Ung må verden ennu være

av Nordahl Grieg

IX

Giesenau bukket borte ved døren og gikk ut.

Militærattachéen vendte sig mot sin sjef: Ubehagelig menneske, sa han og skuttet sig.

Ambassadøren så overbærende på ham. Hans svære ansikt med den kortklipte grå barten vilde ha virket uformelig tungt, hvis det ikke var oplivet av små livlige griseøine. Under siste verdenskrig hadde han representert sitt land i utlandet i en dobbeltstilling av beleven diplomat og utrettelig terrorist.

– De er ung og romantisk, sa han og plirte godmodig og grep med anstrengelse i sølvkassen efter en ny sigar. De vilde vel helst ha det som på film, med delikat ung kvinne som forhekser pen offiser og får ham til å glemme all ære og stikker hurtig opmarsjplanen i skilpaddevesken. Dette er tøv av følgende grunner: En kvinne som av høie ideelle motiver vil ofre alt for fedrelandet er ikke god i sengen for pen offiser. Hvis hun er ekstra tilfredsstillende, kan man gå ut fra at hun er en upålitelig taske og ubrukbar i tjenesten. Jeg kjenner faktisk ikke et eneste tilfelle hvor en vakker kvinne har utrettet noe virkelig betydningsfullt; overhodet tror jeg at kvinnens evne til å få menn fra sans og samling er sterkt overdrevet, og oprettholdes utelukkende fordi kvinnene er det kjøpedyktigste publikum når det gjelder bøker og film.

De skal i Deres overmot på ingen måte kimse ad vår venn Giesenau, utbrøt ambassadøren med varme. Det er ikke tvil om at homoseksuelle har en slags internasjonale, fordi de har oplevd så mange pinlige ydmygelser at de trenger innbyrdes sympati og hjelp. Det er slett ikke dårlige forbindelser Giesenau har knyttet her. Fritt og ugenert, med respekt for hans spesielle følelsesliv, har man latt ham ferdes i kunstnerkretser, som tangerer nær sagt alle miljøer. Men nå er det på høi tid at han forsvinner.

– I virkeligheten, fortsatte ambassadøren eftertenksomt, må vi finne nye veier i vår efterretningstjeneste. Tenk Dem for eksempel den såkalte Buchman-bevegelse, hvor folk av alle nasjonaliteter sitter i dagevis og deler med hverandre. Det var noe for oss! utbrøt han begeistret. Selv om vi kanskje ikke fikk religiøs britisk marineoffiser til straks å dele de siste slagskibskonstruksjoner med oss, kunde man komme inn på livet av ham.

Og psykoanalysen, menneske, hvilke muligheter åpner det sig ikke her, hvor patienten betror lægen alt. Alt! gjentok han henrevet. Han stirret fremfor sig, som en gourmet ved synet av kaviar og gåselever.

– Kunde det ikke tenkes, sa han drømmende, at vi allierer oss med en motelæge i Paris, som behandler ung generalfrue – nevrastenisk, fordi gråsprengt ektemann forsømmer henne under arbeid i Maginotlinje?

Med et rykk tok han efter likørglasset.

– De med Deres spionpiker, snøftet han foraktelig.

Boken er utgitt av Bergen Offentlige Bibliotek

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Ung må verden ennu være

Ung må verden ennu være ble utgitt i 1938 og kalles ofte Griegs «russiske roman». I halvannet år i 1933-34 hadde Grieg oppholdt seg i Sovjetunionen for blant annet å studere russisk teater. Første del av romanen omhandler forholdene i Sovjetunionen i første del av 1930-årene, andre del handler om den spanske borgerkrigen og Moskvaprosessene.

Teksten i bokselskap.no er digitalisert av Bergen Offentlige Bibliotek (BOB) som en del av prosjektet Ånd eies av alle – Nordahl Grieg digitalisert. (Epub- og mobi-filene til dette verket er også laget av BOB.)

Les mer..

Om Nordahl Grieg

I dag er nok Nordahl Grieg mest kjent som dikteren bak det berømte diktet «Til ungdommen» som fikk ny aktualitet etter 22. juli 2011. For generasjonene under og etter 2. verdenskrig var han en nasjonal folkehelt og et symbol for motstandskampen.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.