Sidst paa høsten fik Gudrun en søn. Veterlide øste vand paa ham og kaldte ham Atle. Gudrun laa tilsengs endda; da var hun og Leikny en morgen ene i stuen. Leikny sad ved morens seng og svøbte og stelte gutten; da hun var færdig, blev hun siddende med ham i armene, kysset og klappet ham og sa:
«Saa snil og vakker som denne gutten er – jeg ønsker mest, mor, han var min og ikke din.»
Gudrun laa i sengen, hun sa sint:
«Kom hid med ham og sid ikke slig og jaal – det var ikke fortidlig heller, du havde slig en. 89Du er tyve aar nu; jeg ved ikke, hvad du venter paa, eller hvorfor du ikke kan gifte dig som andre folk. Du kunde tat Odd Beinesøn; da havde du faat gode kaar i alle maader, ved jeg.»
Leikny svarte:
«Jeg har sagt det engang, at mindre mand end en godordsmand vil jeg ikke ha.»
«Da kunde du hørt efter Runolv godes beiling,» sa moren.
Leikny lo og mælte:
«Dette kan ikke være alvoret dit, mor. De siger, huskarlene hans maa løfte den gamle kroken i sengen og ud af den.»
«Du blir gammel du og engang, sa Gudrun, «og folk blir vel snart lei af at fare her som narrer og fri til dig.»
«Aa jeg faar vel en mand tilsidst,» sa Leikny. Lidt efter mælte hun:
«Hvis Viga-Ljot fra Skomedal kom hid og fridde, skulde jeg føie dig og ta ham, endda han ikke har godord, saa du kunde slippe at harmes mere, fordi jeg gaar her.»
Moren svarte:
«Nu er du snart saa vrang, som Lyting kunde faa isinde at være – det var da det sidste sted, jeg vilde flytte hen, om jeg var ung mø, – bort i den ødedalen, der aldrig folk farer forbi.»
«Det«Det] rettet fra: Det (trykkfeil) skal da være en god gaard, har jeg hørt,» mente Leikny.Leikny] rettet fra: Lekny (trykkfeil) «Og det vilde bedstefar og alle frænderne mine være vel fornøiet med – det er det bedste at være vel forligt med ætten sin.»
90«Ja Veterlide vilde like det vel,» sa moren. «Han undte gjerne sin søstersøn det gode gifte. Men jeg havde da tænkt, du skulde faa en mand, som var rigere og havde større magt.»
«Det blir ikke saa lidet endda, naar vort gods kom sammen,» svarte Leikny. «Og jeg har altid hørt, at Ljot skulde være et høvdingsemne.» Hun sad en stund, da sa hun: «Snak til Veterlide om denne sag, mor – men sig ikke, at jeg har bedt dig om det.»
Boken er utgitt av bokselskap.no
Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html.
Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis kom ut i 1909 og var Sigrid Undsets første historiske roman, inspirert av de gamle islandske ættesagaene.
Handlingen i boken foregår rundt år 1000. Vigdis er høvdingdatter på Vadin, og en stolt og bestemt ung dame. Da den unge islendingen Viga-Ljot gjester Vadin, faller han umiddelbart for henne. Hun er nok også tiltrukket av ham, men ønsker av flere grunner ikke å gifte seg med ham. Da voldtar han henne, og hun blir fylt av hat og hevnlyst.
Se faksimiler av førsteutgaven fra 1909 (nb.no)
Forfatteren og samfunnsdebattanten Sigrid Undsets betydning for norsk og internasjonal litteratur- og samfunnshistorie er uomstridt. Hennes omfangsrike produksjon favner romaner, noveller, essaysamlinger, helgenbiografier, artikler og selvbiografiske skrifter.
Fyll ut e-posten din under så vi kan varsle deg når nye verk publiseres.