Roald Amundsen

1872–1928

Roald Amundsen var polarforsker og ekspedisjonsleder. I 1903-07 var han den første som seilte Nordvestpassasjen, sjøruten mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Båten het «Gjøa», og Amundsen og mannskapet brukte nærmere fire år på turen (inkludert tre overvintringer). I 1911 ledet han den første ekspedisjonen som nådde det geografiske Sydpolpunktet.

Neste store ekspedisjon var med den nybygde polarskuta «Maud» som skulle seile gjennom Nordøstpassasjen for så å la se drive med isen over Nordpolen. «Maud» frøs imidlertid fast i isen for nær kysten av Sibir og kom aldri langt i drift nordover. Forskningsarbeidet med «Maud» fortsatte helt til 1925.

Et dristig forsøk med å fly over Nordpolen med to Dornier-Wal flybåter mislykkedes, men Amundsen nådde Nordpolen med luftskipet «Norge» i 1926. Luftskipet var tegnet og bygget av italienske Umberto Nobile. Etter ferden ble Amundsen og Nobile uvenner, men Amundsen deltok likevel i redningsaksjonen da Nobiles nye skip havarerte i 1928. Men flyet Amundsen brukte i redningsaksjonen forsvant i nærheten av Bjørnøya, og Amundsen ble antatt omkommet.

Amundsen skrev flere bøker om sine ekspedisjoner: Nordvestpassagen (1907), Sydpolen (1912), Nordostpassagen (1921), Gjennem luften til 88° nord (1925), Den første flukt over Polhavet (med Ellsworth, 1926) og Mitt liv som polarforsker (1927).

Les mer i Store norske leksikon

Les mer i Norsk biografisk leksikon

Alle forfattere