Storhertuginnen av speilsalen

av Stein Riverton

KAPITEL XI. VIVIANA

75Utenfor hennes dør var det et messingskilt med navnet Madame Viviana – naturligvis, en dame av Vivianas excentricitet kunde ikke kalle sig rett og slett Viviana Udvej, det vilde da være altfor provinsielt. Viviana bodde i en aksjeleilighet i et av de moderne nybyggerstrøk, hun var en av de første i byen som bodde funksjonalistisk.

Da Kjeldsen ringte på og døren efter temmelig lang ventetid åpnedes, kom der ikke ut en pyntelig liten tjenestejente som sedvanlig, men derimot en sjokoladebrun mulattpike, iført en besynderlig brodert kjole som kunde vært et slags kvinnelig livré. Hun var meget blid og med et smil … en liten Josephine Baker. Oui, madame var hjemme.

– Kjeldsen sendte sitt kort inn og litt efter kom mulattinnen tilbake og bad ham følge sig. Entreen frembød for Kjeldsen så uløselige mysterier av knagger, hyller og stativer, at han var helt fornøid da det lille eksotiske vesen skilte ham av med hatten og yttertøiet.

Han blev ført inn i salongen, også et besynderlig utstyrt værelse, høist moderne og ikke uten en viss kultivert smak, hvilket ikke undlot å gjøre et behagelig 76inntrykk, selv på Kjeldsen. Så meget kunde han iallfall forstå, at alt var temmelig kostbart her inne, alene maleriene måtte representere en betydelig verdi. Det var ikke moderne malerkunst. Viviana syntes formodentlig det allerede var for banalt med moderne malerkunst, det var gamle mestere fra den romantiske periode.

– Mulatten, som Kjeldsen forlengst i tankene kalte Josephine Baker, trakk skyvedøren til side og madame kom inn. Først nysgjerrig kokett med hodet foran, speidende som om hun var bange for å ha fått en farlig bjørn i huset, men da Kjeldsen jo så meget skikkelig ut gikk hun ungpikeaktig frimodig hen til ham og hilste på ham med stort skjelmeri … Å, dette evige skjelmeri, tenkte Kjeldsen og grudde sig, allerede ved frokost, puh! Radiatoren stod også på full stim, så det var temmelig varmt i værelset.

Viviana var allerede tydelig bemalt. Og nu kjente han henne jo. Han hadde sett henne nogen ganger tidligere, kanskje i teatret, kanskje ved danseteen på Bristol, men han hadde virkelig ikke husket henne før nu, så lite interesserte han sig for byens lette fornøielsesliv, hvor hun hørte hjemme. Å studere dette liv var en opgave. som han gjerne overlot til andre, først og fremst til dr. Ebner, som beveget sig i fornøielsene som fisken i vannet.

Viviana satte sig like over for ham, tett ved ham, likesom for å kunne tilfredsstille sin nysgjerrighet ved å betragte ham særdeles nøie. Hun var iført en folderik og sterkt brodert japansk kimono og sine 77nervøst vippende føtter hadde hun stukket i greske tøfler med store pomponger på snutene.

– Ser De virkelig sånn ut, sa hun grundende, det er meget interessant.

Kjeldsen svarte:

– Jeg er kommet for å forelegge Dem et par spørsmål. Tillat mig derfor –

Viviana virret utålmodig med sitt hode, som var frisert i store, tungt hengende krøller, ikke ulikt en gulvskubb. Hun la diskret handflaten over hans munn og svarte:

– Ikke så hurtig, ikke så hurtig, la mig først få se på Dem mere. Der står på Deres kort at De er inspektør ved opdagelsespolitiet, altså detektiv.

Hun så igjen opmerksomt på ham fra øverst til nederst og sukket hørbart og kanskje noget skuffet.

– Detektiv, gjentok hun drømmende, det er før ste gang jeg ser en sånn en, men jeg har lest om detektiver og sværmet for detektiver. Svermet til vanvidd.

Kjeldsen tenkte her: Det er som jeg fryktet, en dukke som det blir umulig å få et fornuftig ord av. Hadde jeg bare sendt en annen – Ebner eller en annen . . . Høit sa han:

– Og hvordan finner De at virkeligheten svarer til Deres drømmer?

Han syntes selv spørsmålet var formfullendt, likesom i en roman.

Viviana smilte atter uhyre skjelmsk og så på ham igjen. Kjeldsen fortsatte:

78– Hvorledes er det man populært forestiller sig detektiven: En høi og muskuløs skikkelse, fremforalt umåtelig elegant, ikke sant? Klædt efter nyeste londonnerfasong, en ren filmgreve, noget i retning av Valentino.

– Neinei, protesterte Viviana, det er meget kjekkere med Dem! Valentinotypen er for banal, uff! Nettop sånn som De må detektiven være, min detektiv! –

Det begynte å løpe Kjeldsen koldt nedover ryggen.

– De ser ut som en landmann, fortsatte Viviana strålende, eller en landbrukskandidat, hvor originalt! Og noget så uhyre gammelmodig som det svære urkjedet Deres over brystet der. Og slipsnålen, la mig se, en liten hestesko av gull. De bærer slipsnål som virkelig forestiller noget, en hestesko, det er vidunderlig! Vet De, at hvis jeg nu skulde innstudere en moderne detektiv på teatret, så vilde jeg gjøre ham akkurat som Dem. Det vilde være det eneste moderne, altså – helt forskjellig fra dr. Nicola-typen. Bruker De lorgnetter også!

