Storhertuginnen av speilsalen

av Stein Riverton

KAPITEL XXIII. VIVIANA TALER

Advokat Udvej var uhyre formell. Idet han trykket Hamrnels hand, sa han med stille inderlig het «velkommen hjem, kjære venn». Han blev der efter forestillet for Kjeldsen og bukket meget sirlig. Men det lot iøvrig ikke til at han hverken opfattet navnet eller personen. Kjeldsen forstod at han måtte ha opfrisket sig betydelig siden formiddagen. Og hans høitidelighet hadde steget med opfriskelsen. For ytterligere å markere sin verdighet, hadde han iført sig en fotsid diplomatfrakke, som han hele tiden knipset støvet av. Det falt ham uhyre vanskelig å undertrykke en diskret hikken.

Og ved denne mann skulde mistanken for mordet stanse? Med Kjeldsens tilståelse om at han hadde overlatt sin entrénøkkel til Viviana, var indiciene mot Udvej egentlig blitt så sterke at man kunde forsvare å sikre sig hans person. Men Kjeldsen stred instinktmessig imot. Jo tydeligere indiciene utpekte Udvej, dessmere måtte Kjeldsen lytte til en stemme i sitt indre, som benektet at denne mann kunde ha begått en slik forbrytelse. Udvej var tydeligvis kommet for å tale i enrum med Hammel, og han var skuffet over at en fremmed var tilstede. Han visste ikke, hvorledes han skulde gripe saken an. Dessuten 159hadde han besvær med å bevare sin verdighet og sin form av usvikelig edruelighet. Plutselig lysnet hans litt bleke og døde ansikt av en idé. Han vendte sig mot Hammel.

– Her har gått forunderlige rykter om at du skulde være død, sa han.

Det gav et sjokk i Hammel.

– Død, jeg?

Kjeldsen grep inn.

– Advokaten har gjort sig skyldig i en forveksling, forklarte han. Han har hørt om den døde mann, som er funnet her i Hammels villa. Derav kommer forvekslingen.

Udvej lyste op igjen:

– Ja, sådan må det være, sa han, naturligvis er du ikke død, kjære venn.

Dermed var han taus igjen, tilbakeholdende og taus og slo støv av sin diplomatfrakke.

Og denne mann skulde kunne begå et mord, tenkte Kjeldsen i sitt stille sinn, aldri! Men han kunde dog ikke komme bort fra det faktum, at sporene førte til Udvej.

Udvej så på pjolterglassene og Hammel bød ham smilende en pjolter. Men Udvej skjøv forskrekket fra sig med hånden. Nei, nei! hvordan kunde dog nogen tenke, at han nød noget!

– Det var uventet, at jeg skulde treffe Dem her i dette hus, advokat Udvej, sa Kjeldsen, men det passer mig godt. Jeg har noget å spørre Dem om.

– Værsågod, hvis jeg kan tjene Dem med noget, sa Udvej fornemt.

160– De kjenner William Whistler?

Udvej svarte ikke straks, men hans øine søkte Hammel og det forekom Kjeldsen, at der var noget bønnlig i dette blikk.

– Kun løselig, svarte Udvej så, jeg kjenner ham kun løselig, min herre.

– Han er privatdetektiv, ikke sant?

Jo, således har jeg latt mig fortelle.

– Men det må De da vite! De har jo selv avlagt ham besøk idag sammen med Deres forhenværende frue.

– Selvfølgelig vet jeg det. De har ganske rett, herr …. herr ….

Men plutselig var det likesom i hans omtåkete hjerne sprang ut en liten gnist om at han dog snakket helt usammenhengende og at det umulig kunde anstå sig en jurist.

– Jeg skal forklare mig, sa han, – det er jo så, at når man søker en privatdetektiv, så gjelder det gjerne diskrete forhold. Og derfor vil man jo nødig være bekjentskapet bevisst.

– Er det tillat å spørre om, hvad besøket gjaldt?

– Nei, min herre, nei det må De ikke spørre om. Det har heller ingen betydning for Dem.

– Denne privatdetektiv, sa Kjeldsen, har senere i eftermiddag vært nede på mitt kontor.

Det forekom politimannen at Udvej atter sendte Hammel det bønnlige blikk.

– Han er en original herre, denne William Whistler, fortsatte Kjeldsen, kanskje er han meget velhavende.

161– Det er jeg ganske overbevist om.

– Og forfengelig. Endog affektert forfengelig. Men det kan jo bare være en maske.

– Han vet hvad han vil, mumlet Udvej. Og han er ikke så narraktig, som han later til. Det er en meget klok mann, en farlig klok mann.

– Så har han sannelig spillet en utmerket komedie for mig.

– Hvis han har spillet komedie, sa Udvej, så har han gjort det med hensikt. Når han spiller komedie og forsøker å bløffe, da må man passe på.

– Jeg spurte ham ut om Dem, sa Kjeldsen, og han svarte, at han kjente Dem, et løselig bekjentskap. Ikke noget vennskap.

– Ikke noget vennskap, gjentok Udvej, det kan jeg forstå.

Kjeldsen rakte ham fotografiene av den drepte.

– Kjenner De denne mann? spurte han.

Udvej stirret som besatt på de uhyggelige fotografier og blev tydelig blekere.

