Rudolf Muus

1862–1935

Med sine 286 utgivelser er Rudolf Muus en av de mest produktive forfatterne i norsk litteraturhistorie. Mange av tekstene ble utgitt under pseudonym, og han brukte mer enn femti forskjellige forfatternavn. I dag ville nok mye av det han skrev blitt regnet som såkalt «kiosklitteratur». Bøkene kom ut i store opplag og solgte godt. Men til tross for høye salgstall, ble ikke Muus noen rik mann, mesteparten av fortjenesten gikk til forleggere og redaktører.

Muus startet å skrive allerede som barn og oppførte selvskrevne skuespill med venner i 8-årsalderen. Som 18-åring leverte han inn et skuespill til Kristiana Theater, men stykket ble refusert. En stund arbeidet han som huslærer, men fortsatte å skrive og fikk oppført noen skuespill i 1883–84. Debutromanen Smedens datter kom ut i 1885 og Muus ble etter hvert forfatter på heltid.

I tillegg til skjønnlitteratur (spenningsromaner, historiske romaner, kjærlighetsromaner, fortellinger, noveller, skuespill) utga Muus bøker med minner fra sitt liv, bl.a. Gamle Kristiania-minder (1923) og Dikterliv i gamle Kristiania (1932).


Les mer:
Lokalhistoriewiki
Norsk biografisk leksikon
Store norske leksikon
Wikipedia

Alle forfattere