Kvinnen og den svarte fuglen

av Nini Roll Anker

Trygg –

29Det blev kjempet i et fjellpass. Det var i de dagene. Vi satt foran radioen og hørte om det, mamma og Just og jeg. Så utallige var de sårede og drepte at de lå over hverandre i fire manns høide. Men tanks og motorvogner manøvrerte sig gjennem dem, infanteriet marsjerte frem over dem. Jeg kunde ikke høre på det, jeg rømte og gjemte mig ute på kjøkkenet.

Just kom og hentet mig. Han sa: Du må da huske det er våre fiender, Bett – DU kan være TRYGG. For hver av dem som dør har guttene våre en chanse mer.

Det hjalp mig at han sa det, det trøstet mig. Bedre var jeg ikke – ikke mer til menneske. Ikke mine gutter, men dine. Ikke kropp av min kropp, men av din. Ikke mitt livs glede og fortrøstning – bare ditt livs.

Tilgi mig, Maya – om du kan.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Kvinnen og den svarte fuglen

Kvinnen og den svarte fuglen er en av Nini Roll Ankers mest kjente romaner. Romanen ble utgitt posthumt i 1945.

Romanens «jeg» sitter i fengsel og ser tilbake på sitt liv som har vært viet hjemmet og sønnene. Mens hun var mest opptatt av familiens ve og vel var mannen hennes opptatt av å forberede sønnene på krigen han så komme.

Krigen splittet familien, og hun anklager sin mann og resten av den mannlige befolkningen for å drevet krigen fram. Men samtidig analyserer hun kvinnens rolle i samfunnet og familien, og erkjenner sitt medansvar.

Se faksimiler av 1. utgave, 1945

Les mer..

Om Nini Roll Anker

Nini Roll Anker var en produktiv forfatter. Allerede i 1898 ga hun ut romanen I blinde (under psevdonymet Jo Nein), men den egentlige debuten kom først i 1906 med novellesamlingen Lil-Anna og andre. I løpet av de neste tiårene skrev hun hele 18 romaner (noen av dem under psevdonymet Kåre P.), tre novellesamlinger, fire skuespill og en erindringsbok (Min venn Sigrid Undset, utgitt posthumt i 1946).

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.