Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis

av Sigrid Undset

XIX.

Æsa Haraldsdatter gik til Gunnar om morgenen, mens han laa i sengen; hun bød husfolkene gaa ud og satte sig paa hans seng; de talte længe alene sammen. Derefter stod han op, klædte sig og gik til Vigdis i hendes bur.

Vigdis stod op, straks faren kom ind, meget bleg og i stor angst. Men Gunnar sa ikke stort, og Æsa holdt sig nær til ham hele tiden. Han gik bort og saa paa gutten, sa da:

«Det syns paa ham, hvem som er far hans.»

Vigdis svarte intet, da mælte Gunnar: «Tidt syntes jeg det var tungt, jeg havde bare det ene barnet og ingen sønner. Men jeg syntes, jeg viste dig kjærlighed bestandig og aldrig haardhed 58– jeg tænkte, jeg skulde se dig glad og hædret, før jeg døde. Men det var bedre, jeg var barnløs, end at du nu skal kaldes frille og jeg skal se løsunger vokse op efter dig her paa gaarden i min alderdom.»

Vigdis svarte:

«Sandt er det, far, at det var bedre, du ingen datter havde.»

Gunnar sa ikke mere, men gik.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis

Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis kom ut i 1909 og var Sigrid Undsets første historiske roman, inspirert av de gamle islandske ættesagaene.

Handlingen i boken foregår rundt år 1000. Vigdis er høvdingdatter på Vadin, og en stolt og bestemt ung dame. Da den unge islendingen Viga-Ljot gjester Vadin, faller han umiddelbart for henne. Hun er nok også tiltrukket av ham, men ønsker av flere grunner ikke å gifte seg med ham. Da voldtar han henne, og hun blir fylt av hat og hevnlyst.

Se faksimiler av førsteutgaven fra 1909 (nb.no)

Les mer..

Om Sigrid Undset

Sigrid Undset regnes som en av de store norske forfatterne. Hun debuterte med dagboks- og ekteskapsromanen Fru Marta Oulie i 1907, og forfatterskapet består først og fremst av romaner og noveller fra samtiden og historiske romaner fra middelalderen.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.