Viviana hevet begge armene i været av overraskelse og blottet dermed armene og skuldrene.

Gjennem en merkelig ideassosiasjon kom Kjeldsen til å tenke på tatoveringen. Men Vivianas hud var uten merker.

– Og ikke monokkel! ropte hun, det er guddommelig!

– Jeg er virkelig litt nærsynt, svarte Kjeldsen tørt og tok et etui op av lommen. Men da Viviana fikk se dette læretuiet, gav hun sig helt over:

79– Briller! ropte hun, og med stålrammer!

– Nei, av nikkel, svarte Kjeldsen, idet han spente brillene på sig.

– Kan De flyve? spurte hun.

– Slett ikke, svarte Kjeldsen, og jeg kan temmelig dårlig styre en bil. Jeg har ikke nogen interesse for sport og er slett ikke nogen fremragende revolverskytter. Jeg er altså langtfra nogen romanfigur, fru Viviana.

– Men det er jo enestående. Verdens merkeligste detektiv. Jeg må gjøre et selskap på Dem alene. De kan altså ikke treffe et ess på tyve meters avstand?

Kjeldsen lo:

Nei gudbevaremigvel, det skulde da være ved et tilfelle.

– Vil De ha en cocktail, herr detektiv.

– Gjerne, svarte Kjeldsen og tørket pannen med lommetørklæet.

Viviana gav et par slag med en treklubbe på en gongong, og som om det var et avtalt signal kom snart efter Josephine Baker inn med to cocktails. I bunnen på hver av dem lå et kirsebær.

– Nu tror De naturligvis, sa Viviana, at jeg skulde nøie mig med å spise kirsebæret. Det skulde være så excentrisk, ikke sant?

– Hun hevet glasset og skålte med ham.

– Det vilde være synd på et så utmerket brygg, herr Kjeldsen, dessuten er det min frokost. løvrig måtte Kjeldsen gi henne rett, det var en excellent cocktail, oplivende og ildfull uten å føles sterk.

80Viviana lenet sig tilbake i sin veldige, polstrede lenestol, den minnet om en gammeldags karosse, – og sa så litt trett:

– Hvad var det egentlig, herr detektiv, De ønsket å vite?

– Har De en god hukommelse? spurte Kjeldsen.

– Åja, jeg husker alt som det morer mig å erindre.

– Altså, hvor var De lørdag aften?

– Lørdag! Idag er det tirsdag, la mig nu se. Jo, jeg var på kino. Og jeg moret mig. Jeg morer mig alltid på kino, fordi det skal være så fint å kjede sig der.

– Men efterpå? spurte Kjeldsen.

– Efterpå superte jeg i Speilsalen.

– Med hvem?

Viviana svarte ikke straks, men rakte hånden ut efter cigarettskålen.

Kjeldsen gav henne den og tendte.

– For et spørsmål, svarte hun, det må da være lett for en detektiv å få rede på det. Spør på hotellet. Jeg har alltid lest, at politi og hotellfolk arbeider sammen.

– Med hvem superte De? gjentok Kjeldsen utålmodig.

– Rittmester Birgersen og maleren Grønland, kjenner De dem? Klokken ett var jeg hjemme her i min leilighet . . .

Efter en pause tilføide hun smilende:

– Alene. . .

– Og så gikk De kanskje til sengs.

– Nei. Jeg satte mig til å legge kabaler. Akkurat 81som en gammel kone. Jeg spiller ikke bridge. Alle moderne damer spiller bridge, og nettop fordi alle andre gjør det, avskyr jeg det. Jeg finner det langt mer chic å sitte ved bordet ut over natten som en gammel heks og legge kabaler.

– Blev det sent?

– Å, hvorfor skulde jeg gå tidlig til sengs.Jeg elsker de ensomme og stille nattetimer. Vi De ikke røke?

Kjeldsen tendte også en cigarett.

– De har telefonnummer 52434,sa han.

Boken er utgitt av Høgskolen i Oslo og Akershus

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Storhertuginnen av speilsalen

Storhertuginnen av speilsalen av Stein Riverton (psev. for Sven Elvestad) er en klassisk detektivroman. Handlingen er lagt til Oslo og omegn i mellomkrigstiden. En mann blir funnet myrdet på Bygdøy. Hvem er han og hvorfor ble han myrdet? Detektivene Krefting og Kjeldsen blir satt på saken og vi følger deres oppklaring av saken.

Mye av handlingen foregår i Speilsalen på Grand hotel i Oslo, eller «Speilen» som den også ble kalt. Sentralt i miljøet som skildres der finner vi Viviana, som går under navnet «Hertuginnen av speilsalen». På hvilken måte er hun involvert i mysteriet?

Elvestad skrev nærmere hundre kriminalfortellinger, Storhertuginnen av speilsalen kom ut i 1931.

Se faksimiler av 1. utgave fra 1931 (NB digital)

Les mer..

Om Stein Riverton

Pseudonym for Sven Elvestad. Elvestad skrev omkring 100 detektivfortellinger, utgitt under pseudonymene Kristian F. Biller og Stein Riverton. Disse fortellingene ble svært populære blant publikum og ble oversatt til flere språk.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.