 2blev fremstillet, at være praktiserende privatdetektiv i Kristiania. For en tid tilbake hadde aviserne hyppig indeholdt en eller anden notis om opdageren Stein Rask, med en rosende bemerkning om, at nu hadde det lykkedes ham at knipe den eller den storforbryder eller bankrøver, som de skandinaviske landes samlede politistyrker saa længe forgjæves hadde gjort jagt paa – eller at nu hadde den berømte privatopdager kunnet gi opdagelseschefen værdifulde fingerpek i en eller anden mystisk affære. Men disse rosende artikler var blit sjeldnere og sjeldnere i det sidste. Nu var det regelmæssig kun hans lille faste avertissement: «Stein Rask, privatdetektiv, Frognerveien 158 B, kontortid 9–3», som prydet avisernes spalter. – Heller ikke hadde hovedstadsbladene i den senere tid været saa tilbøielig til at ta ind de smaa beskedne notiser, som opdageren i ny og næ hadde fundet at burde tilstille dem for at minde publikum om sin tilværelse. Stein Rask tænkte med bitterhet paa, hvor mange gange han hadde slitt trapperne op og ned til redaktionskontorerne for at la sig interviewe eller for at la pressen tilflyte en liten beretning om sin virksomhet i de forløpne maaneder. Men stadig var redaktøren «optat» eller avisen var «overlæsset med stof for den første tid fremover.»
Men – selvfølgelig er det det nobleste for en berømt opdager at arbeide helt i det skjulte, tænkte Stein Rask med et litet suk. Saa kan de fandens bladnegre ha det saa godt.
Han maatte imidlertid tilstaa for sig selv, at det var længe siden det hadde været en større affære nu.
Med en større affære mente Rask i dette øieblik nærmest en, som det var noget at tjene paa.
Om hans store forgjængere, Sherlock Holmes, Nick Carter og Asbjørn Krag, hørte man rigtignok aldrig at 3de mottok noget salær for sit arbeide. Man hørte overhodet ikke noget om, hvad de levet av. Den side av saken var det store publikum merkelig likegyldig for. Men i det virkelige liv fortonet det sig nok desværre anderledes. Man befandt sig nu i krigsaaret og dyrtidsaaret 1917. Alting blev mere og mere kostbart og vanskelig at faa fat paa. Utgifterne økedes for hver dag. Og samtidig blev konsultationerne sjeldnere og sjeldnere. En skinsyk hustru en gang imellem, som vilde ha utspionert sin egtehalvdels liv og levnet, det var saavisst ikke noget at bli fet av. Kort sagt: Det var vanskelig nok at faa baaten til at bære.
De par større affærer, Rask hadde hat i det sidste, maatte nærmest siges at ha tat en skeis vending.
Først var det historien med den italienske hertugindes juveler. Alt tydet paa, at det skulde bli en rigtig førsteklasses affære med et fyrstelig honorar. Et sæt kostbare juveler, nedarvet i hertugindens familie fra det 17de aarhundrede, var sporløst forsvundet fra hendes avlaaste smykkeskrin i hendes værelse paa Voksenkollen Sanatorium. Rask saa allerede i aanden for sig en længere artikel i alle byens aviser om den berømte Kristiania-opdager, som med sin «geniale skarpsindighet» og sin «aldrig svigtende energi» hadde løftet sløret for det tilsynelatende uløselige mysterium. Og saa en check paa 5000 kroner som finale paa dramaet! Men da det kom til stykket opløste det hele sig i det latterligste ingenting. Det viste sig, at hertuginden simpelthen dagen iforveien hadde glemt at lægge juvelerne ned i skrinet. De befandt sig i bedste velgaaende inde i klædesskapet sammen med hendes tangofarvede silkekjole, som hun aftenen iforveien hadde baaret paa den russiske gesandts bal. Og det var ikke engang ham 4selv, Stein Rask, som hadde opdaget det, men en almindelig idiot av en hoteltjener med pomadisert haar og skil i nakken. Ens ære som berømt detektiv forbød en jo simpelthen at ta en øre for sit bryderi i et saadant tilfælde.
Og likedan var det gaat med en række andre av de større saker, der var betroet ham i det sidste halve aar.
De mystiske trudselsbreve fra «Den sorte Haand» til mangemillionæren direktør Stephanson viste sig at være en drøi spøk av direktørens dusbrødre og pokerkamerater, som hadde villet spille ham et puds til hans 40-aarige fødselsdag. Og «attentatet» paa Raufoss vaabenfabrik var kort og godt en diger skrøne, opfundet av vagtmanden selv, som paa denne maate hadde tænkt at tjene sig en belønning. Det pinligste ved den sidste historie var forresten, at 3 forskjellige mistænkte personer allerede var sat under laas og lukke paa Rasks foranledning og maatte slippes ut igjen efter et par ukers varetægtsarrest med en masse undskyldninger og dikkedarer. Efterpaa var der en temmelig spydig avisartikel i «Verdens Gang», øiensynlig inspirert fra visse hold inden det officielle politi.
En rynke la sig over den store opdagers høie, intelligente pande, og der undslap ham et mismodig suk. At være opdager til dagligdags var igrunden en temmelig skidt bestilling –
Nu er margarinen oppe i 75 øre marken ogsaa, fortsatte han sine triste funderinger. Og nøkkelosten i 3 kroner kiloen. Det gaar snart ikke an at leve længer for andre end aktiemæglere og kaféverter.
Alting steg. Steg stadig og ubønhørlig. Hans søndags eftermiddagscigar kostet ham nu 30 øre, inklusive stempelavgift, og «Nr. 14», som ombølget ham med de lifligste røkskyer, naar han spekulerte over et særlig 5indviklet problem, var ogsaa paalagt i en uhyggelig grad.
Pinedød! utbrød han og slog i bordet med sine knyttede næver. Det er paa tide det blir en ordentlig affære nu!
Da ringte det paa klokken.
Boken er utgitt av bokselskap.no
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
De fleste forbinder nok tittelen Den forsvundne pølsemaker med filmen fra 1941 med Leif Juster i hovedrollen, og få vet at filmen er basert på en komisk detektivroman skrevet av Lorentz Normann Kvam under pseudonymet Rocambole Pedersen. Boken Den forsvundne pølsemaker ble utgitt i 1919.
Se faksmiler av boken på nb.no.
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.