Kvinnen og den svarte fuglen

av Nini Roll Anker

[Du vil ikke høre mer]

185Du vil ikke høre mer. Du vender dig bort fra mig, du gjemmer ditt ansikt i hendene. Du flykter. For dette vil ingen vite, vil ingen tåle. Dette er det skjulte, det for alltid ihjeltidde – – det fryktelige sår på landets eget legeme, tildekket som en dødelig hemmelighet. Utenfor alfarveiene, dypt inne i skogene, der ingen streifer forbi, banker hjertene på de levende begravde. År efter år – fatter du de ordene? År efter år. Blodvidnene fra forrige krig, fra denne – vidnene, som er skaftet av veien for at du ikke skal tenke og minnes når sønnene våre neste gang og neste kalles til våpen, fulgt av din begeistring, ditt hat, din kjærlighet, din ville patriotisme. Men jeg slipper dig ikke mere. Jeg har øine som så, jeg har ennå leber og hender. Jeg står op for ham, for den rest som er igjen av ham og av de andre – på bårer, i rullestoler, bak veggene i forbannelsens hus.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Kvinnen og den svarte fuglen

Kvinnen og den svarte fuglen er en av Nini Roll Ankers mest kjente romaner. Romanen ble utgitt posthumt i 1945.

Romanens «jeg» sitter i fengsel og ser tilbake på sitt liv som har vært viet hjemmet og sønnene. Mens hun var mest opptatt av familiens ve og vel var mannen hennes opptatt av å forberede sønnene på krigen han så komme.

Krigen splittet familien, og hun anklager sin mann og resten av den mannlige befolkningen for å drevet krigen fram. Men samtidig analyserer hun kvinnens rolle i samfunnet og familien, og erkjenner sitt medansvar.

Se faksimiler av 1. utgave, 1945

Les mer..

Om Nini Roll Anker

Nini Roll Anker var en produktiv forfatter. Allerede i 1898 ga hun ut romanen I blinde (under psevdonymet Jo Nein), men den egentlige debuten kom først i 1906 med novellesamlingen Lil-Anna og andre. I løpet av de neste tiårene skrev hun hele 18 romaner (noen av dem under psevdonymet Kåre P.), tre novellesamlinger, fire skuespill og en erindringsbok (Min venn Sigrid Undset, utgitt posthumt i 1946).

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.