Riket grundlægges

av Ole Edvart Rølvaag

VI.

Da den fremmede konen steg ut av vognen og saa ind i ansigtet paa ho Beret, var det som der blev trukket et forhæng for alt det forfærdelige hun hadde oplevd. – Hun kom ind i gammen, og der var alt som det skulde være. – Her laa varme av mennesker som hadde bodd her i lang tid. – Hun saa sig om og fik hele stuen med engang. – Ja her var baade bord og bænk; det brændte i ovnen, der stod lugt av en gryte som kokte, paa en snor hang der 73plagg, – og her stod to senger opredde. Følelsen blev sterkere hos hende: her bor der mennesker som har hjem, og det kjendtes saa godt. – Hun blev ledet bort til en seng og seg nedpaa; der kom en vár haand, som stelte let med hende og hadde saa godt et lag; den tok en klut som var vridd ut i lunkent vand, og tørket ansigtet hendes, og hun maatte undre sig, hvor godt det var altsammen. – Bedst av alt: hun fik strække sig ut og kvile ryggen! – Hun hadde visst snakket med konen som stelte med hende? – Jo, hun hadde fortalt hende, at hun behøvde en kiste, hadde gitt hende greie paa hvor hun skulde finde stenen, hadde endog husket paa at be hende ta et plagg med sig – det blev kanske kjølig inat, og skjørtet han laa i, var tyndt og slitt. Der hadde været non andre spørsmaal hun ikke husket, men det kunde være det samme med dem.

– Hun hadde lagt sig nedpaa, lagt armene langs siden og strakt sig, stuevarmen og hyggen av mennesker la sig over hende som et bløtt teppe, og hun sovnet straks, sov trygt og fast.

Hun blev liggende til klokken var over tre om morgenen. Da tok sansene til at vaakne, og litt efter litt gik det op for hende, at naa laa hun her – her i en fremmed stue, hvor der brændte en lampe med mat skjær; hun var kommet hit igaarkveld, gutten hadde de ikke hat med. – Det er for galt at jeg kan glemme mig slik, tænkte hun; men det var saa godt at faa strække sig. – Naa maa jeg nok skynde mig før han Jakob kommer og det bærer avsted igjen.

– Konen satte sig op, knappet igjen klærne, og smatt stilt ut av sengen. – Hun stod et øieblik og saa sig om i stuen, bøide sig over sengen, tok barnet som laa der, løftet det forsigtig op, tok op ytterskjørtet og tullet barnet forsigtig ind i det. Hun gik stille ut av gammen, turde ikke lukke døren efter sig av frykt for at gjøre støi. – Der stod vognen deres, – bare naa han Jakob ikke fik øie paa hende! 74– Hun gled som en skygge rundt gammen paa den andre siden og bort fra vognen; – barnet holdt hun godt indtil sig.

Ho Beret vaaknet ved at en stemme kaldte langt borte fra; den ropte høit flere ganger. – Det er sørgelig at jeg ikke kan faa fred en liten stund, saa sent som det blev for mig inat, tænkte hun. – Jeg kan ikke være mer end akkurat saavidt sovnet? – Men stemmen ropte saa høit at hun satte sig op i sengen, saa sig om og husket altsammen –: de fremmede som kom igaarkveld, og moren som hadde det saa ondt. Hun vendte sig og saa efter hende.

– Kan du sei meg –?»

Hun kastet sig ut av sengen, stod ved kanten av den andre sengen, men konen var borte; at barnet ogsaa var borte, sanste hun ikke paa. – Hun kjendte en kold træk staa indover stuen, og merket, at døren stod aapen, sprang saa dit. – Det føltes som om noen netop hadde gaat ut, hun maatte staa like utenfor væggen? Hun traadte over tærskelen, men turde ikke rope, – stod og lyttet, fik det saa til at kalde lavt; nei – ingen svarte; hun fløi rundt gammen, kaldte igjen, og saa fór hun ind og vækket mannen. –

«Ho er gaat, – vi maa ut og lete straks!»

Han Per Hansa fik klærne paa sig.

«Du maa springe bortover til han Hans Olsa og be ham komme saa snart han kan, saa ska e ta østover et stykke!»

Ute randt tidlig dæmring over prærien; en let taake rak langs bækken; der stod dyp kjølighet ut av dæmringen.

Han Per Hansa sprang op paa vognen og speidet i alle retninger. – Hvad var naa det der? – hun kunde vel ikke ha tat den veien? – Der gik visst et menneske oppe paa Indi-haugen!Indi-haugen] en haug på Beret og Pers eiendom, trolig en tidligere gravplass for indianere Han sprang ned og rundt gammen, ropte paa ho Beret og pekte; saa la de begge paa sprang opover bakken.

