To mennesker

av Anna Munch

Forord

I digitalisert versjon får gammel litteratur nytt liv. Det norske språk- og litteraturselskap kan med dette presentere Anna Munchs i dag nesten helt glemte roman, To mennesker, utgitt i 1897. Jorunn Hareide, professor emerita i nordisk litteratur, har utgitt den på grunnlag av førsteutgaven, med ordforklaringer og en utførlig innledning. Anna Munch ble født i Christiania, 1856, og døde i Oslo, 1932. Hennes liv og verk er innskrevet i den frigjøringskampen norske kvinner førte mot patriarkatet ved århundreskiftet 1800/1900. Hennes eget mislykkede ekteskap ble oppløst; med skilsmissen fulgte sosialt stigma og dårlig økonomi. I det hun skrev, enten det nå var romaner eller dramatikk, spilles gjerne platonsk kjærlighet ut mot erotikk. Når Anna Munch innbyr til lesing etter hundre år, kan det langt på vei forklares med denne fortsatt akutte konflikten. Nysgjerrigheten pirres også av hennes omdiskuterte relasjon til Knut Hamsun.

Blindern i mai 2021
Jon Haarberg

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om To mennesker

Anna Munchs roman To mennesker kom ut i 1897 og kan leses som en utvidet versjon av Munchs lille skuespill Dobbeltgængere fra 1893.

Problemstillingen i romanen er at menn og kvinner er så ulike av natur og gemytt at de egentlig aldri kan forstå hverandre eller møtes på like fot. Menn er styrt av sitt driftsliv på et helt annet vis enn kvinner. Dette er også et gjennomgangstema i Anna Munchs forfatterskap.

Les mer i Jorunn Hareides innledning til verket.

Les mer..

Om Anna Munch

Anna Munch er i dag kanskje mest kjent som romanfigur i Selma Lønning Aarøs roman Hennes løgnaktige ytre fra 2016, som handler om forholdet, eller kanskje rettere sagt ikke-forholdet, mellom Munch og Knut Hamsun. Men Anna Munch var en ganske godt kjent og produktiv forfatter i sin tid.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.