Dagny Juel

1867–1901

Dagny Juel var pianist og forfatter. Hun ga konserter og skrev dikt, skuespill og prosa. Bare fire prosa-lyriske fragmenter og to av skuespillene ble utgitt mens hun levde, men resten av tekstene er blitt utgitt senere. Store deler av forfatterskapet handler om lidenskap, død og destruktiv kjærlighet.

Juel vokste opp på Kongsvinger. Etter skolegang der og i Tyskland, begynte hun å studere musikk, først i Christiania og fra 1892 i Berlin. I Berlin ble hun sentral i bohemkretsen, der August Strindberg, Edvard Munch og andre av datidens store kunstnere vanket. Der traff hun også den polske forfatteren Stanislaw Przybyszewski, som hun giftet seg med i 1893. Paret bodde i Berlin fram til 1898, deretter i Frankrike, Spania og Polen.

Juel var mesteparten av sitt liv en myteomspunnet skikkelse. Hun levde et «utsvevende» liv, ekteskapet med Przybyszewski var turbulent og hun ble sett på som en «femme fatal». Bare 33 år gammel ble Juel skutt og drept av vennen Wladyslaw Emeryk på et hotellrom i Tbilisi i Georgia.


Les mer om Dagny Juel:
Kvinnemuseet
Store norske lekiskon
Norsk biografisk lekiskon
Wikipedia


Tilgjengelige tekster i bokselskap:
Den sterkere
Fragmenter

Alle forfattere