Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis

av Sigrid Undset

IX.

Veterlide talte flere gange med Ljot og vilde ha ham bort fra Grimelundar; men Ljot sa altid, at han var meget syg; han spyttet op blod og havde hodeværk. Han sa, han kunde ikke følge Veterlide paa Romeriksreisen, og da Veterlide nu kom tilbage og skulde fare hjem til Island, vilde Ljot bli igjen i Norge. Da vilde den anden hellerikke reise, «ti,» sa han, «blir du her hos Arnesønnerne, faar de nok lokket dig til sligt, som du har skam af.»

«Far du bare, frænde,» svarte Ljot. «Nu er jeg saa frisk, at jeg kan drage nordpaa til Romerike, og siden har jeg lyst til at søge kong Olav og træffe de folk hjemmefra, som er hos ham. – Og ikke har Arnesønnerne bedt mig om nogen hjælp, men kun vist mig venskab.»

«Lover du mig det, at du drar nordpaa?» spurgte Veterlide. Ljot lovet det, og da han var reist af bygden, drog Veterlide hjem til Island. Han skiltes fra Gunnar i stort venskab, og de 25gav hinanden rige gaver; Vigdis gav han et gyldent bringesmykke og et sydlandsk speil; hun skjænket ham til afsked en udsydd, rød silkekappe.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis

Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis kom ut i 1909 og var Sigrid Undsets første historiske roman, inspirert av de gamle islandske ættesagaene.

Handlingen i boken foregår rundt år 1000. Vigdis er høvdingdatter på Vadin, og en stolt og bestemt ung dame. Da den unge islendingen Viga-Ljot gjester Vadin, faller han umiddelbart for henne. Hun er nok også tiltrukket av ham, men ønsker av flere grunner ikke å gifte seg med ham. Da voldtar han henne, og hun blir fylt av hat og hevnlyst.

Se faksimiler av førsteutgaven fra 1909 (nb.no)

Les mer..

Om Sigrid Undset

Sigrid Undset regnes som en av de store norske forfatterne. Hun debuterte med dagboks- og ekteskapsromanen Fru Marta Oulie i 1907, og forfatterskapet består først og fremst av romaner og noveller fra samtiden og historiske romaner fra middelalderen.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.