75Og der gik den fremmede konen og tullet. Hun syntes ikke at bli forbauset over at han kom.

Han Per Hansa saa paa hende. – Hvad i Guds navn var det hun bar indtullet i skjørtet?

Øinene blev store paa ham; han skrek forfærdelig, hylte i angst. – Han sprat borttil konen, grep om hende og rev barnet til sig. –

Av dette vaaknet And-Ongen og tok til at sutre; hun kunde ikke begripe dette, – her var koldt, han far var saa rar; men hun vilde sove mer og krøp ind i barmen hans. Hun laa der og blev mer vaaken; var der ikke en knyttet haand som slog mot en vægg? Det var godt allikevel, og hun vilde sove, haanden kunde banke saameget den vilde! – Men saa kom moren, og alt blev saa rart omkring hende. Naa kom hun over i morens arme, og de holdt paa at klemme hende ihjel; hun skrek og krøp saa langt ind hun kunde, og saa var der en næve som dunket hardt mot en væg her ogsaa! – Nei, And-Ongen kunde ikke begripe hvad som stod paa inat.

Ho Beret gik hjem med barnet, og det var hende dyrebarere end da hun fødte det til verden, – ja, inat har Vorherre været her og forhindret en stor ulykke! tænkte hun.

Den fremmede konen hadde ikke sans for andet end sit, og gik naa og lette i græsset. – De vilde altsaa ikke hjælpe hende? – Barnet tok han fra hende, – det var ikke saa rart, han hadde ikke et godt ansigt, den manden! –

– Nei hun hadde ikke tid til at tænke paa slikt naa, hun maatte bare skynde sig at lete før han Jakob kom! –

– Det er da merkelig, at jeg ikke kan finde stenen! Jeg vet det var her, – kan du begripe hvor det er blit av den, den skulde ligge – paa lag her?

Han Per Hansa snakket til hende, og hun syntes han hadde et stygt maal:

«No ska du komme og være med mig! – Idag 76ska han Hans Olsa og e avsted og lete efter barnet dit.» – Han tok om armen paa hende og førte hende med.

– Naa, det var snildt av ham, at han vilde være med efter gutten! Hun fulgte villig med, sat der stille mens de aat frokosten, aat selv naar de bad hende. – Hun saa paa at de laget kisten; og da der kom en vakker kvinde med et godt ansigt og fóret kisten indvendig med et hvitt laken, blev hun glad; denne konen skulde hun likt at snakke med om noe; men det var saa leit at bry fremmede! –

De fór da østover, manden selv og konen, og saa han Hans Olsa og han Per Hansa. De var borte i fire dage og hadde faret og somlet og lett østpaa prærien, men kom hjem igjen med tom kiste. Graven kunde de ikke finde.

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Riket grundlægges

Romanen Riket grundlægges ble utgitt i 1925 og er andre bind i et firebindsverk som kom i perioden 1924–31.

Nybyggerne Beret og Per Hansa lærer prærien å kjenne på godt og vondt. Her kjemper menneskene mot snøstormer, gresshoppepest, indianerfrykt, fattigdom og sult, men også store språkvanskeligheter. Ensomhet og atskillelse er sentrale temaer.

De fleste nybyggerne i «Spring Creek» får kjenne på disse følelsene når uvær og annet fører til lange opphold inne i jordgammene uten kontakt med omverdenen. Frykten for alt det ukjente gjør lengselen etter familie og hjemlandet enda sterkere. Berets frykt, redsel og indre kamp påvirker ikke bare familien hennes, men også de andre i dette lille samfunnet, et samfunn som lett kunne gått til grunne uten nybyggernes varme omtanke for hverandre.

Sammen med første bind i romansyklusen, I de dage, ble romanen oversatt til engelsk og utgitt under tittelen Giants in the Earth i 1927.

Les mer..

Om Ole Edvart Rølvaag

Rølvaags forfatterskap har spilt en viktig rolle både i amerikansk og norsk litteraturhistorie. Han deltok gjerne i kulturdebatter og var spesielt opptatt av saker som innvandring og intergrering. Rølvaags kultursyn var forankret i troen på at immigrantene gjennom å verne om sitt eget språk og sin egen kulturarv bedre kunne håndtere den kulturelle smeltedigelen USA var. Han var spesielt opptatt av morsmålsundervisning.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.