Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis

av Sigrid Undset

I.

Veterlide Glumssøn hed en mand fra Østfjordene paa Island. Han for ofte i kjøbmandsfærd om sommeren.

Hans søstersøn hed Ljot. Han var søn til Gissur Haukssøn paa Skomedal, som blev dræbt, mens Ljot var barn. Veterlide førte eftermaalet efter Gissur med stor hæder; men det skal ikke berettes om her. Ljots mor hed Steinvor; hun døde tidlig. Ljot blev fostret op hos Torbjørn Haalegg paa Eyre; siden bodde han hos Veterlide, som elsket ham som sin egen søn.

Ljot blev tidlig voksen; fra han var femten aar, fór han i viking med Torbjørns sønner og fik snart godt lov for tapperhed og vaabendjervhed. Han blev regnet for en evnerig kar og et høvdingsemne; trofast og ordholdende, men faamælt og sen til at slutte venskab med folk; han holdt sig mest alene for sig selv. For nogen sagers skyld, som hellerikke her skal fortælles, blev han kaldt Viga-Ljot.

2En sommer, da Ljot var tyve aar, fulgte han med Veterlide til Norge. De eiet sammen en byrding, et ypperligt, havgaaende skib; Ljot eiet en tredjepart i fartøiet.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis

Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis kom ut i 1909 og var Sigrid Undsets første historiske roman, inspirert av de gamle islandske ættesagaene.

Handlingen i boken foregår rundt år 1000. Vigdis er høvdingdatter på Vadin, og en stolt og bestemt ung dame. Da den unge islendingen Viga-Ljot gjester Vadin, faller han umiddelbart for henne. Hun er nok også tiltrukket av ham, men ønsker av flere grunner ikke å gifte seg med ham. Da voldtar han henne, og hun blir fylt av hat og hevnlyst.

Se faksimiler av førsteutgaven fra 1909 (nb.no)

Les mer..

Om Sigrid Undset

Sigrid Undset regnes som en av de store norske forfatterne. Hun debuterte med dagboks- og ekteskapsromanen Fru Marta Oulie i 1907, og forfatterskapet består først og fremst av romaner og noveller fra samtiden og historiske romaner fra middelalderen.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.