Verkfortegnelse over Bjørn Fongaards musikk

Innledning

Bjørn Fongaard (1919–1980) var norsk komponist, musikkforsker, gitarist og pedagog. Han var en allsidig musiker som blant annet var mye brukt som gitarist i NRK og studiomusiker for Alf Prøysen og søstrene Bjørklund. Dessuten framførte han mye av sin egen musikk med gitar og en flerspors båndopptaker, og etter hvert fikk han bygget en kvarttonegitar. Interessen for mikrotonalitet var stor, og det teoretiske rammeverket han utviklet er beskrevet i flere avhandlinger, blant annet i 24-toneuniversets tonale egenskaper og dermed forbundne musikalske muligheter (1964)Bjørn Fongaards arkiv, Mus.arkiv 205:E:10. og N-toneuniverset og dets egenskaper som musikalsk byggemateriale (1967).Bjørn Fongaards arkiv, Mus.arkiv 205:E:11.

Fongaard var en svært produktiv komponist, og det musikalske uttrykket spenner fra verker i tradisjonell retning til elektroakustisk musikk, bruk av eksperimentelle spilleteknikker og grafisk notasjon. Han satte selv opusnummer på minst 150 musikkverker. I tillegg til dette finnes flere verker uten opusnummer, arrangementer og lærebøker med musikkeksempler. Likevel er det misvisende kun å telle opusnumre når vi vurderer omfanget av Fongaards produksjon. Mange opus (særlig senere i produksjonen) har undernumre – gjerne for ulike besetninger og med betydelig spilletid. Opusnummeret kan derfor ofte leses som en gruppering av flere beslektede, men enkeltstående verker. For eksempel består opus 114 av 16 sinfoniaer for orgel, hver med spilletid på ca. 15–18 minutter. Opus 118 består av 23 konserter for klaver og orkester med spilletider mellom 15 og 27 minutter. Opus 125 omfatter 57 sonater for ulike soloinstrumenter, hver med spilletid rundt 7–12 minutter.

Arkivet etter Bjørn Fongaard (Mus.arkiv 205) ble overdratt til Nasjonalbiblioteket i 2019. Det består blant annet av lydbånd, korrespondanse, musikkteoretiske skrifter og musikkmanuskripter og ble ved mottak grovsortert av Ingrid Romarheim Haugen. I 2021–2022 fortsatte David Stephen Grant med katalogisering på objektnivå, og under arbeidet med musikkmanuskriptene ble det tydelig at en oversikt over Fongaards musikkverker ville være nyttig for å bedre kunne orientere seg i materialet.

Fongaard skrev selv en verkliste i 1978 (Mus.ms.a 7873) som denne utgivelsen tar utgangspunkt i. Men den er ikke komplett (for eksempel ble flere verker komponert etter verklisten var skrevet, og enkelte verker fra perioden som dekkes er ikke nevnt), og opusnumre på musikkmanuskriptene stemmer ikke alltid med verklisten. Fongaard skriver i forordet til verklisten at selv om den i grove trekk er kronologisk, er enkelte opusnumre av ulike årsaker gjenbrukt, og flere musikkmanuskripter bærer synlig preg av at opusnumre er endret (skrapet vekk fra transparenter, strøket ut eller dekket med korrekturlakk, eller ført på med annen penn enn resten av manuskriptet). Videre er mange av Fongaards musikkmanuskripter deponert hos NB noter (Nasjonalbibliotekets publiseringstjeneste for norsk samtidsmusikk), men heller ikke NB noters katalog dekker alle verkene vi kjenner til.

Med denne utgivelsen ønsker vi å presentere en samlet oversikt over Fongaards verker med utgangspunkt i verklisten fra 1978 og verker som er bevart i Nasjonalbibliotekets samlinger eller som er deponert hos NB noter. Opplysninger om verker som finnes i samlingene, men som ikke er nevnt i Fongaards verkliste er også tatt med. Vi håper at denne utgivelsen vil gjøre det enklere å navigere i Fongaards musikk, samt bidra til å synliggjøre den store produksjonen.

Kilder til biografisk informasjon:
Store norske leksikon og Bjørn Fongaards arkiv, Mus.arkiv 205

Boken er utgitt av Nasjonalbiblioteket

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Verkfortegnelse over Bjørn Fongaards musikk

NB tema er Nasjonalbibliotekets serie for tematiske fagressurser.

Verkfortegnelse over Bjørn Fongaards musikk tar utgangspunkt i en verkliste skrevet av komponisten selv i 1978. Målet med utgivelsen er å gi utøvere, forskere og andre brukere en oversiktlig inngang til Fongaards omfattende produksjon.

Med NB tema ønsker Nasjonalbiblioteket å gjøre tilgjengelig ulike emneinnganger til norsk kulturarv til glede for forskning og dokumentasjon og for den allment interesserte. Se alle utgivelser: www.nb.no/forskning/nb-tema/

Les mer..

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.