Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis

av Sigrid Undset

XLVIII.

Vigdis Gunnarsdatter blev boende paa Berg siden. Hun lod Ljot Gissursøn jorde udenfor den kirke, som hun havde bygget, og hun levet i ti aar efter ham. Hun sad alene og saa ingen folk; men det sidste aar, da hun var syg, kom Ingebjørg Illugesdatter til hende og var paa Berg, til hun døde. Olav og Ingebjørg tog Vadin efter hende; det havde hun bestemt, men de skulde gi godset tilbage til Ulvar, naar han kom tilbage, eller til dem, som maatte være hans rette arvinger.

Men der kom aldrig tidende om Ulvar Ljotssøn til Aasloarbygden, saa det er folks tro, at siden han havde lovet sin mor at komme tilbage, og ingen har spurgt mere til ham, saa har han mistet livet etsteds ude i verden. Olav og Ingebjørg beholdt da godset, og de har givet gaver baade til den kirke, som blev bygget af sten paa Aabakken ved Frysja, efter trækapellet var brændt op, og til den stenkirke, som blev reist nordenfor Storvandet. Den blev viet til den hellige Margreta, og siden er dalen om dette vand blit kaldt Margretadalen. Ved den kirken ligger Vigdis Gunnarsdatter begravet.

Boken er utgitt av bokselskap.no

Last ned

Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi.
Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.

Om Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis

Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis kom ut i 1909 og var Sigrid Undsets første historiske roman, inspirert av de gamle islandske ættesagaene.

Handlingen i boken foregår rundt år 1000. Vigdis er høvdingdatter på Vadin, og en stolt og bestemt ung dame. Da den unge islendingen Viga-Ljot gjester Vadin, faller han umiddelbart for henne. Hun er nok også tiltrukket av ham, men ønsker av flere grunner ikke å gifte seg med ham. Da voldtar han henne, og hun blir fylt av hat og hevnlyst.

Se faksimiler av førsteutgaven fra 1909 (nb.no)

Les mer..

Om Sigrid Undset

Sigrid Undset regnes som en av de store norske forfatterne. Hun debuterte med dagboks- og ekteskapsromanen Fru Marta Oulie i 1907, og forfatterskapet består først og fremst av romaner og noveller fra samtiden og historiske romaner fra middelalderen.

Les mer..

Faksimiler

For denne boken finnes det også faksimiler tilgjengelig:

Del boken

Tips dine venner om denne boken!

Del på Twitter
Del på Facebook

Gå ikke glipp av ett eneste ord.

Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.