– Uffda, utbrøt han og slapp dem fra sig som om han brente sig på dem. Hans øine formelig suget sig fast til whiskyflasken og så sa han til Hammel:

– Du var så vennlig å antyde …. jeg mener …. jeg tror allikevel at jeg …. med din tillatelse-

Hammel skyndte sig å bringe et glass og Udvej tømte det hurtig half and half. Hans hand skalv så sterkt, at han måtte bøie ansiktet ned mot glasset for å kunne drikke av det. Men hvad betød 162denne rystelse over å se den drepte? Var det alkoholistens skrekk for onde syner eller var det erindringens frykt? Kjeldsen mintes en teori av dr. Ebner: Forbrytelsens virkelige helter kan ofte være de største menneskelige ynkrygger. Den mann, som man ikke kan tiltro å drepe en katt, kan dog være kapabel til det grufulleste mord på et menneske. Det bekrefter bare den gamle antagelse, at mordet oftest har feighet som drivfjær. Kjeldsen betraktet Udvej opmerksomt. Mannen var i denne stund et ynkelig vrak, skjønt han kjempet for å oprettholde en fasade av ro og fornemhet. Men Kjeldsen så at han måtte være sønderrevet i sitt innerste av sjelelige rystelser. Skulde der allikevel så meget mot til for denne svake mann å løsne et skudd i øret på sin fiende?

Imidlertid hadde whiskyen livet Udvej litt op. Han hadde fått en svak farve i sine blekfete kinner.

– Det er nogen uhyggelige fotografier De går omkring med, sa han, nåja, det er jo Deres metier.

Han var likesom blitt mere overlegen også.

– Men kjenner De denne mann?

– Har aldri sett ham før, hverken død eller levende.

Udvej vendte sig nu forholdsvis livlig mot sin venn og sa:

– Det er dog forferdelige hendelser, som har utspillet sig i ditt hus. Jeg må si det er nogen nydelige situasjoner du stilles likeoverfor ved din hjemkomst –

Og her tilføiet Udvej noget som hensatte Kjeldsen 163i en viss forbauselse. Advokaten slo ut med hendene likesom han foran skranken skulde avslutte en vellykket replikk:

– Men hvad kan jeg gjøre for det, kjære Hammel, hvad kan jeg gjøre for det. Når ulykken nu engang er ute –

Kjeldsen skyndte sig å bemerke:

– Hvem er det egentlig som har bebreidet Dem noget for denne hendelse?

Nu syntes det igjen å klikke i den alkoholisertes bevissthet. Han slo sig for pannen og mumlet:

– Denne hendelse …. denne hendelse ….

Idetsamme gav entréklokken derute påny signal. Et langt og inntrengende signal. Hammel så forundret op. Det var allerede blitt temmelig sent og han ventet tydeligvis ikke besøk. Da han regnet med at Halvorsen kanskje allerede hadde gått til ro, gikk han selv ut og lukket op.

Udvej strøk sig betenksomt over haken og mumlet:

– Flere besøk, hm …. Undskyld at jeg nevner det. Det er ikke for å være uhøflig mot Dem, min herre, men jeg er altså kommet her for å tale under fire øine med min venn Hammel. Og han vet det selv.

– Fordi De har telegrafert til ham.

– Riktig, telegrafert. Meget godt gjettet.

– Det er slett ikke nogen gjetning, svarte Kjeldsen, jeg har nemlig lest telegrammet.

Men han gjorde ikke det ringeste tegn på at han hadde forstått Udvejs fine hentydning. Han blev rolig stående. Ingen av herrene hadde tatt plass 164herinne. Kjeldsen stod og hvilte sine armer mot en av de høiryggede stoler og Udvej lenet sig mot kamingesimsen – så ledig og elegant som hans tilstand tillot.

Der blev stillhet en stund. Men denne stillhet avbrøtes så av en temmelig høilytt ordveksel ute i entreen. Det var Hammels stemme og så en annen stemme, en damestemme som talte særlig ophisset. Kjeldsen kjente denne stemme straks. Også Udvej skvatt til forskrekket.

Det var Viviana som var kommet.

Litt efter hørte de henne bruse frem gjennem leiligheten efterfulgt av Hammel, idet hun eksaltert gjentok:

– Stans mig ikke! Jeg vil frem! Jeg vil inn!

Hun blev stående et øieblikk på terskelen og anskue den ene efter den annen. En meget dramatisk tilsynekomst i utsøkt pelsverk og med ekstatisk glans i øinene.

Plutselig utbrøt hun:

– Jeg tåler det ikke mer! Ikke denne ensomhet! Disse fryktelige tanker! Denne gjenganger omkring mig! O, Gud!

Så kastet hun sig inn mot Udvej og skrek:

– Hannibal, Hannibal! Der er blod på våre hender!

Kjeldsen vendte ryggen til selskapet og stampet med foten av ergrelse. Han mumlet sint mellem tennene:

– Det satans fruentimmer!

Boken er utgitt av Høgskolen i Oslo og Akershus

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Storhertuginnen av speilsalen

Storhertuginnen av speilsalen av Stein Riverton (psev. for Sven Elvestad) er en klassisk detektivroman. Handlingen er lagt til Oslo og omegn i mellomkrigstiden. En mann blir funnet myrdet på Bygdøy. Hvem er han og hvorfor ble han myrdet? Detektivene Krefting og Kjeldsen blir satt på saken og vi følger deres oppklaring av saken.

Mye av handlingen foregår i Speilsalen på Grand hotel i Oslo, eller «Speilen» som den også ble kalt. Sentralt i miljøet som skildres der finner vi Viviana, som går under navnet «Hertuginnen av speilsalen». På hvilken måte er hun involvert i mysteriet?

Elvestad skrev nærmere hundre kriminalfortellinger, Storhertuginnen av speilsalen kom ut i 1931.

Se faksimiler av 1. utgave fra 1931 (NB digital)

Les mer..

Om Stein Riverton

Pseudonym for Sven Elvestad. Elvestad skrev omkring 100 detektivfortellinger, utgitt under pseudonymene Kristian F. Biller og Stein Riverton. Disse fortellingene ble svært populære blant publikum og ble oversatt til flere språk.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.